Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
вівторок, 26 лютого 2013 р.

Відбулося засідання спостережної комісії

26 лютого 2013 року відбулося засідання спостережної комісії при Андрушіській райдержадміністрації. На розгляд комісії були винесені такі питання :
1. Дотримання особами засудженими без позбавлення волі на умовно – достроковий строк вимог кримінально - виконавчої інспекції Андрушівського району та спостережної комісії райдержадміністрації.
2. Працевлаштування, отримання паспорта, роботи особами засудженими без позбавлення волі на умовно – достроковий строк.
По даних питаннях були ухвалені відповідні рішення, зокрема :
- рекомендувати начальнику кримінально – виконавчої інспекції в Андрушівському районі, Шкрабію В.Л.,тримати на постійному контролі поведінку та питання адаптації осіб, які умовно-достроково засуджені.

Секретар спостережної комісії В.В. Драгунова
понеділок, 25 лютого 2013 р.

Відбувся семінар бібліотечних працівників

25 лютого 2013 року відбувся семінар бібліотечних працівників з метою впровадження сучасних форм масової та інформаційної роботи працівників бібліотечних установ по питанню «Використання традиційних та інноваційних форм інформаційно-бібліографічного обслуговування користувачів». Розглядалось питання підготовки до районного огляду - конкурсу народного аматорського мистецтва «Полинь світами рідна пісне», присвяченого 90-й річниці утворення Андрушівського району.

середу, 20 лютого 2013 р.

Село Павелки, Андрушівський район

Походження назви

Назва села походить від назви містечка Паволочі. Як свідчать стародавні документи і перекази, тоді, коли була повноводною ріка Роставиця, пливли сюди великі човни — лодії. Торгові люди везли з Києва і навіть з Візантії різний крам, а найбільше легку дорогоцінну тканину — паволоку, з якої місцеві умільці шили жіночий одяг. Вірогідно, що і назва цього містечка (а тепер села) походить від цього слова.

Історичні відомості

Село Павелки відоме з 1618 року.

Власник земель, на яких зараз розташоване село, посилав кілька сімей на шлях від Котельні до Паволочі, щоб ці люди охороняли дорогу від грабіжників і щоб подорожні люди мали можливість відпочити в дорозі. Потім тут утворився хутір Паволоцький, який з роками розрісся в село, яке назвали Павелками.

В 1683 році село згадувалось в акті (в списках) «пустих сіл», які належали містечкам Паволочі і Котельні. Дослівно цей запис виглядає так: «Miasto Grodek, wies Serdelow, wies Pawelki — te wszystkie puste.» — Містечко Гродек (Халаїмгородок-Городківка), село Жерделі, село Павелки — пусті. Очевидно, що спустошено ці села були внаслідок війни під проводом Б.Хмельницького, набігів татар, так званий «чорний шлях» яких проходив дещо південніше від цих сіл — в сучасній Вінницькій області та війни між Польщею та Московією за територію України. А тому повторне заселення цих територій почалось вже на початку 1700-х років, коли уряд Речі Посполитої почав заохочувати переселення на спустошені і необроблювані землі.

На захід від села, під лісом, на території так званого пісовиська (місце, де добувався пісок) в 1980-х роках було знайдено знаряддя праці кам'яного віку (повністю готовий кам'яний молоток з отвором і не до кінця оброблений кам'яний молоток, отвір в якому тільки почали робити). Принаймні, ще в 1980-х роках ці речі зберігались в кабінеті історії місцевої школи.

Станом на 1886 рік в колишньому власницькому селі Андрушівської волості Житомирського повіту Волинської губернії, мешкало 454 особи, налічувалось 67 дворових господарства, існували православна церква й постоялий будинок.

За переписом 1897 року кількість мешканців зросла до 1194 осіб (578 чоловічої статі та 616 — жіночої), з яких 1095 — православної віри.

Місцева дерев'яна церква Пресвятої Богородиці, побудована в 1874 році на кошти прихожан, зруйнована у 1936 році(розібрана на фрагменти — деревина роздана на потреби селян). В 1863 році в селі було 103 двори і проживало в них 824 жителі.

Землі належали Терещенку. В селі він побудував будинок, в якому жив економ (потім в цьому будинку була школа і дитсадок), будинок занедбаний з 1989 року та розібраний до 2008 року. У 2001 році в Павелках проживало 622 жителі, з них 261 чоловік і 361 жінка.

Радянська влада в селі встановлена в січні 1918 року, а в 1923 році селяни сіл Павелок, Гарапівки і Миньківець організували сільськогосподарське товариство.

Під час Другої світової війни 322 жителі села брали участь у боротьбі з фашистськими загарбниками, з них 122 загинули. Більшість з них загинула в одному бою на Вінничині у 1943 році, (так звана «чорна піхота», мобілізована з числа звільнених від окупації та не озброєна) поховані в братській могилі.

пʼятницю, 15 лютого 2013 р.

Вшанували воїнів-інтернаціоналістів

Традиційно, 15 лютого в районі відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цього дня в залі засідань районної ради зібралися воїни – інтернаціоналісти, які захищали мирне небо над територіями інших держав.
В нашому районі проживає 129 воїнів – інтернаціоналістів та 10 миротворців.
Перед учасниками зібрання виступили голова районної державної адміністрації Б. В. Мазур, голова районної ради О.В. Мельник, які дякували землякам за мужність та відданість, героїзм.
Вони вручили колишнім воїнам грошові винагороди та подяки.
В.Я. Шикір – голова Спілки воїнів - інтернаціоналістів вручив нагороди колишнім воїнам, а також керівникам району та організацій, з якими вони тісно співпрацюють.
Аматори районного будинку культури підготували присутнім вітання.
Після закінчення урочистостей керівники району та колишні воїни – інтернаціоналісти поклали квіти до меморіальної плити на Алеї Слави та відвідали могили загиблих та померлих у мирний час побратимів, родини загиблих.

Спортивні новини

15 лютого, на базі Андрушівської гімназії, в рамках районної спартакіади школярів, відбулися змагання з шашок. Серед ЗОШ І-ІІІ ст.. І місце посіла команда Андрушівської ЗОШ І-ІІІ ст.№ 1, ІІ- Червоненської ЗОШ І-ІІІ ст, ІІІ місце - Бровківської ЗОШ І-ІІІ ст. Серед ЗОШ І-ІІ ст.: І-місце - команда Крилівської ЗОШ І-ІІ ст.., ІІ місце – Антопільської ЗОШ І-ІІ ст.., ІІІ місце – Волицької ЗОШ І-ІІ ст..
15-16 лютого в спортивному залі Новоград – Волинського економіко-гуманітарного коледжу проходив чемпіонат Житомирської області з армспорту серед юнаків та дівчат. Команда Андрушівського району посіла загальнокомандне ІІ місце. В особистому заліку у віковій групі 1999 р.н. і молодші І місце посіли : Натяжко Оксана ( 43 кг.), Радчук Яна ( 46 кг.), Гаєвська Оксана ( + 46 кг.) У віковій групі 1995 р.н. і молодші, І місце посіли: Гаєвська Оксана (+ 46 кг.), Залізняк Альона ( 50 кг.), Семенюк Катерина ( 65 кг.), Марчук Олександра ( 65 кг.), Бичок Іван ( 58 кг.), ІІ місце – Коваленко Марина (65 кг.), Степанчук Юрій (65 кг.), Бендюкевич Вадим (65 кг.), ІІІ місце – Опанасюк Олександр ( 75 кг.).

пʼятницю, 8 лютого 2013 р.

Оновлено склад і керівництво громадської ради

Відбулися установчі збори, на яких було сформовано новий склад громадської ради при райдержадміністрації. За словами голови ініціативної групи Л.Д. Яцюк, від інститутів громадянського суспільства надійшло 13 заявок на участь у роботі цього дорадчого органу.
Протягом наступних двох років очолюватиме громадську раду Яцюк Л.Д. За її кандидатуру проголосувало 11 осіб.
Наступне засідання громадської ради у новому складі планується провести 4 березня цього року.

середу, 6 лютого 2013 р.

Працюють на перспективу

1 ЛЮТОГО ВІДБУЛАСЬ ЗВІТНА КОНФЕРЕНЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ РАЙОНУ
Про господарську діяльність фермерів за 2012 рік доповів голова асоціації фермерів району Ю. А. Кондратюк. Він повідомив, що на території району створено та зареєстровано 65 фермерських господарств, у 2012 році господарську діяльність проводили 30 фермерів, які займались вирощуванням зернових та технічних культур, картоплі, овочів, 2 фермерські господарства займаються тваринництвом.
У 2012 році фермери виростили 7104 тони зерна, що на 115 тонн більше, ніж у попередньому. А в структурі виробництва зерна по сільськогосподарських підприємствах частка фермерів складає 9 відсотків. В порівнянні з минулим роком на 5,4 ц/га збільшилась урожайність зернових культур, але строкатість урожайності дуже велика - від 8,7 до 67,5 ц/га. Переважна більшість фермерів, особливо ті, які мають в обробітку від 10 до 20 гектарів ріллі, займаються вирощуванням зернових, не дотримуючись сівозміни, інколи не вносячи мінеральних та органічних добрив та не дотримуючись основних технологічних вимог, тому й мають поки що невисокі результати.
А ще 6 фермерських господарств займаються вирощуванням соняшнику,10 - сої, 3 - озимого ріпаку, 6 - картоплі, 2 - овочів.
Серед кращих фермерських господарств слід відмітити «Демитра» та «Ткаченки» з Андрушівки, «Басюк» з Гальчина, «Колодницькі» із с. Забара, «Геліос» з с. Ярешки, які з року в рік використовують в своїй роботі досягнення передових технологій і збирають високі урожаї.
На підсумках роботи та перспективах розвитку агропромислового комплексу на 2013 рік зупинився начальник управління агропромислового розвитку А. М. Горкун.
Про державну підтримку фермерських та особистих селянських господарств у 2012 році розповів заступник начальника управління агропромислового розвитку В. М. Весельський. Він наголосив, що згідно програми підтримки розвитку тваринництва 1096 господарям за вирощений та збережений молодняк великої рогатої худоби нараховано 650 тис. грн., 22 особистих селянських господарств отримали 74897 гривень за вирощений та зданий на переробні підприємства цукровий буряк, 10 пасічників отримали 6086 гривень на здешевлення вартості цукру.
Про обов’язкове декларування зерна, яке знаходиться на зберіганні у фермерських господарствах, згідно Закону України «Про зерно» наголосив державний інспектор сільськогосподарської інспекції В. Ф. Олексюк. Також він відмітив, що не всі фермерські господарства подають насіння на аналіз.
Про дотримання вимог чинного законодавства по водному господарству інформував начальник Андрушівської дільниці БМУВМГ В. М. Наумчук.
В роботі конференції взяв участь заступник голови асоціації фермерів області І. Г. Бакановський, який порадив розробити районну програму риборозведення.
На зібранні обрали делегатів на обласну конференцію фермерів, яка відбудеться 8 лютого 2013 року.

понеділок, 4 лютого 2013 р.

Це було свято талантів

Минулої п’ятниці аматори районного будинку культури звітували перед глядачами, показавши змістовну, насичену програму самодіяльного пісенного і танцювального мистецтва.
В концерті брали участь понад 60 учасників. З ними жителі міста і району не раз зустрічалися під час святкових концертів. Як і завжди, цього разу глядачі захоплено аплодували народному аматорському колективу пісні і танцю «Криниченька», який відкрив концерт вокально-хореографічною композицією «Земле моя» і продовжив виконанням українських народних пісень «Ой у полі нивка», «Ой розвивайся, та сухий дубе» та інших.
Не тільки в районі, а й в області та за її межами знають ще один колектив РБК - народний аматорський фольклорний ансамбль «Веселі музики», виступи яких глядачі теж сприйняли із захопленням.
Вдало виступив зразковий дитячий фольклорний ансамбль «Зернятко». Потішили присутніх і «Молодички».
Дружніми оплесками нагородили глядачі вихованців Андрушівської школи мистецтв за танець «Гопак», а також сатиричний дует у складі Сергія Когута і Юрія Палія.
Завершила програму улюблена глядачами «Криниченька». Пісні у виконанні аматорського народного ансамблю пісні і танцю на завжди актуальні теми - про любов до рідної України, про її красу і нелегку долю, про кохання зачарували всіх присутніх у залі.
Всі колективи і кожен з учасників зокрема у цьому звітному концерті показали: за рік, що минув, у своїй самодіяльній майстерності вони піднялися ще на одну сходинку - таку оцінку поставило їм глядацьке журі.

пʼятницю, 1 лютого 2013 р.

Роботи тривали у морози й снігопади

Приміщення Новоівницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, яке збудовано близько 25 років тому, є одним з найкращих в районі. Світлі класи, широкі коридори, сучасні шкільні меблі - тут все зроблено для того, щоб учням і їх наставникам було затишно. Педагогічний колектив, де трудиться 21 вчитель та вихователь, 8 з яких мають вищу кваліфікаційну категорію, 1 - звання “вчитель-методист”, 3 - “старший вчитель”, працюють ініціативно й творчо.
Директор школи Кушуріна Людмила Степанівна докладає немало зусиль й організаторських здібностей, для вирішення проблем, що виникають. Допомагають їй у цьому районна державна адміністрація і районна рада та відділ освіти РДА, який очолює С. І. Сословська.
Розділити радість з нагоди завершення капітального ремонту даху, на який чекали роками, 1 лютого в Новоівницьке прибули перший заступник голови Житомирської облдержадміністрації, депутат обласної ради М. М. Олещенко, голова райдержадміністрації Б. В. Мазур, начальник відділу освіти РДА С. І. Сословська, сільський голова М. М. Дьомін, заступник директора приватної ремонтно-будівельної фірми “Комунальник” А. М. Корзун, батьки, громадськість селища.
Звертаючись до присутніх на зібранні, М. М. Олещенко відмітив, що об’єм робіт, який був виконаний за неповних два місяці, свідчить про те, що проблеми навчального закладу допомагають вирішувати і вихованці, і їх батьки. Зазначив, зокрема, що 760 тисяч гривень на капітальний ремонт даху школи було виділено державою в рамках Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Відрадно, що на виконання підсобних робіт гроші не витрачалися, бо їх виконували вчителі, батьки, посильну допомогу надавало командування в/ч 1912.
Голова райдержадміністрації Б. В. Мазур відмітив, що капітальний ремонт даху приміщення проведено швидко і якісно. За практичну допомогу в організації робіт він подякував сільському голові, майстрам-будівельникам, всім, хто брав безпосередню участь в ремонті.
Виступ директора школи Л. С. Кушуріної був надзвичайно емоційним. Вона сказала:
- Я щиро вдячна обласній державній адміністрації, зокрема С. М. Рижуку, відповідальним працівникам райдержадміністрації, відділу освіти, депутатам місцевої ради, педагогічному колективу, батькам наших вихованців за те, що переймалися нашою проблемою, допомагали організовувати й проводити ремонт даху школи. Грудневі морози й снігопади нікого не злякали, бо всі добре розуміли, що завершити капітальний ремонт слід якнайшвидше.
Від педагогів та учнів і їх батьків, всіх жителів селища висловлюю вдячність М. М. Олещенку, Б. В. Мазуру, С. І. Сословській, а також техніку-будівельнику відділу освіти К. С. Карпенко, бригадиру приватної ремонтно-будівельної фірми “Комунальник” О. О. Головні, сільському голові М. М. Дьоміну та командуванню в/ч 1912.
Голова батьківського комітету школи Л. Л. Нікітенко висловила слова щирої вдячності М. М. Олещенку, Б. В. Мазуру, С. І. Сословській, Л. С. Кушуріній і всьому педагогічному колективу. Адже у навчальних класах тепер буде затишно, а це сприятиме кращому засвоєнню дітьми програмового матеріалу.
Школярі подарували всім присутнім пісню-подяку та вручили запашний коровай і квіти гостям.

Прокуратура зупинила вирубку березового гаю біля маєтку Терещенків і почала розслідування

Вчора, 31 січня, за вказівкою прокурора Андрушівського району у Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження за фактом вирубки дерев у с. Волиця Андрушівського району.

У ході досудового розслідування слідчою групою Андрушівського РВ УМВС України в області проведено огляд ділянки, де вирубувалися дерева, допитано причетних до події осіб.

На адресу керівництва Андрушівського АПК надіслані запити щодо надання інформації про підстави проведення вирубки та наявність відповідних дозвільних документів.

Як повідомлялося у місцевих інтернет-виданнях, у с. Волиця Андрушівського району вирубують березовий гай, що поблизу колишнього маєтку Терещенків. Сельчани обурені, що руйнується місце їх відпочинку і мають рішучі наміри відстоювати збереження насаджень, хоча працівники лісгоспу запевняють, що для вирубки є усі відповідні дозволи.

На час проведення розслідування вирубку дерев припинено.

Архів блогу