Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
пʼятницю, 24 травня 2013 р.

За 12 років у Андрушівці відкрили 200 малих планет

У вузьких колах астролюбителів обсерваторія, яку Іващенко заклав дванадцять років тому, відома під назвою «Липневий ранок». Син журналіста і вчительки астрономії, він вперше познайомився із зоряним небом у 10 років.

Приблизно в тому ж віці Юрій сконструював свій перший телескоп. До 14 років у нього вже був чіткий план: на шляху до Андрушівки і великого телескопу важливими етапами стали вступ на фізфак Київського національного університету і робота в Головній астрономічній обсерваторії НАН України.

Про це у своєму матеріалі пише Анастасія Рінгіс, Інвестгазета.

«Будувати обсерваторію треба там, де хороші умови для спостереження», - пояснює Юрій вибір рідного міста. Хоча й додає, що астроклімат в Україні в цілому «середньо поганий». Вести спостереження поблизу великих міст астрономам-професіоналам непросто через смог і нічне освітлення. В Андрушівці умови не кращі, але це все-таки рідне місто. «Липневий ранок» займає 50 соток і складається з двох корпусів - головного і східного. Іващенко зізнається: «До самого кінця не було гарантії, що буде результат». Обсерваторія будувалася частинами. Корпус «Східне око» був добудований тільки в 2009 році.

Телескопи в Андрушівці спостерігають і фіксують малі планети (астероїди), екзопланети, космічне сміття. Астроном Іващенко обробляє дані телескопів за допомогою спеціальних програм. Результати відправляються в Міжнародний центр малих планет, куди стікаються дані з усіх обсерваторій світу. Там же після зіставлення результатів з'ясовується, хто першим зафіксував ту чи іншу планету.

За 12 років роботи в Андрушівці було відкрито понад 200 малих планет. Таким чином, у Всесвіті з'явилися планети з іменами Житомир і Андрушівка, а пізніше і частина Житомирської області - 26 малих планет офіційно названі на честь її населених пунктів.

А ось дані про космічному смітті телескопи Іващенко збирають для міжнародної мережі телескопів ISON. На основі цих даних ведеться орбітальний архів, за допомогою якого передвіщаються небезпечні ситуації на високих орбітах.

Разом з керівником проекту ISON Ігорем Молотовим астроном Юрій Іващенко планує встановити телескоп-робот де-небудь високо - наприклад, в горах Мексики або Аргентини. «Такий проект дозволить нам збирати ще більше даних про комети і астероїди», - пояснює завдання Іващенко.

Мисливець за планетами не розповідає про те, у скільки йому обходиться його спосіб життя. «Астрономія ніколи не принесе грошей, для кожної конкретної людини - це чорна діра його фінансів, зате вона вкаже шлях порятунку людству в цілому», - філософствує бізнесмен.

Ярослав Яцків у коментарі «Інвестгазеті» говорить, що обсерваторія в Андрушівці - рідкісне явище для Української астрономічної асоціації, а її внесок може бути прирівняний до результатів деяких державних обсерваторій. На що Іващенко відповів: «В Україні тисячі любителів, багато будують обсерваторії навіть на дачі».

Факт, який відрізняє його від інших, в тому, що його телескопи беруть участь у повноцінних наукових проектах і нерідко ведуть спостереження для Головної астрономічної обсерваторії НАНУ.

0 коментарі:

Архів блогу