Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
вівторок, 1 травня 2012 р.

Культура і мистецтво Андрушівського району

Культурне життя Андрушівщини сягає в сиву давнину, коли власниками землі стали відомі шанувальники мистецтва, знані меценати – родина Терещенків. У родинний маєток Терещенків запрошувались М.П. Кропивницький, Микола Садовський, Олена Пчілка, Леся Українка, Іван Карпенко-Карий. У 1902 році Олександр Ніколович Терещенко запросив виступити у заводському клубі хор Миколи Лисенка, бандуриста Гната Хоткевича. Тут Михайло Старицький читав свої поезії та ставив п’єси «Богдан Хмельницький», « Ой не ходи ,Грицю, та й на вечорниці». Гостював у цей час у маєтку Терещенків художник Мягков. При заводському клубі був створений самодіяльний драмтеатр ім.. Т.Шевченка. В ньому виступали Панас Саксаганський, Амбросій Бучма, Гнат Юра, Михайло Донець, Оксана Петрусенко, Наталія Ужвій, композитор Віктор Косенко, співачка Зоя Гайдай. У 1927 році клуб згорів. В 1929 році його відбудовано. Нині, в ньому розміщено районний будинок культури. При будинку культури працюють 14 гуртків художньої самодіяльності, 6 із них носять почесні звання «народний» - ансамбль троїстих музик «Веселі музики» (керівник Вадим Гонзецький), духовий оркестр (керівник Едуард Шпакович), народний гурт «Джерело» (керівник Юрій Палій), фольклорний ансамбль «Молодички» (керівник Валентина Рожко), ансамбль пісні і танцю «Криниченька» (балетмейстер Світлана Барановська, диригент Вадим Гонзецький, хормейстер Наталья Борисова, акомпаніатори В.Самплавський та В. Загоруйко), дитячий зразковий ансамбль «Зернятко» ( керівник Ірина Костюк). Творчі колективи районного будинку культури є постійними учасниками та переможцями Міжнародних та Всеукраїнських фестивалів та конкурсів, презентують народні пісні та танці нашого краю в Польщі, Білорусії, Росії. Андрушівський районний будинок культури визнаний кращою установою в області.
На теренах району започатковане обласне свято «Рушники мого краю». З 2009 року це свято набуло статусу Всеукраїнського. Гостями свята були майстри та колективи з Білорусії, Росії.
В районі живуть та творять майстри народно-ужиткового мистецтва – художники Л.Розкопінський, В.Ковальчук з Андрушівки, І. Крошко зі Старої Котельні та майстрині-вишивальниці Н.Шпаківська, Н.Вох, Н.Невідомська.
Культурно-освітню роботу в районі забезпечують 33 клубні установи. При закладах культури в селах Мостове, Гарапівка, В.Мошківці діють самобутні фольклорні колективи . 50 років співає народний фольклорний ансамбль в селі Антопіль (керівник П.Устич), звання «народний» носить хор будинку культури с. Стара Котельня (художній керівник О. Басюк), створений майже піввіку тому.
У 2007 році громадськістю відзначено 70-ти річчя заснування районної бібліотеки. Сьогодні в районі діє 34 сільські бібліотеки, районна бібліотека для дорослих та дітей. Бібліотечний фонд становить 326,0 тисяч примірників, читачами бібліотеки є 15 тисяч жителів. Районна бібліотека є осередком майстрів народно-ужиткових ремесел. Тут відновлено виготовлення старовинної ляльки-мотанки. В кожній сільській бібліотеці створено краєзнавчі кімнати або куточки, де представлено стародавні речі домашнього вжитку та національного одягу.
При районній бібліотеці 25 років діє клуб любителів поезії «Берізка». На засіданнях клубу свою творчість презентують молоді поети-початківці Юля Пально, В. Хоменко, Л.Гринишина.
Наша мала батьківщина надзвичайно багата талановитими людьми. На Андрушівщині народилися і творили свого часу відомий польський мемуарист та публіцист Євстахій Івановський (с. Халаїмгородок, нині Городківка), прозаїк Василь Кучер в селі Любимівка, ( стара назва Вербів), поетеси Морозова (Гладко) Вероніка Януарівна та Людмила Волошка (Морозова-Курик Людмила Януарівна), поет Олександр Рихлюк з Волосова, поет, автор 14 книг Борис Нечерда з Ярешок.
В районі діє школа мистецтв з двома філіалами в селищах Новоівницьке та Червоне. В закладі навчається 216 дітей, працює 22 викладачі. В школі працюють: фортепіанний, народний, духовий, хореографічний та теоретичний відділи. За 44 роки діяльності школа підготувала понад тисячу випускників, біля 50 з них стали викладачами в початкових мистецьких закладах. Вихованцями школи є Едуард Добровольський – заслужений артист Росії, артист Одеського театру опери і балету Юрій Лобода.

0 коментарі:

Архів блогу