Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
середу, 30 листопада 2011 р.

Вітаємо, колеги!

Багато літ спливло, ще більше води збігло з того часу, як ми працювали в Андрушівській районці. Цей штрих біографії закарбувався у наших серцях назавжди, адже тут починався шлях у велику журналістику. І саме тут, у відділах сільського господарства і партійного життя, де ми тоді працювали, народжувалися наші перші публікації; звідси, з вул. Кірова, 2, відправлялись у творчі відрядження до віддалених від райцентру сіл і присілків - часто по бездоріжжю і, як правило, "на перекладних”. Винагородою за незручності служили незабутні зустрічі з цікавими людьми, багатющий фактаж у блокнотах, склянка парного молока, окраєць щойно спеченого хліба... Нашій районці 80! Нашій - бо нашою вона була, є і буде завжди! Вітаючи колектив "Новин Андрушівщини” з ювілеєм, зичимо творчої незаспокоєності, оптимістичної налаштованості, тисячних тиражів. Щоб, відкриваючи свіжий, інформаційно насичений номер газети, читач знаходив у кожному відповіді на нагальне: що? де? коли?..

Борис Шинкарук,
головний редактор ПСК "Редакція газети "Вісті...”,
Людмила Шаповалова,
відповідальний секретар

Відбулися урочистості з нагоди 80 - річного ювілею газети "Новини Андрушівщини"

Андрушівській районній газеті «Новини Андрушівщини» виповнилося 80 років. З нагоди свята 30 листопада в районному Будинку культури зібралося багато гостей, які вітали газету та її редактора Олексюк М.Г. З вітальними словами виступили перший заступник голови облдержадміністрації Олещенко М.М., начальник управління освіти та науки облдержадміністрації Пастовенський О.В., начальник управління у справах преси та інформації Осницька Т.В., голова Андрушівської районної ради Мельник О.В., перший заступник голови райдержадміністрації Борисов О.А. та інші високоповажні гості. Учасникам святкувань підготовлено концертну програму працівниками районного Будинку культури.

вівторок, 29 листопада 2011 р.

Нашій газеті - 80!

Ця дата викликає у шанувальників районки бажання подякувати колективу редакції і особисто головному редактору М. Г. Олексюк за їх нелегку, копітку і плідну працю.
Я завжди із нетерпінням чекаю виходу кожного нового номера газети, бо вона цікава, грамотно відредаговані листи читачів і містить багато різнопланової інформації. На її сторінках кожен може відшукати те, що його цікавить: повідомлення про події, що відбулися в державі, області, районі, нашому місті, цікаві розповіді про досягнення трудових колективів, їх проблеми, нариси про наших земляків, поради спеціалістів різних галузей, в тому числі і лікарів. А скільки рецептів смачних страв черпають з її сторінок господині, корисних порад про те, як вести домашні справи. Мені подобається те, що газета має свою позицію, обстоює інтереси своїх читачів. Саме тому вона користуєть серед них авторитетом. Я проживаю в Андрушівці з 1953 р. і весь час передплачую районку. Вона дає можливість знати і бачити більше, ніж можна осягнути зором. 80 років - це не лише ювілейна дата. Це час, який змушує зупинитися, озирнутися на пройдений шлях, проаналізувати свої досягнення, чим вони зумовлені, над чим ще потрібно працювати, аби виправдати довір’я читачів, не розгубити їх. Наша газета - це своєрідний компас, який допомагає нам зорієнтуватися в багатому і бурхливому морі інформації. Публікації, які знаходимо на її сторінках, змушують нас задуматися над тим, що складає сенс життя, як зберегти в цьому непростому і жорстокому світі чуйність, милосердя, совість і доброту. Протягом 80 років газета змінювала свою назву, змінювалися і головні редактори, творчий колектив газети, але залишався незмінним творчий пошук колективу. Я називаю газету «нашою», бо своєю її вважає кожен, хто написав до неї хоча б один допис. Я співпрацюю з районкою давно, бо стільки проблем хвилювало, зокрема таких, що стосувалися морального виховання молоді. Хотілося поділитися наболілим з читачами, достукатися до сердець молодих. Нам, дописувачам, приємно, що жоден наш лист не залишався поза увагою. Хочеться, щоб і надалі газета друкувала розповіді про людей старшого покоління, які своєю працею зміцнювали Україну, творили добро і красу на землі. Вони мають багатий життєвий досвід, знання, можуть поділитися ними з читачами. Сердечно вітаю колектив газети, усіх, хто причетний до її створення, зі святом. Нехай її публікації сприяють вихованню в молоді працелюбства, почуття громадянського обов’язку, усвідомлення того, що щасливе майбутнє кожного з них і майбутнє України - в її руках.

Надія Данильчук,
м. Андрушівка
понеділок, 28 листопада 2011 р.

Відтоді минуло вісім десятиліть

Стільки часу виходить на Андрушівщині районна газета. Щоправда, була незначна перерва під час реорганізації району, але не вина в тому колективу - такою була вимога часу.
Вісімдесят - для людини поважний вік, а для друкованого органу - період зрілості, набутого досвіду, період дальшого розквіту. Місцева преса зростала і формувалась разом з рідною Україною, з її народом. Вона - це віддзеркалення політичного, економічного і духовного життя суспільства, прагнення його громадян до кращого майбутнього. В 1976 році після закінчення Вищої партійної школи при ЦК Компартії України я був призначений редактором газети «Шлях до комунізму». А до того закінчив Київський державний університет імені Т. Г. Шевченка, факультет журналістики. Пройшов усі східці в редакції теперішньої ємільчинської «Народної трибуни», починаючи від літпрацівника колгоспних багатотиражок в 1959 році і закінчуючи заступником редактора в 1974 році. Хочу наголосити, що то був досить активний період зростання авторитету України в Союзі РСР, зміцнення її економічної могутності. І преса, особливо місцева, робила все від неї залежне, аби подолати назрілі проблеми. Бо саме з таких районів, як Андрушівський, врожайності її ланів, здобутків тваринницьких ферм складався загальний добробут кожної людини. Районна газета, намагаючись втілити у життя ленінський заповіт, що преса - не тільки колективний пропагандист і агітатор, а й колективний організатор, влаштовувала тоді на своїх шпальтах десятки різноманітних кампаній з метою пропаганди передового досвіду в різних галузях народного господарства, агітації за нові виробничі технології, організацію прогресивних форм господарювання. З цією метою в друкованому органі виступали сотні передовиків, спеціалістів з різних галузей. Я вдячний колективу за те, що ми зуміли тоді довести тираж районної газети до 10 тисяч примірників. Майже 25 років мені довелося трудитися з різними журналістами - з дипломами і без, але всі вони прагнули добре робити доручену справу. Тому я не хочу виділяти когось з-поміж них. Але не можу не назвати тих, кого вже немає серед нас. Це заступник редактора Олександр Косенко, відповідальний секретар Валентин Писанський, завідуючий відділом Микола Климчук, фотокореспондент Леонід Метельський, кур’єр Надія Прокопчук. І на закінчення усім моїм колегам, громадським дописувачам маю висловити щиру вдячність за спільну працю. А теперішнім працівникам редакції хочу побажати, щоб вони, незважаючи на труднощі сьогодення, зберігали традиції минулого, примножуючи їх своєю щоденною діяльністю в ім’я нашої незалежної України. Із славним вісімдесятиріччям! Зичу всім міцного здоров’я й нових успіхів, чудових здобутків на ниві творчості, бадьорого настрою і чималого тиражу. Зі святом нас усіх!

Микола Мотузюк,
редактор районної газети з вересня 1976 - ого по березень 1999 року,
ветеран місцевого самоврядування Андрушівського району

З історії газети Андрушівського району

Історія нашої газети надзвичайно цікава. На жаль, не збереглися її перші примірники. А називалася вона - «Соціалістичний комбінат». В редакції є копія районної газети за 22 червня 1937 року, але це вже був «Соціалістичний шлях». Виходила газета на двох сторінках тиражем 3100 примірників. Редактором був Д. Дінерштейн.
Після звільнення району від німецько-фашистських загарбників вже у березні 1944 року знову почала виходити районна газета. Спочатку її редактором був С. Матвійчук, пізніше - В. Д. Полянський. Тираж - 400 примірників, але вже в серпні він зріс до 1500 примірників. В газеті за 19 квітня 1944 року Ганна Тимофіївна Момотенко, колишній наш активний дописувач, друкує замітку «Працюють по-фронтовому». Постійно публікуються повідомлення «Від Радянського Інформбюро». Читаємо інформації про змагання між колгоспами про виконання плану хлібозаготівлі, а було в районі 47 колективних господарств. З листопада 1944 по серпень 1948 року районку очолює редактор Степан Архипович Волуйко. Газета була зі своїми читачами і в тривожні, і в радісні часи. На її сторінках яскраво відображалися практично всі події, якими вимережений літопис району. Всі ми з Вами: і працівники, і дописувачі, й читачі районної газети - виросли разом з нею, дізнаючись з її сторінок про найважливіші події в житті рідного краю, про невтомних і працьовитих, талановитих земляків. Із 1949 по 1954 рік редактором районної газети був І. О. Фещенко. На той час її тираж складав 2500 примірників. У січні 1955 року редактором призначили Миколу Івановича Рудича, який очолював видання до 1959 року. У 1958 році тираж газети зріс до 3000 примірників. Виходила вона тричі на тиждень на чотирьох сторінках. В редакції працювало 8 творчих працівників, крім бухгалтера та кур’єр-прибиральниці. 17 березня 1959 року за рекомендацією відділу пропаганди та агітації райкому КПУ на роботу в редакцію призначено Іващенка Миколу Марковича, який через рік вже працював зав. сільгоспвідділом редакції. 1961 рік - газета виходить у вівторок, четвер та суботу накладом 4235 примірників. На сторінках видання читаємо статтю Лоханського Йосипа Володимировича «Про комсомольців 30-х років», Іващенко Микола Маркович пише матеріали під рубриками «Командировка за проханням читачів», «Село зустрічає гостей», «Партійне життя», а також нариси. В лютому 1962 року Іващенко М. М. - заступник редактора. В районній газеті вже працює Андьонова (Мар’янчик) Таміла Григорівна. Ці високоповажні й авторитетні журналісти стали пізніше редакторами нашої районки. У зв’язку з ліквідацією району 25 червня 1962 року газету також було ліквідовано та звільнено з роботи всіх працівників редакції. І лише у 1965 році, 20 березня, коли знову було створено Андрушівський район як адміністративну одиницю, відновлює свою роботу районна газета, її редактором призначають Дмитришина Анатолія Захаровича. З цього ж дня наказом по редакції на роботу приймають Вальчук Євгенію Дмитрівну, Андьонову Тамілу Григорівну, Юзву Олександра Дмитровича, Синицю Людмилу Степанівну, Юзву Антоніну Антонівну. Пізніше - Кубицького Івана Івановича, Редчиця Валентина Пилиповича, Козерод Емілію Терентіївну, Кузьмича Володимира Івановича, Писанського Валентина Степановиича та заступником редактора - Рудича Миколу Івановича. Газета стала називатися «Шлях до комунізму». 1 квітня 1966 року на роботу в редакцію районки прийшла Наконечна (Лук’янчук) Лідія Омелянівна. Більш як за 40 років журналістської творчості ця добра, мудра, виважена й поміркована жінка стала улюбленим автором багатьох читачів нашої районної газети. Згідно рішення бюро Житомирського обкому Комуністичної партії України від 26.05.1969 р. Дмитришина Анатолія Захаровича переведено на роботу в Житомирський обком Комуністичної партії України, а редактором районної газети «Шлях до комунізму» затверджено Андьонову Тамілу Григорівну. До речі, за 80 років редакцію нашої районної газети очолювали лише дві жінки - Таміла Григорівна Андьонова та Марія Генріхівна Олексюк. З 1 вересня 1967 року нелегкий журналістський шлях в редакції нашої районної газети розпочинав Шинкарук Борис Федорович. На той час редакція живе повнокровним життям. Між відділами організовують соціалістичні змагання за краще виконання тижневих редакційних планів, за високу якість і злободенність видрукуваних матеріалів, переможцям видаються премії. 18 червня 1973 року Тамілу Григорівну Андьонову обрали секретарем Андрушівського райкому партії, з 4 липня редактором став досвідчений і мудрий чоловік, талановитий журналіст Іващенко Микола Маркович. Слід віддати належне всім працівникам редакції, більшість з яких присутні на нашому святі, за їх високе почуття відповідальності, активну і принципову громадянську позицію. З 6 вересня 1976 року на посаду редактора районної газети призначено Мотузюка Миколу Климовича. Редактором він був 23 роки. Саме він у 1980 році після першого надісланого в редакцію фейлетону запросив на роботу в газету Валентину Остапівну Василюк. Йому довелося не лише приймати нагороди за самовіддану працю, а й виконувати складну роботу з реорганізації районки. У 1991 році, враховуючи нову суспільно-політичну та соціально-економічну обстановку, що склалася в країні, у зв’язку з перебудовою, формуванням багатопартійності, подальшим розвитком демократизації та гласності назва газети втратила свою актуальність. І вже з січня 1991 року видання було перейменовано на «Новини Андрушівщини». 26 лютого 1999 року на посаду головного редактора призначили Махінчука Віктора Миколайовича, який у жовтні цього ж року прийняв на роботу Ольгу Анатоліївну Мельник. Разом з колективом йому довелося не лише вчитися самостійно заробляти на друк видання і зарплату, утримання приміщення, а й скорочуючи штат працівників, виготовляти газету на власному комп’ютерному обладнанні. Першим самотужки освоїв нову техніку - навчився набирати і верстати газету, кореспондент, а згодом зав. відділом редакції Віктор Миколайович Антонюк. З вересня 2005 року головним редактором районної газети «Новини Андрушівщини» призначено Олексюк Марію Генріхівну. Сьогодні колектив редакції живе повнокровним життям - газета виходить щоп’ятниці на восьми сторінках. Підготовлені працівниками матеріали та фото, а також дописи наших позаштатних авторів верстаються та вичитуються в комп’ютерному центрі редакції. Всі творчі працівники забезпечені комп’ютерною технікою та фотокамерами.

суботу, 26 листопада 2011 р.

В Андрушівці з’явиться вулиця імені державного службовця Ніни Олексюк

Однією з найкращих у мікрорайоні "Червона гірка" районного центру Андрушівка Житомирської області поправу є вулиця Чехова. Починається вона майже від веселого плеса велетенського водосховища, пролягла між кучерявих садків понад розлогою улоговиною, за якою береться початком густий, дрімучий ліс. У рясних тутешніх комишах, які майже впритул підступаються до людських городів, котрі простяглися від ошатних будівель, в’юниться річечка, котра навесні аж кишить молодими щуками і іншою рибою. Вулиця ще знана тим, що мешкають на ній благодійні і душевні люди. І понад усе поважають вони сусідство, колективізм, безкорисливу дружбу, вміння вислухати одне одного. Скажімо, якраз у зеніті кожного літа у нас відзначається неформальне свято вулиці. Тоді звідусіль, хто де мешкає, кого й куди б не закинула премудра доля, добираються сюди, на берег Гуйви, щоб зустрітися з колишніми і нинішніми друзями, погомоніти, розповісти у колі близьких і майже рідних людей про себе, про свою сім’ю. Про свої успіхи, а, можливо, й проблеми. Поважні науковці, солідні директори, управлінці, ректори й проректори на якийсь час стають колишніми дітьми, вихованцями цього куточка межі Лісостепу і Полісся. За останні два десятиліття не було жодного літа, аби вулиця до самого липневого світання не смажила шашликів, не купалася під високими літніми зорями в Гуйві-ріці. Співаючи веселих пісень, частівок. Ті, кого колись привозили на таку вечорниці в дитячих колясках, тепер сюди приходять уже зі своїми дітьми. А цими днями в мешканців тутешньої місцини виникла одна цікава ідея. Вона викладена у зверненні мешканців крайньої вулиці "Красної гірки» до депутатів міської ради Андрушівки. Ось воно:

До Андрушівської міської ради
Жителів вулиці імені Чехова

Звернення
Ми, жителі вулиці імені Чехова мікрорайону "Червона гірка", звертаємося з наполегливим проханням перейменувати нашу вулицю на ім’я колишньої нашої жительки Ніни Володимирівни ОЛЕКСЮК (ДОВГОЇ). Вулиця наша нині носить ім’я великого російського письменника А.П. Чехова. Не секрет, що житлових масивів із подібним найменням тисячі в Україні. Вважайте, що такий знайдеться замало чи не в кожному більш-менш крупному населеному пункті. І тому ніякого гріха не станеться, коли на одну з таких вулиць стане менше. Для нас у стократ важливішим нині є те, щоб вулиця носила ім’я колишньої нашої сусідки, авторитетної в минулому громадянки, скромного і сумлінного державного службовця та просто доброї, щирої, світлої жінки Ніни ОЛЕКСЮК. Народилася й виросла вона в простій робітничій родині на нашій вулиці. Батько й мати її - колишні працівники цукрового заводу. Ніна закінчила середню школу, Житомирський сільськогосподарський інститут. І все своє життя трудилася на наших очах у районному управлінні сільського господарства. Порядність і скромність – ось головні риси цієї доброї жінки, матері. Але в районі і області вона була знаним фахівцем своєї справи і тому займала відповідальні посади в структурах державної влади. Остання з них – перший заступник начальника районного управління сільського господарства з економічної роботи. Для нас же вона була щирою, душевною сусідкою, яка завжди готова була прийти на допомогу кожному. Маємо нині визнати, що саме завдяки старанням, клопотам, наполегливості Ніни Володимирівни наша вулиця, однією з перших на "Красній гірці" ще на початку незалежності України стала газифікованою. Власне, саме тоді, коли про подібне, через економічні негаразди в державі, вже навіть треба було забути мріяти. А ось Ніна ОЛЕКСЮК зуміла запалити для нас усіх світло надії в кінці темного тунелю. Це було справжнім людським подвигом. В ім’я ближніх. Так, на жаль, сталося, що після цієї для нас усіх вельми важливої події ми фактично не встигли скласти їй належну подяку: Ніна Володимирівна дочасно пішла з життя. І наше нинішнє звернення до міської ради, це, не що інше, як крок запізнілої щирої, природної, душевної вдячності сусідів за зроблене для них добро порядній і відповідальній людині. За турботу, увагу, безкорисливу допомогу всім нам і нашим майбутнім нащадкам. Хто жив, живе і житиме на нашій славній вулиці. Життя пролітає як мить. Багатьох із тих, хто запалював на нашій вулиці перший газ уже немає в живих. Ожилу вулицю заселяють нові люди, нові сім’ї. І це цілком закономірно. Як і те, мабуть, що їм теж, варто було б знати, хто свого часу подбав про їхнє благополуччя. Кому їм належить складати подяку за нинішній комфорт. Тому переконливо просимо нашу вулицю Чехова перейменувати в вулицю порядної жінки, матері, трудівниці Ніни ОЛЕКСЮК. Хочемо звернути особливу увагу на те, що, мабуть, уперше в історії нашого району й області люди просять найменувати свою вулицю іменем скромного державного службовця. Це, думається, стане прикладом для всіх тих, хто нині знаходиться на щаблях влади. Так потрібно служити людям, щоб вони через роки бажали пам’ятати ваше ім’я. Як ми пам’ятаємо Ніну ОЛЕКСЮК.
***
Цією публікацією, від імені вуличного комітету звертаюся до всіх депутатів міської ради Андрушівки підтримати нашу ініціативу. Принагідно зауважу, що ми вже зібрали на підтримку цієї ідеї практично всі до одного підписи мешканців вулиці – їх майже 150, а також три десятки підписів тих, хто свого часу проживав у цьому краї, чиї рідні мешкають нині тут. Якщо міська рада піде назустріч побажанням громадян, а іншого розв’язання цього питання, я й не уявляю собі, ми плануємо на початку вулиці встановити невеличку граніту стелу, яка розповідатиме про Ніну Володимирівну Олексюк, іменем якої названа наша вулиця. Цікаво, що на нашій вулиці мешкають діти й онуки славної нашої землячки. Думаю, що їм комфортно буде проживати на вулиці імені їхньої матері та бабусі…
Броніслав Черкавський,
голова вуличного комітету.

На знімку: Броніслав Карлович Черкавський.

Олександр Горобець
пʼятницю, 25 листопада 2011 р.

Будьте уважні на дорогах

У зв’язку з погіршенням погодніх умов в період переходу на зимовий час ВДАІ Андрушівського РВ звертається з проханням до водіїв, пасажирів, пішоходів - будьте дуже обережні, коли знаходитесь на проїжджій частині дороги, бо Ви несете персональну відповідальність не лише за себе, а й за осіб, які ненароком можуть бути причетними до виникнення ДТП. У жовтні в Андрушівському районі скоєно дві ДТП з тяжкими тілесними ушкодженнями, двоє потерпілих осіб досі перебувають у важкому стані. 9 листопада в с. Забара гр. В., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, не справився з керуванням легковим автомобілем і скоїв ДТП, в якій пасажир М., що перебував в автомобілі, загинув на місці.

Петро Довбня,
інспектор ВДАІ Андрушівського РВ

Продам 3-х кімнатну квартиру в м.Андрушівка

Продам свою 3-х кімнатну квартиру в центрі м.Андрушівка по вул.Леніна 1-ий поверх 2-х поверхового буд. загальною пл.57 кв.м кухня 6 кв.м, кімнати 18/14/14, т/в роздільні. Індивідуальне газове опалення, бойлер, сарай, підвал. Ціна договірна. 048 719 34 77, 098 364 94 23

середу, 23 листопада 2011 р.

Спогади і гріють, і тривожать

Роки спливли так швидко, як весняна вода. На особистому календарі Любові Михайлівни Кондратюк з Малих Мошківець їх вже вісімдесят. Не стало здоров’я, хотіла б робити - не сила. Тільки спогади гріють душу і тривожать. Бо було дитинство - напівсирітське, обпалене війною. Батько помер рано, а їх у матері залишилось шестеро. Як важко не було, а Люба гарно вчилася, закінчила Бердичівське педучилище. Після цього направили дівчину на роботу в один з поліських районів. Згодом повернулася в рідну Маломошківецьку школу, в якій пропрацювала багато років. Сімейне щастя було недовгим: чоловік Михайло помер молодим і двох діток Люба ростила й виховувала одна. Біда причаїлася і накрила материну голову чорним крилом - молодим помер син Микола - її поміч, розрада, надія. Тепер дочка Валя трудиться, як бджілка, і з своїм господарством справляється, і до неньки спішить на поміч. Бо та вже зовсім нездужає. Але щоосені, як йдуть до школи діти, в далеких спогадах вчительки світлими промінчиками виринають роки її вчителювання. Вихованці й досі пам’ятають свою першу вчительку, провідують, вітають із святами. В день 80-річчя Любов Михайлівна одержала багато привітань від колишніх учнів, колег, працівників сільської ради. Проживіть, шановна, ще багато років при доброму здоров’ї. Спасибі Вам за педагогічну працю, щирість Вашої щедрої душі.

Василь Гребенюк,
с. Малі Мошківці
вівторок, 22 листопада 2011 р.

День музею в школі

Педагогічний колектив Городківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів послідовно і цілеспрямовано проводить краєзнавчу роботу. Молоде покоління повинно знати історичну спадщину, гордитися народними святинями. Тому наше ставлення до історичної пам’яті серйозне. І це не лише повага до минулого, а й усвідомлення глибокої національної приналежності свого народу, це шлях інтеграції українського суспільства в єдину спільноту. Врешті, від історичної пам’яті залежить навіть звичайна поведінка пересічних громадян у повсякденному житті. З кожним роком урізноманітнюється робота по патріотичному вихованню підростаючого покоління. Гарний захід, присвячений Дню обласного краєзнавчого музею, відбувся 4 листопада в нашій школі. Ініціатором його стала директор Л. П. Грузська. Завідуючі відділами Батьєва А. Л. і Катеринич О. Ю., науковець Винокурова В. О., використовуючи наочні матеріали, цікаво розповіли учням про історію формування художньої колекції краєзнавчого музею, про музеї Житомирщини, корисні копалини Житомирської області. За матеріалами експонованої пересувної фотодокументальної виставки, молодший науковий працівник Каплун Ю. В. провела змістовну екскурсію на тему: "Воєнні грози над Житомирщиною”. Учні вдячні науковцям і краєзнавцям області за те, що в їх пам’яті залишаться глибокі знання, одержані від зустрічі з цими людьми. Почуте й побачене школярі використовуватимуть і під час опанування навчальних програм, і в позакласній виховній роботі.

Іван Савицький,
заступник директора Городківської ЗОШ І-ІІІ ст.
понеділок, 21 листопада 2011 р.

В труді наша слава, в труді наша доля

Урочистості та цікава концертна програма під такою назвою, приурочені Дню працівників сільського господарства, відбулися 16 листопада в районному будинку культури.
В чудову осінню пору, коли природа живе в очікуванні холодів і по-материнськи щедро прикрила м’яким листом натруджену землю, щоб відпочила, виколихувала в лоні своєму маленькі зернятка, аби потягнулися ті потім до сонця важким золотим колосом, зібралися в залі сільські трударі, хто з діда-прадіда віддає землі-годувальниці силу рук, любов своїх сердець. Свято, що є вінцем року хліборобського, відкрили чудовою вокально-хореографічною композицією, яку виконали в яскравих національних костюмах Сергій Шваб та вихованці Андрушівської школи мистецтв. Це була своєрідна величальна нашій рідній Україні, її народу, роботящим і відданим хліборобському покликанню землякам. А потім до вітального слова запросили заступника голови районної державної адміністрації з питань агро-промислового розвитку А. М. Горкуна, який проаналізував, як спрацювали аграрії району, переробні підприємства в нинішньому році, акцентував увагу на успіхах і проблемах, вів мову і про те, які реальні кроки робить держава, аби підтримати виробника сільгосппродукції. Сердечно вітали трудівників ланів і ферм, працівників переробної галузі з професійним святом і голова райдержадміністрації Б. В. Мазур та голова районної ради О. В. Мельник. Борис Валентинович, зокрема, відзначив, що свято, яке зібрало в цьому залі стільки одержимих любов’ю до землі людей, - це уже є визнанням на рівні держави їх нелегкої праці, вінцем якої є запашний, золотавий коровай на столі і достаток в домі. Голова райдержадміністрації наголосив на тому, що результати роботи свідчать про те, що аграрії району попрацювали непогано. У нас є чому повчитися, що показати людям. Це, зокрема, здобутки і сучасна матеріально-технічна база ПП «Імпак» - директор С. В. Маліновський, котре в нинішньому році відвідав не тільки голова облдержадміністрації С. М. Рижук, а й міністр аграрної політики і продовольства України М. В. Присяжнюк. По-новому намагаються розвивати тваринницьку галузь, нарощуючи поголів’я ВРХ, і ТОВ «-Сервіс Агро-» с. Івниця - директор А. В. Дідківський. І Б. В. Мазур, і голова районної ради О. В. Мельник щиро дякували усім, хто працює на землі, виробляє молоко і м’ясо, переробляє сільгосппродукцію за сумлінний труд, зичили, аби і надалі рясно колосилися ниви, втілювалися в життя всі їх плани і сподівання на радість і достаток рідним, на благо і розквіт нашого краю і України. А потім Б. В. Мазур та О. В. Мельник виконали чи не найприємнішу місію - вручили за сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток агропромислового комплексу району, впровадження інноваційних технологій, інтенсивне ведення сільськогосподарського виробництва та з нагоди професійного свята нагороди, цінні подарунки та квіти кращим колективам, працівникам сільського господарства. В святковому залі вшанували й іменинників - усіма шановану людину, ветерана агропромислового комплексу В. Г. Гребенюка з Малих Мошківець та заступника генерального директора ТОВ «УкрАгро РТ» О. В. Балюка. Справжнім подарунком для всіх присутніх в залі була концертна програма, спонсорами якої були Герой України, народний депутат України Тетяна Засуха та керуючий підрозділом ПСП «Заготзерно» О. П. Хоменко. Вона була представлена учасниками школи хореографічного мистецтва «Сонечко». Художніми керівниками цього відомого колективу є народні артисти України Тетяна та Михайло Гузуни. Скільки емоцій, вдячних оплесків викликав кожен запальний танець, кожна хореографічна композиція. Вражали не лише костюми, техніка виконання, а й щирість і настрій, з яким «Сонечко» дарувало святковий настрій сільським трударям.

Валентина Василюк
неділю, 20 листопада 2011 р.

І керівник, і депутат

«Посередній учитель розповідає, гарний - пояснює, чудовий - демонструє, а геніальний - надихає». Хочеться сказати, що надихає учнів вчителька фізики, директор Антопільської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Сілецька Лариса Павлівна.
Директор школи, депутат районної ради, член Партії регіонів Сілецька Л. П. щодня в роботі, турботах про школу, вихованців та колег. Хоча й має напружений графік, але зберігає спокій і милу усмішку на обличчі. Вона завжди знаходить зі школярами спільну мову, доступно пояснює програмовий матеріал. Строга, але водночас добра і проста, а головне - справедлива. Лариса Павлівна професійно займається своєю справою, вирішує багато питань, які стосуються навчального процесу. А ще ... вона - це доброта, розум, жіночність. До неї часто звертаються за порадою її колишні учні, батьки вихованців. Йдуть і як до директора школи, і як до депутата районної ради. Село Антопіль - невелике, але вирізняється серед інших населених пунктів району тим, що майже всі оселі сельчан газифіковано. І в цьому неабияка заслуга її чоловіка Сілецького Петра Іполітовича, якого третє скликання підряд антопільчани обирають сільським головою. Сьогодні в місцевих жителів немало проблем - приватизація присадибних ділянок та приватних будинків, прийняття спадщини, питання нарахування соціальних виплат малозабезпеченим і багатодітним родинам та багато інших, вирішити які допомагає депутат районної ради, член Партії регіонів Сілецька Лариса Павлівна. Вона рухається вперед, постійно вчиться, вдосконалюючи свою педагогічну майстерність, допомагає односельцям. Колишні учні завжди запрошують її на зустрічі, бо їм є про що поговорити, є що згадати. Всі, хто близько знає Ларису Павлівну, погодяться, що ця мудра жінка завжди випромінює добро. А про себе розповідати вона не любить, хоча підтвердила, що професія вчителя додає сили. Каже, що з дітьми буває різною, але кожну дитину поважає як громадянина й особистість, орієнтує на успіх, тобто вчить сконцентруватися, зрозуміти, чого хоче від життя. Вона завжди цінує і підтримує ініціативу колег і своїх виборців. Лариса Павлівна Сілецька - щаслива дружина і мама. В цьому році син Богдан став студентом факультету біотехнологій Національного технічного університету України "Київський політехнічний університет”. Тішаться батьки його успіхами, живуть не лише родинними радощами й турботами, а й громадськими.

Марія КОБИЛЯНСЬКА
суботу, 19 листопада 2011 р.

Хлібодар - професія вічна

«На дерево дивись, як родить, а на чоловіка - як робить», - каже народна мудрість. У всі часи та за будь-яких умов українська нація завжди була нацією працелюбів. В цьому я ще раз переконалася, побувавши на святі працівників сільського господарства, що відбулося в приміщенні Червоненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.
За невтомну працю присутнім у залі дякували голова районної державної адміністраціїї Б. В. Мазур та селищний голова Ю. В. Ящук (фото), які вручили ветеранам Грамоти. Серед відзначених - кавалери ордена "Знак Пошани” В. М. Черниш і В. М. Сокорчук, ордена Трудової Слави - В. А. Савчук, ордена Трудового Червоного Прапора - Є. В. Стельмах. З вітальним словом до нагороджених і всіх присутніх звернувся ветеран праці В. Г. Гребенюк. - Земля нам - рідна мати. Шанує всіх, хто на ній трудиться, - звернувся Василь Григорович до молодшого покоління. - Будуть змінюватись часи і епохи, але в історії вічно шанованою залишиться професія хлібороба. Людям, які присвятили себе їй, наш доземний уклін. Звучали щирі вітання від учнів та вчителів. Задушевними піснями вшанував запрошених аматорський жіночий вокальний ансамбль «Надія» Червоненського селищного будинку культури, учасниці якого - педагоги загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Тож нехай ніколи не втомлюються працьовиті руки, а трударям - вічна шана і подяка за їхню нелегку роботу.

Юлія ПАЛЬНО
пʼятницю, 18 листопада 2011 р.

Триває місячник оборонно-масової роботи

Згідно розпорядження голови районної державної адміністрації № 426 від 26.10.2011 року з 7 листопада по 6 грудня в районі проходить місячник оборонно-масової роботи, присвячений 20-й річниці Збройних Сил України, урочисте відкриття якого відбулось 10 листопада на базі Зарубинецької ЗОШ І-ІІІ ст., де були присутні та виступили заступник голови Андрушівської райдержадміністрації Мирончук О. С, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Олексюк Ю. А., голова Андрушівської районної організації ТСОУ Кулик О. А. В цей день там відбулися змагання з воєнізованого кросу, армспорту, волейболу, шахів та шашок. За підсумками змагань нагороди РО ТСОУ були вручені переможцям воєнізованого кросу (фото) та вчителю предмету «Захист Вітчизни», голові первинної організації ТСОУ Затилюку Г. П.

Марина Погоріла
інструктор з оборонно-масової роботи Андрушівської РО ТСОУ
andrushivka-shop.pp.ua

Низький уклін за хліборобську працю

Україна завжди славилася добрими, талановитими та працьовитими людьми. В щедрі осінні дні, коли земля платить людям багатими здобутками за сумлінну і чесну турботу про неї, ми відзначаємо День працівників сільського господарства.
У 2011 році сільськогосподарськими підприємствами району вироблено 52,8 тис. тонн зерна без кукурудзи. А по закінченні збирання кукурудзи валовий збір по району складе понад 120 тис. тонн. У ПП «Імпак» (директор Маліновський С. В.) кожен з 1250 гектарів дав по 41 центнеру зерна. А у ТОВ «УкрАгро РТ» (директор Якимчук С. А.) кожен гектар ранніх зернових видав по 35,5 центнера, а кукурудза вродила більш як по 70 ц/га. Добрих результатів досягнуто у ДП «Оранта», ПОСП «Надія», ПАТ «Андрушівське", у фермерських господарствах «Демитра» і «Ткаченко», «Січ». На жаль, в ряді господарств мають урожай зернових нижчий від районного рівня. Важливе місце в аграрному виробництві належить бурякоцукровому комплексу. В поточному році площа під цукровими буряками зосереджувалася в агрофірмі «Світанок», де кожен гектар дав більш як по 350 центнерів. В цьому році вирощуванням цукрових буряків займались і ряд фермерських господарств. Що стосується виробництва картоплі та овочів, то у нас спостерігається тенденція до інтенсифікації їх вирощування. У приватному підприємстві «Імпак» урожайність овочів склала понад 400 ц/га. Збільшився асортимент виробленої овочевої продукції. Так, цибулі зібрали по 560 ц/га, моркви - понад 700 ц/га. Добрий урожай капусти одержали у ФГ «Адамовича». У ПАТ «Андрушівське» успішно займаються овочівництвом в умовах закритого грунту. Вирощують картоплю у 12 господарствах. Найбільший валовий збір її в ПП «Імпак» - понад 17,0 тис. тонн, у ФГ «Демитра» та «Ткаченки» - понад 3 тис. тонн. З метою підвищення урожайності сільськогосподарських культур в районі впроваджуються нові перспективні сорти зернових культур, насіння висівається не нижче другої репродукції. Наші елітгоспи - ДП «Оранта» та сортодослідна станція, щорічно виробляють і реалізують понад тисячу тонн високоякісного насіння зернових культур. В цьому році сільськогосподарськими підприємствами придбано 44 одиниці високопродуктивної техніки на загальну суму 7,2 млн. грн. Широко застосовуються енергозберігаючі технології у ТОВ «УкрАгро РТ», ПП «Імпак», СТОВ «Добробут» та «Старокотельнянське», ПОСП «Надія» та Агрофірмі «Світанок». А в ТОВ СП «Спіка» успішно працює сушарка на основі спалювання соломи та дров продуктивністю 4-5 тонн зерна за годину. Найщиріших слів вдячності за невтомну працю заслуговують механізатори Ракович І. В. з Волиці, Костецький М. Е. із Зарубинець, Тіхонов І. А. із Сарої Котельні, Козак О. В. та Побережний В. В. з Гальчина, Каленський В. Р. із сортодослідної станції, Середюк В. Я. з Бровок Перших, Кислицький В. А. з Нової Котельні; водії: Міщанчук П. О. із ТОВ «Спіка», Матвійчук В. Б. з Нової Котельні, Агрич В. А. з ПАТ «Андрушівське». Творчо, з науковим підходом працюють агрономи Радкевич Г. К. із Зарубинець, Маркевич В. М. із Бровок Перших, Парфенюк О. В. з Глинівець. За професіоналізм, високоефективне господарювання подяки і шани заслуговують керівники господарств: Маліновський С. В., Срібний Б. Р., Юянець П. В., Семенюк В. І. та інші. Плідно трудяться і наші фермери - родина Ткаченків з Андрушівки, Колодницький В. Л. із Забари, Ковбаса В. О. з Ярешок. З добрими результатами підійшли до свята працівники тваринницької галузі. Щоденно виробляється молока на 45 центнерів більше минулорічного. Такого показника досягаємо завдяки ТОВ «-СервісАгро-» с. Івниця, СТОВ «Старокотельнянське», СФГ «Шателюк» с. Волосів. По району вирощування худоби в живій вазі зросло на 16%, реалізація худоби та птиці збільшилася на 67%. За 10 місяців поточного року надій на корову складає 2652 кг. Добрий темп у розвитку тваринницької галузі у ТОВ ”-СервісАгро-» (керівник Дідківський А. В.). Завезено високопродуктивне племінне молочне стадо, реконструйовано багато фермерських приміщень, побудований і діє доїльний зал, застосовується повноцінна, збалансована годівля дійного стада, яка забезпечує заплановану високу продуктивність. На сьогодні в господарстві нараховується півтори тисячі голів великої рогатої худоби, 635 голів корів. Середньодобовий надій на корову складає 16 -18 кг. Добрих результатів добиваються у СТОВ «Добробут», «Старокотельнянське», «Хлібороб», СФГ «Шателюк». З ініціативи голови облдержадміністрації С. М. Рижука започаткована допомога сільським товаровиробникам. Зокрема, компенсація фермерам за закупівлю племінних нетелів, дотація за закупівлю теличок у фізичних осіб, відшкодування вартості придбаної індивідуальної доїльної установки фізичною особою, яка утримує три і більше корови, та ін. Щирі слова вдячності заслуговують тваринники, передовики виробництва - доярки Ткачук К. А., Аврамець О. А. із СТОВ «Старокотельнянське», Родницька Т. О. із ТОВ «-СервісАгро-», Зубчук Н. С. із СТОВ «Хлібороб», Грондівська Г. Г. із ПОСП «Колос», Шелельо І. І. із СТОВ «Добробут», а також фуражири - Дюрк В. С., Маліновський В. І. із Старої Котельні, Грищенко В. В. з Волосова, Шаран В. М. з Антополя; механізатори ферм - Манжула В. П. та Войтович Р. О. з Івниці; телятниці - Ревчук В. П. із Старої Котельні, Оселедчук В. Ф. із Степка; пташниці Говорадло Л. Й. із Зарубинець; бригадири ферм - Денисюк Т. В. з Волосова, Лазун В. О. з Волиці, Василевський В. В. із СФГ «Шевченківське». Значний внесок в ефективний розвиток сільського господарства вносять підприємства переробної та заготівельної галузі. Так, ТОВ «Агросервіс» закупило і переробило за 10 місяців поточного року 2760 тонн худоби в живій вазі на суму 40,1 млн. грн. ТОВ «Андрушівський маслосирзавод» господарства та населення нашого району продали 13,6 тис. тонн молока на суму 23,1 млн. гривень. ПАТ «Червонський цукровик» заготовив та переробив близько 200 тис. тонн цукрових буряків, виробив майже 30 тис. тонн цукру. Андрушівський хлібозавод в даний час випускає понад 90 видів продукції, а реалізація її склала 5,8 млн. гривень. Чітко і злагоджено працюють колективи Андрушівського та Бровківського хлібоприймальних підприємств. За очікуваними результатами фінансово-господарської діяльності із прибутками закінчать поточний рік «УкрАгро РТ», «Добробут», «Спіка», «Іванківське», «Колос», «Старокотельнянське», «Хлібороб», ПП «Імпак». Сільськогосподарськими підприємствами району очікується виробити валової продукції на суму 92,5 млн. грн. Сільськогосподарськими підприємствами району укладено 11293 договори оренди землі, нараховано 14 млн. 448 тис. грн. орендної плати, виплачено 12 млн. 280 тис. грн. Сумлінно виконують свої договірні зобов’язання ПП «Імпак», ПОСП «Іванківське», ПСП АФ «Світанок», СФГ «Ткаченки». Свій посильний внесок у зміцнення економіки роблять працівники бухгалтерій - Кузьмінська М. Й. із Степка, Музичук Л. П. із Старої Котельні, Савчук С. Б. із ПП «Імпак», Дегурко І. В. із ТОВ «УкрАгроРТ». Добрим словом варто згадати трудівників-ветеранів - Героя Соціалістичної Праці із с. Стара Котельня Аврамця В. П., орденоносців - Порскала М. А. з Андрушівки, Габзівську В. А. із Гарапівки, Сидоренко Г. К. з Антополя, Маленівського Є. С. із Степка. У свій час забезпечували виконання завдань, що стояли перед сільськими трудівниками, колишні керівники - Пасічник В. Г., Сокольчук Г. С., Самчук О. І., Гребенюк В. Г., Шаламай В. Г., Тимощук М. С. Україна живе і працює завдяки невтомним трудівникам. Нехай Ваша віддана праця і надалі служить на благо України. Бажаємо радості, успіхів у праці, міцного здоров’я і людського щастя Вам і Вашим родинам. Нехай щедро родять ниви, хай над ними буде мирне небо, завжди світить сонце, а в кожному домі будуть добро та злагода!

Анатолій ГОРКУН,
заступник голови райдержадміністрації
andrushivka-shop.pp.ua
четвер, 17 листопада 2011 р.

Спортивні перемоги

4 та 11 листопада в рамках Спартакіади школярів відбулися змагання з волейболу серед юнаків і дівчат. Перше місце серед дев’яти команд юнаків посіла команда волейболістів з Новоівницького, друге - з Андрушівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, третє - з Андрушівської гімназії. Серед восьми команд дівчат, які брали участь в змаганнях, перше місце посіла команда із Зарубинець, друге - з Андрушівської ЗОШ І-ІІІ с. № 1, третє - з Новоівницького. Команди-переможці нагороджені грамотами відділів освіти та у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації.
Завершився чемпіонат області з футболу серед ветеранів, де команда Андрушівського району «Аміко» посіла перше місце.

Нещодавно завершився чемпіонат району з футболу серед колективів фізкультури, де місця розподілилися наступним чином (див. нижче таблицю). А 13 листопада на районному стадіоні «Колос» проведено розіграш кубка району з футболу «Золота осінь-2011», в якому взяли участь чотири команди. Перше місце виборола команда «Юність» с. Волиця, друге - «Фортуна» м. Андрушівка, третьою була команда з Червоного. Голова районної державної адміністрації Б. В. Мазур, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Олексюк Ю. А. та голова районної організації ВФСТ «Колос» Ціхон С. П. вручили призерам чемпіонату району та володарям кубка «Золота осінь-2011» кубки, грамоти, медалі та цінні подарунки.

Ольга МЕЛЬНИК
andrushivka-shop.pp.ua
середу, 16 листопада 2011 р.

Продам авто ВАЗ 21154 2007 р.в

Продам авто ВАЗ 21154 2007 р.в. двигун 1.6 л. Пробіг 49 тис.км. Стан як нової машини. Колір - сірий металік. Ціна 7300$. (067) 990-45-12 Віктор.

вівторок, 15 листопада 2011 р.

З науковим підходом

Коли Григорій Радкевич закінчив Верхівнянський сільгосптехнікум і одержав направлення в Андрушівський район, це не тішило хлопця: так далеко від його рідного Рокитного, що в Овруцькому районі, де народився і виріс. Туди, до батьківської хати, він поспішав завжди після закінчення навчальної сесії. А коли вже отримав диплом, то зрозумів, що з того часу почалася пора змужніння і вибору самостійного шляху в житті.
А привів він хлопця у Волицю, де й розпочав свою трудову біографію. Потім працював у Степку. Набувши досвіду, погодився на пропозицію стати головним агрономом у колгоспі «Перемога» с. Зарубинці. Це село тепер уже стало для нього рідним, бо тут зустрів свою долю, одружився. Тепер у них з Людмилою двоє майже дорослих дітей - рік-два і одержать атестати зрілості. І хто зна, можливо син чи донька оберуть батьків фах - Григорій Костянтинович після закінчення Житомирського сільськогосподарського інституту має спеціальність «вчений агроном». Коли йому запропонували посаду головного агронома в ДП «Оранта» НВМП «Антарія», погодився. В районі вважають, що підприємству з таким спеціалістом просто повезло: висока обізнаність, зібраність, виваженість у прийнятті рішень і над усім - його від діда-прадіда хліборобська мудрість і щирість - все це допомагає йому у трудовому повсякденні. Григорій Костянтинович каже, що досвід - це ще не все, а знання, якщо їх не поновлювати, знецінюються. Тим більше зараз, коли в аграрне виробництво нестримно впроваджуються прогресивні технології. Через це він читає багато галузевих видань, співпрацює з науковцями, часто зустрічається з фахівцями інститутів землеробства та фізіології рослин. Підприємство спеціалізується на вирощуванні еліти зернових та технічних культур, обробляє і засіває понад 690 гектарів орендованих паїв. Обов’язкове дотримання сівозмін, застосування новітніх технологій, доробку вітчизняних і зарубіжних селекціонерів, внесення всіх необхідних мінеральних добрив з додаванням мікроелементів, своєчасне використання необхідних засобів захисту рослин - всі процеси організовує і контролює головний агроном. Улюблена пора для Григорія Костянтиновича - жнива. Хоч і напружена, але відрадна: видно, над чим трудився разом з колективом. Цей рік порадував урожаєм пшениці - 54,3 центнера з гектара, окремі сорти видали - по 70. Найбільша площа під гречкою - 221 гектар - була у «Антарії» і вродила гарно - по 19,1 центнера з гектара. Сорти, нагадаємо, елітні. Всього підприємство має для реалізації близько тисячі тонн насіння зернових. За ним їдуть господарі з різних областей України. У доробку підприємства велика частка сумління Г. К. Радкевича, якого на обласному святі «Обжинок» назвали в числі кращих агрономів Житомирщини. Нехай Вам за Ваш труд і сумління, Григорію Костянтиновичу, земля щедро віддячує врожаями, хай додається сил і здоров’я на довгі роки, хай Вас шанують за працю. Ви цього варті.

Лідія Наконечна
понеділок, 14 листопада 2011 р.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1019/2011

Про присвоєння почесного звання «Мати-героїня»

За материнську самовідданість, народження і зразкове виховання дітей, забезпечення умов для всебічного їх розвитку постановляю:
Присвоїти почесне звання «Мати-героїня»:
Березюк Любові Анатоліївні - матері п’яти дітей, с. Любимівка;
Грузді Станіславі Василівні - матері п’яти дітей, смт. Червоне.

Президент України Віктор Янукович 4 листопада 2011 року

неділю, 13 листопада 2011 р.

Хлібороб за покликанням

Центральна садиба ТОВ «Спіка» - територія колишнього Глинівецького господарства. Саме тут ми зустрілися з механізатором Миколою Чемерисом, який готувався своїм МТЗ-25 виїхати в поле. Новий трактор потрапив у добрі руки: агрегат працює надійно з ранньої весни до пізньої осені. Зараз головне - як завершать збирання кукурудзи, вивільнені площі переорати за погоди. Зяблева оранка із вміло підібраними попередниками - це запорука одержання сподіваного урожаю ярини. У колективі Миколу Станіславовича поважають і ветерани, і молодші за нього товариші не тільки за те, що тямущий у техніці, а й за те, що завжди прийде на допомогу, молодим слушну пораду дасть, коли ті мають проблеми під час ремонту техніки. Механізатор не цурається ніякої роботи. Років п’ять тому він ще працював на комбайні, правда, старенькому. Зносився агрегат, урожай тепер збирають найнятою технікою, а як розживуться на нову, М. С. Чемерис готовий хоч сьогодні пересісти на неї. У ТОВ «Спіка» вирощують в основному зернові культури. Чотири з половиною тисячі гектарів орендованих площ стараються обробляти так, щоб працювалося з прибутком - по-іншому не можна. Забарські, великомошківецькі, зарубинецькі та глинівецькі землі, які знаходяться в користуванні товариства, видають непогані врожаї. А трудяться на них механізатори «Спіки» - зараз ще орють, навесні доглянуть озимину, посіють ярі - в роботі цілий рік. А як скує мороз землю - візьмуться за ремонт техніки. І вкотре, як надійного друга, «лікуватиме» свого МТЗ Микола Чемерис - невтомний трудівник, щирий товариш, дбайливий господар, хлібороб за покликанням.

Наталія Лисюк,
заступник начальника управління АПР
суботу, 12 листопада 2011 р.

Із сесії районної ради

9 листопада в залі засідань районної ради відбулася VІІ сесія районної ради VІ скликання, на яку, крім депутатів районної ради, були запрошені та прибули заступники голови, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, міський, селищний та сільські голови, керівники підприємств, установ та організацій району.
На сесію районної ради виносилися питання: «Про затвердження звіту про виконання районного бюджету за ІІ та ІІІ квартали 2011 року», «Про затвердження розпоряджень голови РДА», «Про внесення змін до районного бюджету на 2011 рік», про які інформувала начальник фінансового управління райдержадміністрації Суботенко Н. О. Заступник голови районної ради Шпаківський В. Б. інформував депутатів та запрошених про надання дозволу на закупівлю імуносупресивних засобів, про Комплексну програму розвитку місцевого самоврядування в Андрушівському районі на 2012-2015 роки, озвучив ряд питань комунальної власності. Зокрема, відповідно до рекомендацій постійної комісії районної ради з питань бюджету та комунальної власності Пально Ю. В. призначено редактором комунального підприємства «Андрушівська редакція районного радіомовлення «Світанок», внесено зміни та затверджено у новій редакції Статут цього підприємства та укладено контракт з Левченком П. О., завідувачем комунального підприємства «Андрушівська центральна районна аптека № 48» Андрушівської районної ради. Депутати погодили питання щодо змін функціонального призначення будівлі лікувального корпусу № 1 за адресою: смт. Червоне, вул. Жовтнева, 6, про передачу будівлі кінотеатру «Мир» за адресою: с. Стара Котельня, вул. Леніна, 3 у комунальну власність територіальної громади села Стара Котельня. На сесії районної ради затверджено Програму фінансової підтримки Андрушівського комунального підприємства проектно-виробничого архітектурно-планувального підприємства на 2011 рік та технічну документацію по визначенню нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Депутати заслухали звернення депутатів Хоменка В. А., Авраменка А. І., Доманського А. І., в яких ішла мова про надання матеріальної допомоги, роботу громадського транспорту, вартість ліків в аптеках міста. Про всіх розглянутих питаннях було прийнято відповідні рішення.

Марія ОЛЕКСЮК

Прогноз гідрометеорологічних умов та тенденції щодо можливого виникнення надзвичайних ситуацій у листопаді 2011 р.

Листопад - місяць з нестійкими погодними умовами. Середня місячна температура знижується в порівнянні з жовтнем на 6-8 градусів, переважає хмарна погода з опадами у вигляді дощу з мокрим снігом. У листопаді 2011 року передбачається збільшення кількості стихійних гідрометеорологічних явищ - сильний вітер, опади, хуртовини, густі тумани, ожеледь. Середня місячна температура повітря очікується в межах 0-7 градусів тепла, а місячна кількість опадів - більшою норми (30-61 мм.). Внаслідок прогнозованих погодних умов можуть виникнути локальні ускладнення в життєдіяльності населення та господарській діяльності. У листопаді існує висока ймовірність випадків отруєння людей, особливо чадним газом, зберігається вірогідність виникнення інфекційних захворювань, зокрема сальмонельозу. Через різкі зміни температури повітря можливе збільшення гострих респіраторних захворювань. Кількість надзвичайних ситуацій техногенного характеру збільшується порівняно з попереднім місяцем. Частіше виникають пожежі, аварії на транспорті, системах життєзабезпечення. Андрушівський райвідділ МНС звертається до населення району з проханням дотримуватись правил поводження з опалювальними приладами, пам’ятати про правила збору і вживання грибів.

Микола КОБИЛИНСЬКИЙ,
начальник районного відділу МНС України в Житомирській області
четвер, 10 листопада 2011 р.

Продам будинок в Андрушівці, $16,000 торг

Продам будинок в Андрушівці, $16,000 торг, Красна Гірка, площа 40 кв.м., 3 кімнати, газифікофаний, стіни- цегла, облицьований плиткою, підлога дубова, погріб, сарай, садок, 10 соток городу, поряд ліс та річка. Можливий обмін на авто. Розгляну всі варіанти. 2-32-23, 067-931-95-60
фото: http://dom.ria.ua/ru/realty-3937417.html

середу, 9 листопада 2011 р.

Правовстановлюючі документи на житло

За Цивільним кодексом України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб і володіє, користується і розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Але, абз.3 ч.2 ст.331 Цивільного кодексу України визначено, що якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» дано визначення державній реєстрації речових прав на нерухоме майно (далі - державна реєстрація прав) , як офіційному визнанні і підтвердженні державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Відповідно до п.1 ч.1 ст.4 вищезазначеного Закону України обов’язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним особам, а саме: - право власності на нерухоме майно. Ст.18 цього ж закону визначено, що підтвердженням виникнення права власності при здійсненні державної реєстрації прав на нерухоме майно (правовстановлюючим документом) є свідоцтво про право власності на нерухоме майно, яке видається державними реєстраторами спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з питань державної реєстрації прав.

Валентина Сіра,
начальник управління юстиції
вівторок, 8 листопада 2011 р.

Вчитель за покликанням

Надія Никифорівна КОРОЛЬ нещодавно відсвяткувала свій ювілейний день народження. Прожиті роки вимірюються добрими справами, а їх немало на рахунку в цієї вимогливої і відповідальної, мудрої і щирої жінки, вчителя за покликанням. Маючи глибокі фахові знання, добре серце, справжній талант педагога й організатора, вона навчила й вивела на широку дорогу самостійного життя не одне покоління учнів Андрушівської міської школи № 1. Багато вихованців, шануючи вчителя, любили її предмет - фізику, а тому стали інженерами, вчителями, будівельниками. Вони й зараз часто телефонують своїй наставниці, приходять в гості. А молодші колеги, кому довелося працювати разом з Надією Никифорівною, вдячні їй за щирі поради, підтримку, вміння прийти на допомогу. Шановна колего! Щиро вітаємо Вас з ювілеєм! Зичимо міцного здоров’я, добробуту та довгих років життя.

Вчителі-ветерани Андрушівської міської школи № 1

Где ты, Циля?

Евгения Брижук все еще надеется отыскать еврейскую девочку, которую в годы Отечественной войны пряталиее родители...
«Столько времени прошло, а я все не могу забыть то, что произошло в 1941 году. Однажды поздно вечером (было лето), в дом постучали. Отец открыл, потому что это были две дочери дяди Мошка, портного из городка Червоного, Андрушевского района. Младшую, Цилю, я знала. Старшая говорит: «Дядя Корней, наш папа как шел из дома, просил разрешения спрятать у вас Цилю от фашистов. Он очень надеялся, что вы не откажете». Самого дядю Мошка, как рассказала дочь, немцы запрягли в бочку, и заставили возить на ток воду. Потом куда-то забрали, назад он так и не пришел. Мои родители знали дядю Мошка еще с голодных 20-х. Тогда он по нашей деревне Скаковка ходил и обшивал людей, ведь страшный голод погнал его из Червоного, где у него осталась жена Голда, сын и трое дочерей. Бывало, идя домой, заходил к нам и говорил: «Корнеиха, дайте буханочку хлеба. Дома голодные дети». Отец оставил Цилю у нас, а старшая сестра пошла дальше. Мать их спряталась в Червоном на чердаке «дяде Ивана», как говорили девочки. Они очень переживали, что там страшно жарко, и она, бедная, задыхается. Циля очень боялась. При каждом шорохе, или как собака залает, Циля бросалась под широкую кровать, и долго оттуда не вылезала. Однажды в дом зашел соседский парень Петр, а Циля еще не успела скрыться. Он нам и рассказал страшную весть, что за Бердичевом немцы бьют евреев. С тех пор Циля совсем потеряла покой, кричала по ночам, звала маму, и каждое утро, боясь за нее, собиралась из дома. Мой отец знал, какая судьба ждет ребенка, и не пускал ее. Но она все равно не осталась. Уже была осень, мама дала ей одежду, и я повела Цилю в Червоное. Дошли до совхоза «Красный ток» и стали прощаться. Она так просила меня пойти с ней, но я боялась. Сняла с себя белый перкалевый платок и повязала ей, чтобы не было видно ее чёрных кудрявых волос. Уже 65 лет, как мы победили фашизм, а я все вспоминаю ту девочку и ее родню. Очень хочется знать об их дальнейшей судьбе. Может, кто в Червоном или в Бердичеве помнит их...»

понеділок, 7 листопада 2011 р.

Правова освіченість - показник громадської свідомості

Правове виховання та профілактика правопорушень серед підлітків - постійно в центрі уваги наших педагогів. Адже нікого не може залишити байдужим зростання злочинності, особливо в підлітковому середовищі. І зумовлене це, на жаль, соціальними процесами у суспільстві. Приміром, в останні роки зростає кількість сімей, не здатних забезпечувати нормальний розвиток своїх дітей як у моральному, так і в матеріальному плані.
В даний час нерідко трапляються розбіжності у поглядах на цінності сім’ї і школи, виникають конфлікти у стосунках батьків і дітей. Небезпечно те, що підліток нерідко опиняється один на один з вулицею, яка штовхає його до наркоманії, алкоголю та розпусти. Школа ж продовжує відстоювати ідеали добра, безкорисливості, чесності, порядності і милосердя. І в цьому вкрай необхідні взаєморозуміння, підтримка батьків. Шляхи вирішення цієї проблеми намагалися віднайти учасники районного семінару з виховної роботи на тему: «Профілактика правопорушень серед учнівської молоді», в якому взяли участь методисти відділу освіти, заступники директорів шкіл з виховної роботи, педагоги-організатори, представники відповідних служб райдержадміністрації. Семінар розпочався презентацією Старокотельнянської гімназії. Присутні обмінювалися досвідом роботи по формуванню правової культури та профілактики правопорушень серед підлітків. Про хід виконання районної Програми боротьби із злочинністю на 2011-2015 роки розповіла методист райметодкабінету Л. В. Ковальчук. На семінарі обговорювалися також питання про стан злочинності серед учнівської молоді та кримінальну відповідальність неповнолітніх, про попередження негативних проявів у дитячому середовищі, вплив сімейного виховання на становлення особистості дитини, про секрети успішної організації батьківських зборів тощо. Педагоги і правоохоронці намагалися віднайти шляхи, якими треба йти до спільної мети - навчити дітей поважати закони, дотримуватися правової культури.

Леся Нишпал,
заступник директора Старокотельнянської гімназії
неділю, 6 листопада 2011 р.

Свято для душі

Ось уже шостий рік 3 листопада у нашій країні відзначають День Дошкілля - професійне свято працівників дошкільної освіти. В цій галузі працює велика кількість людей, які опікуються малюками в дитячих садках, відділах освіти, навчальних та позашкільних закладах.
Ніби з корабля на бал - чарівний, веселий, радісний. Ніби з осені в літо - яскраве, червонощоке, палке. Ніби-то з відрядження додому - де тепло, затишно, спокійно. Так і ми, відчинивши двері Андрушівського дошкільного навчального закладу "Сонечко” 4-го листопада, потрапили з буденності у всесвіт Дня Дошкілля, який закружляв та захороводив піснями й казками. На святкуванні було незвично людно, тому що зійшлися представники з усіх дитячих садків району, батьки, діти. На святі присутніми також були заступник голови райдержадміністрації Мирончук О. С., заступник голови районної ради Шпаківський В. Б., заступник начальника відділу освіти Бобер В. А. та секретар міської ради Пташник В. В. Дошкільні заклади, як завжди, на висоті! Вигадка, вмілі руки, любов до дітей та своєї роботи простежуються в змісті, оформленні кожного матеріалу, що був представлений на виставці "Садочок рідний, ти - моє життя!” А в залі - веселі танці та пісні у виконанні дітей і дорослих створили чудовий настрій всім учасникам свята. Кожен дитячий садок підготував творчий сюрприз для гостей: від Гальчинського ДНЗ "Теремок” та Лісівського ДНЗ "Колобок” - яскраві танці, від педагогічних працівників ДНЗ "Малятко” - гумор, цікаві номери від інших дошкільних закладів. Усім пощастило побачити привітання Вєрки Сердючки у виконанні помічника вихователя ДНЗ "Калинка” Сірої С. В. Гучними оплесками всі привітали батьків, представників громадськості та приватних підприємців, які переймаються проблемами дошкілля та допомагають їх вирішувати. Для них у виконанні вихованців ДНЗ „Дзвіночок” прозвучала чудова музична композиція. У виступах Мирончука О. С. та Шпаківського В. Б. були слова подяки педагогам-дошкільникам району за почесну і відповідальну справу у вихованні найменших мешканців нашого району, а також вони відзначили грамотами найкращих працівників дошкільних навчальних закладів. Заступник начальника відділу освіти Бобер В. А. оголосив підсумки районного конкурсу "На кращий розвивальний простір у групових приміщеннях дошкільних закладів”. Переможцю - Андрушівському ДНЗ "Сонечко” за І місце у конкурсі були вручені грамоти та приз - спортивний інвентар. Не обійшли увагою і педагогів, які більше 30 років пропрацювали з дошкільнятами, їх привітали вихованці ДНЗ "Дюймовочка”. Непомітно промайнув час, але в серцях присутніх надовго залишились тепло і радість від справжнього свята, СВЯТА ДЛЯ ДУШІ, що зміцнює співдружність дітей і дорослих, педагогів і батьків, усіх людей, причетних до дошкільного дитинства, як свято, яке повертає маленьких і великих обличчям один до одного.

Олена Сапожко
суботу, 5 листопада 2011 р.

Промені сонця у кожнім віконці

4 листопада Андрушівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 відзначила свій 140-річний ювілей. На урочистості, які проходили в районному будинку культури, прийшли учні і їх батьки, вчителі, гості. Серед них заступник начальника відділу освіти райдержадміністрації Бобер В. А., колишній директор школи Лоханський Й. В., вчителі-пенсіонери, колишні вихованці школи: Олексюк Ю. А. - начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації, Бойко В. І. - Андрушівський міський голова та інші.
Найпершими вітали з ювілеєм рідну школу наймолодші учні, звучав гімн навчального закладу. Директор школи Дисак С. І. звернувся до присутніх із словами щирих вітань, дякував колегам за творчу працю, учням - за старанність, батькам і спонсорам - за підтримку. У кожного з нас найтепліші і найсвітліші спогади про школу, де були перемоги і невдачі, перше кохання і зневіра. У її стінах формувався характер і світогляд, тут ми вчилися перемагати труднощі й досягати поставленої мети. Тут залишилося наше дитинство - найщасливіша пора людського життя. Виступаючи перед присутніми, Бойко В. І. привітав усіх із 140-річним ювілеєм навчального закладу, щиро дякував своїм вчителям за терпіння і невтомну працю, за сивину, яка завжди передчасно вкриває вчительські скроні, за глибокі й міцні знання. Так, до вчителів ми завжди йдемо із своїми радощами й болями, черпаємо сили для нових висот. Бо ж учитель вміє заглянути у минуле, живе у сьогоденні, прокладає місток у майбутнє. На святкову сцену піднімається автор слів гімну школи, випускниця, а нині вчителька міської школи № 1 Щесюк Л. П. Рідній школі вона присвятила свій вірш, де є такі рядки: Усе життя пройшло у цім дворі, Виховувала, вчила і пишалась Здобутками своїх випускників, Та ученицею я все ж таки зосталась. На святі вшанували вчителів-ветеранів, кожен з яких - зірка на педагогічному небосхилі. Вони віддали найкращі роки свого життя своїм вихованцям, навчаючи їх добру та людяності. Учні школи подарували їм букети осінніх квітів. Перед присутніми виступив колишній директор школи, ветаран Великої Вітчизняної війни і праці Лоханський Й. В., який дякував своїм колишнім колегам за невтомну працю, учням - за старанність, яка увінчалася тим, що вони досягли омріяних вершин. Серед випускників школи є вчені і кандидати наук, орденоносці, високопосадовці, майстри спорту, призери чемпіонатів СРСР та України. Відмітив, що історія школи - це історія рідного міста, кожного андрушівчанина. Піснею «Родина» вітав ювілярку випускник 2007 року Кондратюк Андрій, а випускник 1985 року Шваб Сергій для запрошених та гостей виконав пісню «Щастя більшого не треба», свій вірш прочитала учениця школи Панченко Анастасія. Випускниця 1970 року Скорик С. А. у своєму виступі згадувала роки навчання, своїх вчителів, дякувала їм за невтомну працю. Випускник 2010 року Жаркой Артур подарував своїм вчителям та всім присутнім пісню «Я і ти», а Пташник Н. К., яка закінчила школу у 1986 році, прийшла на ювілей школи разом із своїми вихованцями - зразковим танцювальним колективом «Веселка», який майстерно виконав танець «Гопак». Голова батьківського комітету школи, випускник 1981 року Коксун П. О. у своєму привітанні звернувся до вчителів і учнів, їх батьків, дякував за розуміння проблем школи, за оперативне вирішення невідкладних питань. А букети квітів вручив авторам гімну школи Щесюк Л. П. і Пишнюк Л. О. та привітав з днем народження вчительку Козловець Р. О. Народна мудрість каже: «Перший свій уклін віддай батькам - вони тебе зростили, а другий дай учителям - вони тебе навчили». Так, поряд з дітьми завжди йдуть батьки і вчителі, які роблять все, щоб молодь могла реалізувати свої творчі та організаторські здібності, допомагають їм досягти поставленої мети, щоб вони й надалі розбудовували нашу незалежну Україну. А із вуст ведучих звучать слова: Ось і закінчується свято. Немов на крилах сплинув час. Ми віримо, що рідна школа Залишиться в серцях у нас.

Марія ОЛЕКСЮК

Подружжя пенсіонерів вбив помічник по господарству

В ніч на 1 листопада в селі Крилівка спалахнула пожежа: горіла садиба подружжя Попілів – 71-річної Євгенії Дмитрівни та 80-річного Володимира Лукича. Пожежників викликав 20-річний помічник літньої пари по господарству. Хлопець приїхав в село з Сумської області на заробітки і підробляв в Крилівці різноробом. Того вечора він добряче випив, і, завітавши до пенсіонерів, почав і в них вимагати пригостити його оковитою. Ті відмовили і стали жертвами жорстокої помсти юнака. Хлопець вдарив жінку ножем, а потім всадив його в спину господареві дому. Підпаливши хату, хлопець викликав пожежників. Вбивцю затримали міліціонери. Йому загрожує довічне ув‘язнення за скоєний злочин.

пʼятницю, 4 листопада 2011 р.

Оголошення

«Фінансове управління Андрушівської районної державної адміністрації повідомляє, що начальником фінансового управління райдержадміністрації Н.О.Суботенко 12 жовтня 2011 року видано наказ за № 5 «Про затвердження Інструкції з підготовки бюджетних запитів до проекту районного бюджету на 2012 рік», який 27 жовтня 2011 року зареєстровано в Андрушівському районному управлінні юстиції за № 300». Начальник фінансового управління Н.О. Суботенко Вик.: Сотник І.М.
тел.: 2-15-85

andrushivka-shop.pp.ua

До 140-річчя Андрушівської СШ № 1

Ось і пролетіло 40 років від дня, коли ми відзначали столітній ювілей школи. Багато змінилося за цей час в історії школи, про що буде йти мова на святі 140-річчя школи. А я хочу розповісти про перші дні навчання в школі після визволення Андрушівки від німецько-фашистських загарбників. Переглядаючи свої архіви, а натрапив на газету «Фронтовые иллюстрации», в якій вміщено на 2-х сторінках фотографії про Андрушівку в перші дні після визволення. Знімки, зроблені відомим фронтовим фотокореспондентом, старшим лейтенантом А. Шайхетом, розповідають про те, що воїни доблесної Червоної Армії і партизани врятували від підриву заміновану німцями середню школу № 1, цукровий завод, МТС (машино-тракторну станцію). «Партизаны пришли вовремя» - під цим заголовком розміщені, крім вище згаданих, фото підпільників-партизан і окремо фото Ольги Мехеди. Під усіма фотографіями пояснюючі підписи (читай під фото школи). А ще в моєму архіві зберігається лист ветерана Великої Вітчизняної війни, визволителя Андрушівки Соколова П. А., надісланий до музею школи в 1975 р. 30 років зберігав Соколов П. А. статтю з армійської газети «За честь Родины» про Андрушівську середню школу № 1, написану кореспондентом, капітаном А. Верхолєтовим. Стаття називається «В школе-десятилетке» під рубрикою «На земле, которую ты освободил». Ця стаття, на моє переконання, має величезне значення для патріотичного виховання молоді, її ставлення до навчання, для усвідомлення школярами причин Перемоги їх дідів і прадідів у Великій Вітчизняній війні. Нижче друкується вона мовою оригіналу без скорочення. Вчителям та класним керівникам раджу використати її у виховній роботі.

Йосип Лоханський,
директор Андрушівської середньої школи (1975-1989 рр.), історик-краєзнавець

Дотримання вимог Закону України "Про звернення громадян"

Прокуратурою району протягом 2011 року проводились перевірки дотримання вимог Закону України «Про звернення громадян» в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування. Перевірками, проведеними в Андрушівській міській, Міньківецькій та Мостівській сільських радах виявлені грубі порушення вимог Закону України «Про звернення громадян». Так, в порушення вимог ст.ст. 19, 20 вищезгаданого Закону в місячний термін не були повідомлені заявники про результати розгляду їх звернень та продовження термінів. До того ж, у більшості випадків відсутні будь-які матеріали перевірки звернень та рішення, прийняті за результатами їх розгляду, що свідчить про службову недбалість посадових осіб органів місцевого самоврядування при виконанні обов’язків щодо розгляду звернень громадян.

Наталія КРАВЧУК,
помічник прокурора Андрушівського району

20-летний парень признался в убийстве пенсионеров. Ему грозит пожизненное заключение

Ночью 1 ноября, в одном из сел Андрушевского района Житомирской области, вспыхнул пожар. Во время тушения пожара в доме были обнаружены два трупа - мужчины и женщины.

На место происшествия прибыли следователи Андрушевского райотдела милиции. Они установили, что погибшие - хозяева дома 1930 и 1940 годов рождения. У мужчины на теле были обнаружены признаки насильственной смерти в виде резаных ран. У работников милиции также были основания подозревать, что и женщина получила телесные повреждения еще до пожара.

Уже за несколько часов, около 5 утра, в этом же населенном пункте оперативники уголовного розыска задержали 20-летнего жителя Сумской области, который подозревается в совершении двойного убийства.

Предварительно установлено, что мужчина накануне поздно вечером зашел в дом пенсионеров и начал требовать деньги, но пожилые люди ему отказали. Ночной визитер отреагировал чрезвычайной жестокостью. Схватил принесенный с собой нож и бросился на хозяев. В результате супруги получили многочисленные ранения, что, вероятнее всего, и привело к их смерти.

После расправы над пенсионерами убийца обыскал жилище, однако, не найдя денег, решил поджечь дом, чтобы скрыть следы содеянного.

Впоследствии, выждав некоторое время, пока запылало, опять же, чтобы отвести от себя подозрения, начал бегать по селу и поднимать людей, чтобы помогали тушить пожар.

Впрочем ввести в заблуждение показательными волнениями юнцу не удалось. В ходе беседы с ним очень быстро стало ясно, что парень что-то скрывает. Впоследствии, запутавшись в собственных объяснениях, он же и признался в содеянном.

В настоящее время установлено, что задержанный временно проживал у родственников в этом же селе. По его словам, в тот день он находился в состоянии сильного алкогольного опьянения. Впрочем это обстоятельство может лишь отяготить и без того тяжкое преступление - убийство двух человек.

Сейчас, в отношении задержанного возбуждено уголовное дело по ст. 115 (Умышленное убийство двух или более лиц) Уголовного кодекса Украины. Санкция статьи предусматривает лишение свободы от 10 до 15 лет или пожизненное лишение свободы.

Расследование продолжается.

середу, 2 листопада 2011 р.

Семінар-навчання з охорони праці

Минулого тижня у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві було проведено навчання та перевірку знань з охорони праці, профілактики виробничого травматизму. Керівники та відповідальні за охорону праці на виробництві прослухали лекції М. М. Гавриловського - викладача Житомирського учбово-курсового комбінату і Т. Б. Бойко - методиста цього комбінату. Під час навчання слухачі одержали відповіді, що стосувалися створення безпечних умов праці для найнятих робітників, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням, соціального страхування від нещасних випадків. Закінчилося чотириденне навчання складанням екзаменів.. Слухачі одержали посвідчення, за яким вони можуть виконувати обов’язки відповідального за охорону праці протягом трьох років без додаткової переатестації.

Микола БІЛИЙ,
в.о. начальника відділення
вівторок, 1 листопада 2011 р.

Рідний край нам наснагу дає…

Вже стало доброю традицією проводити районні семінари-практикуми бібліотечних працівників на базі сільських установ, де вони обмінюються досвідом. 28 жовтня бібліотечні та клубні працівники району побували в Гальчині. Як відзначила начальник відділу культури і туризму Білецька Г. І., бібліотека цього села завжди була зразковою. Хоча в часи кризи була переведена в одну з кімнат сільської ради, бо клубна установа не опалювалась. У 2010 році бібліотека знову повернулась у свої рідні стіни. Велика заслуга в цьому попереднього працівника Кирильчук Є. А. Місцева влада віднайшла кошти для ремонту приміщення бібліотеки, придбання нових меблів, заміни вікон на металопластикові, встановлення чотирьох електричних конвекторів для його обігріву. Зараз без сумніву можна сказати, що приміщення бібліотеки с. Гальчин - найкраще в районі. Навесні цього року в бібліотеку прийшла працювати Кравчук В. Г., яка оформила бібліотеку яскраво, оригінально, зі смаком. Завдяки старанням Валентини Георгіївни та при безпосередній допомозі директора будинку культури Самплавського В. І. оформлено тут і народознавчу кімнату. А на семінарі йшла мова про розвиток у дітей різних вікових груп естетичних навичок, творчих здібностей, популяризацію літератури з мистецтва. В бібліотеці с. Гальчин з дітьми проводяться заняття з малювання, ліплення. Планується організувати гуртки. На зібранні виступили також працівники районної дитячої бібліотеки Ямкова Л. В., Мігунова О. В. та завідувачка читальною залою районної бібліотеки для дорослих Вишневська Ф. В. Перед початком родинного свята "Моє село - моя родина”, на яке, крім учасників семінару, були запрошені жителі села, виступив сільський голова Сушко М. Г., який розповів про походження села Гальчин та запевнив присутніх, що буде підтримувати роботу клубної і бібліотечної установ, допомагати в розвитку культури на селі. На святі вшанували найстаршого (Петровський Г. В.) та наймолодшого (Вадим Кравчук) жителів села. Привітав сільський голова наймолодше подружжя села - Маліновських Сергія та Оксану. З особливою шаною згадали жінок села, які носять горде звання "Мати-героїня”. В цей день вшанували невтомних трудівників села, які в різні часи і в різних галузях господарства були кращими, примножували славу і добробут нашої держави. Це орденоносці Махінчук М. С., Гарастівський А. С., Грицюк Н. М., Повшедна О. Д., Соколівський Г. Й., Самборська М. С. Знають і шанують в селі трудові династії хліборобів - Слюсарів, Бабичів, Махінчуків та ін. Окреме слово про династію родини Пантелейчуків, де чотири сестри славляться не тільки своєю працею. Одна із сестер, Алла Степанівна, пише задушевні вірші, які в цей день читала зі сцени. Шанують в Гальчині династію лікарів Дерди - Віктора Олексійовича і Тетяни Андріївни, які завжди з готовністю відгукуються на біду і надають кваліфіковану допомогу, мають чуйні, добрі серця. Іх доньки продовжують добру справу батьків. Старійшиною освітянського роду в Гальчині є Койда Ф. А., який пройшов усю Велику Вітчизняну війну, разом з дружиною Ганною Іванівною довгі роки сіяли в душах дітей добрі і вічні зерна знань. Філарет Андрійович був присутній на святі і поділився з присутніми своїми спогадами. Високе і горде ймення Вчитель передається з покоління до покоління - до сестри, до брата в родинах Коломійців, Савіцьких, Яновських, Лук’янчуків, Шпирків, Пташників. Вшанували на святі чарівну, милу, енергійну жінку Ковтун Р. Ф., яка, перебуваючи на посаді директора Гальчинської школи, своєю невтомною працею, людяністю здобула незаперечний авторитет і глибоку повагу серед колег, учнів і жителів села. Свято прикрасили номери художньої самодіяльності учнів і вчителів місцевої школи, працівників районного будинку культури. Семінар-практикум показав, що при бажанні і підтримці місцевої влади сільські бібліотеки і будинки культури можуть працювати в належних умовах і на високому рівні.

Лілія Шуйська,
методист районної бібліотеки

Архів блогу