Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
неділю, 1 липня 2012 р.

Освіта і наука Андрушівського району

Перші церковно - парафіяльні школи на території району виникли у 1853 році у селах Волиця і Крилівка, а на початку ХХ століття вони були практично у кожному селі.
Починаючи з другої половини ХІХ століття на Андрушівщині діяло три двокласні училища в Андрушівці, Червоному та Старій Котельні.
Найстарішим Світським навчальним закладом в районі є Андрушівська ЗОШ І – ІІІ ступенів №1. Вона була заснована у 1871 році на кошти О.А. Терещенка.
В роки громадянської війни вчителька В.Ю.Павлівська врятувала від знищення маєток О.М. Терещенка і за рішенням місцевої ради приміщення було передано під школу. У 1920 році було відкрито педагогічну школу, яка готувала вчителів для району. А для підготовки кваліфікованих кадрів для цукрової промисловості було відкрито Фабрично-заводське училище.
Напередодні Великої Вітчизняної війни в районі функціонувало 35 шкіл, в яких навчалося 11103 учні та працювало 430 вчителів.
В перший рік після визволення району від загарбників головним завданням було в короткий термін відбудувати зруйновані навчальні заклади і відновити їх роботу. І вже 15 листопада 1944 року в школах району розпочався навчальний рік.
Значні зрушення в освітянській галузі відбулися в 60-х – 70-х роках ХХ століття. Розширюється мережа навчальних закладів. В 1961 році в районі функціонує 39 шкіл. Вводиться профільне навчання, удосконалюється матеріальна база, збільшується контингент учнів. У 1965 році школи відвідують 11137 учнів, яких навчає понад 700 вчителів.
Розвивається дошкільна освіта. 20 березня 1944 року Постановою Андрушівського райвиконкому було зобов’язано всіх керівників підприємств, колгоспів організувати відкриття дитячих садків. Будуються типові приміщення дитсадків. Вже у 1965 році в районі функціонує 53 дитячі садки, в яких виховується 2300 дошкільнят.
В даний час в районі функціонує 29 загально-освітніх шкіл, з них три – І ступеня, десять – І-ІІ ступенів, чотирнадцять – І-ІІІ ступнів, Андрушівська та Старокотельнянська гімназії. В школах району навчається близько 5 тисяч учнів, працює більше 550 вчителів. При Андрушівській гімназії діє районний центр довузівської підготовки на базі Київського міжнародного університету цивільної авіації. У 2007 році при Андрушівській ЗОШ І – ІІІ ступнів №1 відкрито локальний центр дистанційного навчання Київського університету „Україна”. Діє 24 дошкільні заклади. Їх відвідує 681 дитина.
У 1922 році з метою підготовки кваліфікованих кадрів для цукрозаводів району в Андрушівці було відкрито школу ФЗН (фабрично-заводського навчання). З 1936 року училище почало готувати кадри і для сільського господарства, і у 1963 році училище стає сільськогосподарським професійно-технічним училищем (СПТУ – 32).
За час свого існування училище підготувало понад 20 тисяч молодих спеціалістів. Багато з них працювало і працює на керівних посадах, відзначено високими державними нагородами.
У 2004 році училище реорганізовано у Андрушівський професійний ліцей.
Гордістю району стала Андрушівська астрономічна обсерваторія. Ініціатором її створення в 1997 році виступив наш земляк, уродженець міста Андрушівка, колишній науковий співробітник Головної астрономічної обсерваторії Академії Наук України, кандидат фізико-математичних наук Юрій Миколайович Іващенко. Вже в перші роки функціонування Андрушівська астрономічна обсерваторія отримала професійне визнання, свідченням чого стало присвоєння Андрушівці коду міжнародної астрономічної спілки (Гарвард) – А50 , 23 публікації в наукових виданнях в Україні та за кордоном.
У 2006 році Ю.М. Іващенко з власної ініціативи започаткував Програму „Імена Житомирщини в Космосі”, суть якої полягає в назвах малих планет Сонячної системи, відкритих в Андрушівці, що асоціюються з видатними та історичними місцями області.
Обсерваторією відкрито 148 малих планет, з них 10 – отримали імена Житомир, Андрушівка, Гальчин, Бердичів, Радомишль, Верхівня, Попільня, Червоне, Звягель, Коростишів. Вони офіційно зареєстровані в Центрі малих Планет Астрономічної Спілки в Гарварді (США).

0 коментарі:

Архів блогу