Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
неділю, 12 квітня 2009 р.

Відкривай всесвіт для себе

12 квітня 2009 р., у Міжнародний день авіації та космонавтики, в Андрушівській обсерваторії відбулось відкриття Міжнародного року астрономії.
Хто з нас хоч раз в житті не захоплювався величним подихом Всесвіту, що оточує нашу планету, і який мерехтінням незгасаючих зірок дивиться на нас через тисячі світлових років? Попри всі буденні проблеми, ми знаходимо час помилуватись першим відблиском світанку та променем ранкової зорі, що несе в собі надію на краще життя.
На відзнаку 400-літнього ювілею першого погляду Галілео Галілея на небо через телескоп, з метою поширення серед народів планети об’єктивних знань про будову Всесвіту та виховання основ естетики через пізнання краси зоряного неба рік 2009 оголошений ЮНЕСКО та Міжнародною астрономічною спілкою (МАС) Міжнародним роком астрономії. В усьому світі відбуваються численні заходи, серед них - «100 годин астрономії» в учбових закладах, конференції, робочі зустрічі, лекції та екскурсії.
В рамках «Року астрономії в Україні» в Андрушівській обсерваторії відбулися урочистості. Подібні заходи вже пройшли в усіх 11-ти обсерваторіях нашої держави. Андрушівську обсерваторію відвідали численні гості, серед них були академік Національної академії наук України, директор Головної астрономічної обсерваторії НАНУ Ярослав Степанович Яцків, завідувач відділом Обсерваторії Київського університету, доктор фізико-математичних наук Анатолій Михайлович Казанцев, секретар Української астрономічної асоціації, кандидат фізико-математичних наук Ірина Борисівна Вавілова, директор Житомирського музею космонавтики ім. С. П. Корольова, кандидат історичних наук Ольга Андріївна Копил та інші діячі науки.
У вступному слові директор Андрушівської обсерваторії кандидат фізико-математичних наук Юрій Миколайович Іващенко розповів про досягнення обсерваторії, з якими вона увійшла в Міжнародний рік астрономії. За вісім років роботи в обсерваторії відкрито 143 малих планети. Серед них є кілька астероїдів, подальше дослідження яких має особливий інтерес для науки. 22 відкритих малих планети отримали постійний номер в базі даних МАС, а 14 з них - назви. Серед названих малих планет чільне місце посідають «Житомирські астроніми» - це Житомир, Андрушівка, Верхівня, Бердичів, Гальчин, Радомишль, Звягель, Попільня, Коростишів, Іскоростень. А кілька днів тому Комісія з номенклатури небесних тіл офіційно закріпила за однією з малих планет назву Червоне, на честь селища нашого району, яке було відоме своєю майстернею по виробництву аеропланів.
Відкриваючи Рік астрономії в Андрушівці, академік Я. С. Яцків відзначив виняткову роль астрономії як світоглядної науки. Він закликав спеціалістів, причетних до астрономії, зробити все можливе, щоб ця наука стала доступнішою для широкого загалу. І. Б. Вавілова інформувала про заплановані в Україні заходи в рамках Року астрономії, а А. М. Казанцев розповів про участь українських спеціалістів у майбутній Генеральній асамблеї МАС, що відбудеться в серпні цього року в Ріо-де-Жанейро.
Голова Андрушівської районної державної адміністрації Катерина Іванівна Курсон привітала присутніх з відкриттям Міжнародного року астрономії в Андрушівці. Вона відзначила, що андрушівська земля, яка відома своїми сільськогосподарськими угіддями, рада приймати носіїв світової культури та науки. Голова Андрушівської районної ради Валерій Броніславович Шпаківський вручив Ю. М. Іващенку пам’ятний знак та подяку за вагомий внесок Андрушівської обсерваторії в зміцнення авторитету Андрушівщини на міжнародному рівні.
Відомі андрушівські підприємці Сергій Васильович Маліновський та Євген Ярославович Гринишин у своїх виступах зазначили, що їм часто доводиться приймати у себе закордонних колег по бізнесу. Усіх їх без винятку охоплює подив і захоплення тим, що серед андрушівського поля, наче у фантастичному кіно, вимальовуються куполи повноцінного астрономічного закладу.
Після урочистостей для численних гостей було проведено екскурсію по обсерваторії, під час якої вперше представлено новий телескоп павільйону Східне Око - це 60-сантиметровий рефлектор для спостережень за супутниками землі та космічним сміттям.
Навіть погода, що раптово погіршилася, не змогла зіпсувати присутнім відчуття захоплення від побаченого.

Володимир Горкун,
заступник голови райдержадміністрації
Андрушівська районна державна адміністрація

0 коментарі:

Архів блогу