Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
середу, 30 грудня 2009 р.

25 грудня 1943 року почалося визволення Андрушівського району від фашистських загарбників

Спочатку звільнили від ворога Яроповичі, Вербів (зараз Любимівка). Наступного дня визволяли Зарубинці, Лісівку, частину Волиці, Бровки Перші, Міньківці, Городківку.
27 і 28 грудня наші війська зайняли повністю Волицю, Гардишівку. Далі вигнали фашистів з Нехворощі, Забари. 29 грудня точилися бої в напрямку Червоного і 30 грудня були звільнені усі села району.
При визволенні Андрушівщини загинуло близько 2 тисяч бійців, які назавжди залишилися в братських могилах на нашій землі.
Вшановуємо тих, хто захищав наш край і повернувся сюди після Перемоги. Один з тих, хто визволяв Андрушівщину, нині проживає у місті – це Шломов Іван Іванович, якому присвоєнно звання Почесного громадянина міста. Велика шана всім, хто воював на інших фронтах, хто не повернувся з поля бою і тим, хто залишився живим.
Пам'ять про визволення свято шанується на Андрушівщині. Керівництво району, громадськість, учнівська молодь оточують турботою ветеранів., родини полеглих фронтовиків, бережуть братські могили, пам’ятники.
Сьогодні в районі залишилося менше двохсот фронтовиків, у місті – менше п’ятдесяти. Війна живе у їх спогадах, ранах. А нагороди за бойову звитягу й досі знаходять визволителів.
Пам'ятають свої героїв і в республіках колишнього Радянського Союзу. В минулому році Білорусь визначила 65 – річчя звільнення своїх земель і нагородила фронтовиків, які брали участь у її визволенні. Серед таких – 11 жителів нашого району, які удостоєні медалі "За визволення Білорусії", з них 6 фронтовиків проживають в Андрушівці. Нагороди їм в день визволення районну вручали заступник голови районної державної адміністрації В.І. Горкун та голова районної ради В.Б. Шпаківський.
30 грудня ц .р., в день визволення району від німецько – фашистських загарбників, представники районної державної адміністрації, районної ради, колишні фронтовики, представники громадськості поклали квіти до братської могили, монумента на Алеї Слави та до обеліска Слави.

Андрушівська районна державна адміністрація

0 коментарі:

Архів блогу