Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
пʼятницю, 10 квітня 2015 р.

18 квітня відзначають День пам’яток історії та культури

Культурна спадщина є однією із надзвичайно важливих складових історичної пам’яті будь-якої нації, тому не випадково, що 18 квітня відзначають День пам’яток історії та культури. Цей день – справжнє свято для усіх, хто присвятив своє життя охороні історико-культурної спадщини нашої Батьківщини, хто серцем і ділом причетний до святої справи збереження культурного.

Нам є чим пишатися. На території району знаходиться 177 об’єктів культурної спадщини: 133 - пам’яток історії, 7- пам’яток монументального мистецтва, 37 - пам’яток археології, з них 2 пам’ятки Національного значення - городище літописного міста Ярополч Х-ХІІІ ст. в с.Яроповичі та городище - урочище «Вали» ХІІ-ХІІІ в с. Стара Котельня.

Яскравий слід в історії нашого краю залишила видатна родина Терещенків. У 1869 р. Артемій Терещенко придбав невеликі цукроварні на Андрушівщині для своїх синів: Ніколі – старшому синові цукроварню у графа Бержинського в містечку Андрушівка, молодшому – Федору цукроварню у графа Грохальського в селищі Червоне. Великою популярністю користується збережений до наших днів маєток родини Терещенків в м.Андрушівка. Цей комплекс 2-ї пол. ХІХ ст. (тепер приміщення Андрушівської ЗОШ № 1) є пам’яткою архітектури Національного значення.

На замовлення відомого цукрозаводчика Федора Терещенка в кін. ХІХ ст. було вилито в Західній Європі та встановлено на території його маєтку в селищі Червоне унікальну монументальну пам’ятку – скульптурну композицію «Три Грації». Ця скульптура-фонтан є точною копією знаменитої скульптури «Три Грації» Жермена Пілона, оригінал якої зберігається у Луврі.

В 1913 р. на базі Червоненського цукрозаводу було збудовано перший в Україні літак «Терещенко-І» за ескізами Федора Терещенка. Випробувальні польоти здійснила перша вітчизняна льотчиця Любов Галанчикова.

Славляться своєю історією та комплексом стельових фресок церква в с. Іванків, неймовірною красою та архітектурною вишуканістю – костьол Святої Клари в с. Городківка та костьол Святого Антонія в с. Стара Котельня.

Ми гордимося єдиною приватною обсерваторією в Україні, яка знаходиться в с. Гальчин. Всі ці пам’ятки є привабливими туристичними об’єктами нашого краю.

В кожному населеному пункті Андрушівщини є братські могили, пам’ятники радянським воїнам-визволителям, воїнам-односельчанам, жертвами фашистських репресій та жертвам Голодомору 1932-1933 рр. Названі об’єкти культурної спадщини потребують проведення ремонтно-реставраційних робіт та впорядкування територій навколо них.

Протягом 2014 р. на території району відбулися заміни пам’яток історії, а саме: в с. Лебединці - братська могила радянських воїнів, партизанів та пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків в центрі села та в с. В.Мошківці - пам’ятник воїнам-односельчанам в центрі села.

За кошти мецената Є.Я. Гринишина в 2014 р. встановлено пам’ятник в м. Андрушівка Н.А. Терещенку та Т.Г. Шевченку. Скульптор - майстер народної творчості Сергій Когут.

Андрушівщина багата на різні визначні культурні пам’ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутись до минулого, цілком залежить від нас. Ми повинні пам’ятати: без історії, без минулого ніколи не буде майбутнього нашого народу. Обов’язок кожного з нас – берегти красу рідного краю.

Колосенко Ірина Миколаївна, методист з охорони культурної спадщини районного Будинку культури

0 коментарі:

Архів блогу