Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
понеділок, 12 січня 2015 р.

Шановні мешканці району!

Звертаюсь до Вас з приводу стрімкого зростання кількості пожеж та їх трагічних наслідків. Незважаючи на заходи, запроваджені рятувальними службами області, через грубе порушення правил пожежної безпеки протягом року на Житомирщині сталося 2511 пожеж (для порівняння торік їх кількість становила 1812). У вогні загинуло 105 осіб (!), що на 11 більше ніж минулоріч.
Лише протягом останнього тижня майже щодня гинули люди на пожежах. Окрім того наприкінці року сумна статистика поповнилась випадками групової загибелі мешканців області. Так, 19-20 грудня в області сталося дві надзвичайні ситуації – на двох пожежах у Червоноармійському та Володарсько-Волинському районах загинуло загалом 6 осіб.
Прикро, але доводиться визнати, що більшість постраждалих від вогню – це особи у стані алкогольного сп’яніння. До цього стану додайте паління і традиційну нездатність контролювати ситуацію – і от маємо усі чинники для трагедій. Найстрашніше, що п’яні курці становлять небезпеку не тільки для власного життя, а й для оточуючих.
Серед останніх випадків загибелі на пожежі – надзвичайна подія, що сталася в смт. Іршанськ Володарсько-Волинського району. Під час ліквідації загоряння в оселі вогнеборці виявили тіло 66-річного господаря. Дідусь проживав сам, а після важкої хвороби ще й ледве пересувався. Як стверджують сусіди, він зловживав алкогольними напоями та постійно палив цигарки прямо у кімнаті. Під час пожежі, в ній і був виявлений осередок загоряння. За попередньою версією займання сталося через необережне поводження з вогнем.
Таких жахливих прикладів можна навести дуже багато. Чомусь люди не хочуть усвідомити того, що власна безпека залежить тільки від них самих. І ця фраза – не гасло, а життєва необхідність.
Не останнє місце займає кількість пожеж від електрообладнання. Наприкінці грудня на Житомирщину прийшли справжні холоди, що змушують нас клопітливо обігрівати наші домівки. Однак недбале поводження з електроприладами може призвести до біди.
За для того, щоб вберегтися від лиха, рятувальники просять дотримуватися вимог пожежної безпеки в побуті та на виробництві. Дослухайтеся до порад фахівців:
-Якщо у вашому житлі холодно, використовуйте для опалювання приміщень тільки електрообігрівачі заводського виробництва, найкраще підійдуть масляні радіатори.
-Водночас не перевантажуйте електромережу, вмикаючи одночасно кілька потужних споживачів електроенергії, побутових приладів.
-Щоб запобігти пожежі у приватних будинках, насамперед огляньте печі та димарі: чи справні вони, чи не мають тріщин, а також обов’язково звільнить їх від торішньої сажі.
-Не паліть у ліжку, особливо у стані алкогольного сп’яніння.
-Поясніть дітям, як вберегтись від біди, ніколи не доручайте їм наглядати за печами, що топляться, не залишайте наодинці з увімкненими електрообігрівачами, розкажіть правила поведінки при пожежі. Ховайте у недоступних для дітей місцях сірники чи інші небезпечні речі, що можуть викликати дитячу цікавість. І станьте власним прикладом для дітей з питань дотримання правил безпеки у побуті.
Будьте обачними, бережіть своє життя, майно і оточуючих від небезпеки виникнення пожеж!

Ігор Нікітчук, начальник Управління ДСНС України у Житомирській області

0 коментарі:

Архів блогу