Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
середу, 3 жовтня 2012 р.

Сидір Кізін вимагає повернути Козацький хрест у Житомир

22 вересня 2012 року в Житомирі освятили Хресто-Воздвиженську церкву, що належить Московському патріархату. Торік це приміщення, в якому раніше працював Музей природи, Житомирська обласна рада віддала під храм; тоді ж почалася його реконструкція.

Після відкриття храму було виявлено, що зник хрест доби Козаччини, який стояв біля бічного входу у храм. Як з'ясувалося, його було вивезено за ініціативи владики Никодима, який є керівником Житомирської єпархії УПЦ МП, у с. Червоне Андрушівського району.

Житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький розповів: цей хрест було віднайдено біля Житомирського замку, поруч із фундаментом старої козацької дерев'яної Троїцької церкви. Краєзнавець висловив своє обурення щодо перевезення пам'ятки. За словами Мокрицького, ніхто не мав права вивозити хрест за межі Житомира: "Три роки тому на засіданні комісії з топоніміки Житомирської міської ради я порушував питання, щоби цей хрест забрати звідтіля і віддати для вивчення палеографам. Київський фахівець не зміг розшифрувати, але надіслав фото іноземним колегам. Поки нікому не вдалося прочитати. Ми домовилися, коли стане відомо, що там написано, урочисто встановимо хрест з табличкою, про що там мова".

У Житомирській обласній організації ВО "Свобода" стурбовані вивезенням Козацького хреста та сподіваються, що це не є спланованою антиукраїнською акцією. Адже зовсім нещодавно чинили перешкоди громаді у відновленні ще одного хреста – на могилі Сеника та Сціборського, що на території Собору УПЦ МП в Житомирі. Тоді довелося переконувати, що це пам'ятка культурної спадщини, яка охороняється Законом.

"Звертаюся до обласного прокурора з вимогою перевірити цей факт та притягнути до відповідальності осіб, винних у зникненні хреста, змусити їх повернути пам'ятку у Житомир", – сказав Сидір Кізін.

Про цю та іншу подію можна прочитати на особистих сторінках Сидора Кізіна у соціальних мережах: http://www.facebook.com/sydir.kizin, http://vk.com/id81550561

Прес-служба Житомирської обласної організації ВО "Свобода"
http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/033238/

0 коментарі:

Архів блогу