Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
середу, 3 листопада 2010 р.

Освіті пріорітетна увага влади і суспільства

Ще на початку ХХ століття один із лідерів українського національного руху Михайло Грушевський сказав:
„Наш прогрес, як нації, залежить від прогресу в сфері освіти”.

Ця теза неодноразово підтверджувалася історичним досвідом розвинених країн світу. Розуміння цього, переконаний, досягнуто і в Україні, про що свідчать плани реформування галузі, передбачені Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки, метою яких є підвищення конкурентноспроможності української освіти та її інтеграція в європейський освітній простір.
27 серпня поточного року мені разом з головою обласної державної адміністрації С. М. Рижуком довелося бути присутнім на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України, де розглядалися проекти 35 освітянських документів, зміни до Законів України, укази Президента, постанови Кабміну тощо. Це було перше за роки незалежності України засідання Кабінету Міністрів, повністю присвячене питанням розвитку освіти. Переконаний, вже найближчими місяцями ми відчуємо позитивні зрушення у нашій освіті.
30 вересня поточного року делегація педагогів Житомирщини, до складу якої входила вчителька Бровківської ЗОШ Закусило Л. В., брала участь в урочистостях до Дня працівників освіти в м. Києві. Члени делегації були на прийомі в Президента України В. Ф. Януковича, в Кабінеті Міністрів, Міністерстві освіти і науки України.
Виступаючи перед педагогами, Глава держави окреслив перспективи розвитку освіти в Україні на найближчі роки. Саме в цей день Президент України підписав ряд указів щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні.
2011 рік має стати Роком освіти та інформаційного суспільства. Ключовими завданнями Глава держави визначає підвищення якості та конкурентноспроможності української освіти, забезпечення рівного доступу до неї, розвиток дошкілля та позашкілля, створення умов для раннього виявлення творчих нахилів дитини, формування фізично здорової особистості, реалізацію програми «Шкільний автобус», реформування професійно-технічної та підвищення якості вищої освіти, забезпечення навчальних закладів кваліфікованими педагогічними кадрами тощо.
На виконання згаданих указів головою обласної державної адміністрації С. М. Рижуком дано ряд конкретних доручень щодо розвитку освітньої галузі регіону. Розробляється регіональна програма розвитку освіти Житомирщини на 2011-2015 роки, яка внесе позитивні зміни в освіту області.
Колись мудрий Плутарх сказав: «Голова дитини не глек, який необхідно наповнити, а смолоскип, який потрібно запалити». Це так, але для цього нам самим потрібно горіти!
Зазначу, що в останні роки в області забезпечується певний поступальний розвиток установ і закладів освіти. Проведено значні обсяги ремонтних робіт шкільних приміщень, систем опалення та водопостачання, покрівель, котелень тощо. Відновлено роботу 24 ДНЗ (за цим показником область утримує першу позицію в Україні), створено 68 освітніх округів, до 52 збільшилася кількість закладів нового типу, до 74% учнів охоплено профільним навчанням, у півтора раза збільшилася кількість учнів-призерів Всеукраїнських олімпіад і конкурсів МАН, парк шкільних автобусів поповнили 17 транспортних одиниць у межах проекту «Рівний доступ до якісної освіти в Україні», ПТУ №1 м. Житомира стало вищим професійним училищем.
В поточному році освітяни області при підтримці органів влади на місцях організовано провели зовнішнє незалежне оцінювання випускників, про що свідчить повна відсутність апеляцій щодо порушень його регламенту. А головне - рівень знань наших учнів виявився на рівні середньоукраїнських показників, причому область піднялася в загальноукраїнському рейтингу на дві позиції вгору.
Але проблем у нас ще багато. Серйозну тривогу викликають факти зростання учнівської злочинності, вживання дітьми алкоголю і наркотиків. Ми, влада, громадськість, педагогічні колективи, засоби масової інформації, повинні об’єднати свої зусилля у спільному прагненні - виховати фізично і морально здорове молоде покоління.
Значну увагу потрібно звернути на стан здоров’я дітей. Сьогодні лише 1 з 10 випускників школи є здоровим. Головою облдержадміністрації поставлено завдання щодо оновлення спортивної бази, створення умов для систематичних занять фізкультурою і спортом, поліпшення стану здоров’я дітей.
Останнім часом багато уваги приділяємо розвитку системи дошкільного навчання і виховання. Найближчим часом дошкіллям має бути охоплено 75% малюків. Протягом 3 останніх років в області відновлено роботу 114 дошкільних навчальних закладів. Андрушівський район тут також має непогані позиції. Я вдячний за підтримку дошкілля в районі голові райдержадміністрації Б. В. Мазуру, сільським головам.
А в цілому в області функціонує 610 дитсадків, де навчається 41,8 тис. малюків, що складає 79,7% від їх загальної кількості.
Найближчим часом в Україні буде прийнята державна програма розвитку дошкілля на 2011-2017 роки, яка стане новим стимулом для нашої роботи в цьому напрямі.
Важливим завданням і для області, і для району є утворення освітніх округів. Нині їх - 68. Головною ідеєю тут є створення мережі потужних опорних шкіл. Це також важливий крок у впровадженні профільного навчання.
Хочу підкреслити - диференціація навчання за природничо-математичним, технологічним, філологічним, суспільно-гуманітарним, художньо-естетичним, спортивним профілями - це не мода. Це - світові тенденції.
В усіх містах і районах області реалізовуються галузеві програми запровадження профільного навчання, однак нас ще турбує якість цієї роботи.
За останні 3 роки кількість гімназій, ліцеїв, колегіумів збільшилася на 22 і на сьогодні в області діє 52 таких заклади. Створені вони у всіх містах і районах області. Діють такі заклади і в Андрушівському районі - Андрушівська та Старокотельнянська гімназії. Тепер необхідно перетворити їх у справжні центри навчально-методичної роботи, зміцнити базу, кадровий склад, забезпечити можливість всім обдарованим дітям навчатися в таких закладах.
5 листопада планується проведення Всеукраїнського з’їзду працівників дошкільної освіти, в березні наступного року пройде з’їзд освітян, участь у яких братимуть і представники Андрушівського району.
Вірю, ці педагогічні форуми стануть етапними в розвитку освітньої галузі країни.

Олександр Пастовенський,
начальник управління освіти і науки
Житомирської облдержадміністрації

0 коментарі:

Архів блогу