Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 15 вересня 2016 р.

Стару Котельню вважають найстарішим поселенням в Україні

Це невелике село в Житомирській області має досить давню історію, хоча зараз воно є, на жаль, досконалим глушиною.

Стара Котельня знаходиться недалеко від Андрушівки, і заїхати сюди по дорозі цілком можна.

У всякому разі, жаліти вам навряд чи доведеться, оскільки види тут досить гарні, і є архітектурна пам'ятка - костел святого Антонія Падуанського.

До речі, якщо зараз Стара Котельня знаходиться в Андрушівському районі, то раніше все було навпаки - Андрушівка була селом, приписаним до містечка Котельниці.

Ось такі фортелі, буває, викидає історія.

Стара Котельня може вважатися одним з найстаріших міст України. Згадки про це село з населенням трохи більше тисячі чоловік зустрічаються в літописах ще з середини 12-го століття.

У ті часи тут знаходилося давньоруське городище, яке називалося те Котельниця, то Котельня. Зараз від цього поселення залишилося п'ять курганів, фортець ж, на жаль, не збереглося.

Швидше за все, вони були знищені ще до навали монгольського війська, а потім просто не були відбудовані. За часів Хмельницького містечко теж існував, а в кінці дев'ятнадцятого століття Котельня не просто існувала, а процвітала.

У той час там жило значно більше людей, ніж зараз - більше трьох тисяч чоловік, при цьому в містечку працювали два заводика і три млини, була і школа.

До нас у котельних дожили тільки два храми з шести релігійних будівель, які функціонували століття тому.

Православна церква 19-го століття, взагалі, досить скромна, а от костел Антонія Падуанського, зведений у стилі бароко в кінці 18-го століття, вражає. Він знаходиться на території старовинного городища, і від цього костелу відкриваються чудові краєвиди на околиці.

Сам храм виглядає зараз не дуже презентабельно, але він функціонує, і поступово реставрується.

Від цегляної огорожі з воротами, на жаль, залишилося зовсім небагато, але дзвіниця, типова для костелів, збереглася. Храм був зведений на гроші Антонія Прушинського, від якого залишилися і інші пам'ятки архітектури, наприклад, палац в Новій Чорторий. Раніше тут був католицький центр усієї округи, зараз же католиків в Житомирській області зовсім небагато, і прихід явно не дуже багатий.

Порадували діти, які ходять в костел - виховані, чемні, акуратно одягнені. Немає пафосу, який постійно можна побачити в місцях, де водяться гроші. Священик, якого ми зустріли, приїхав на "Жигулях" не першої свіжості, а не на іномарці останньої моделі.

0 коментарі:

Архів блогу