Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
пʼятницю, 16 січня 2009 р.

Подбайте про свою пенсію вже сьогодні

Те, що сьогоднішні відносини між роботодавцями та найманими працівниками часто не відповідають нормам чинного законодавства - не секрет. Бажаючи збагатитися за будь-яку ціну, окремі працедавці свідомо ігнорують закони, не сплачуючи до бюджету у повному обсязі податки з доходів фізичних осіб. Деякі суб’єкти господарювання, розраховуючись з найманими працівниками, документально показують виплату мінімальної заробітної плати або її частини для мінімізації податків з фізичних осіб, основна ж доля коштів виплачується в “конвертах“, а це протизаконно. Трапляються випадки, коли підприємство виплачує заробітну плату своїм працівникам у розмірах, нижчих за законодавчо встановлений рівень мінімальної заробітної плати, а частина підприємців-роботодавців виплачує заробітну плату у “конвертах”.
Людина, яка отримує заробітну плату у “конверті”, позбавлена соціальних гарантій: оплати тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомогу по вагітності та пологах; виплати втраченого заробітку у зв’язку з втратою працездатності в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи. Крім того, нелегальна робота - це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантії на безпечні і здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок, а головне - одержання гідної пенсії в старості, по інвалідності та інших випадках, передбачених законодавством.
Страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування є цільовим загальнообов’язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” № 1058 від 09.07.2003 р.
З набранням чинності вищезазначеного Закону здійснено перехід від системи пенсійного забезпечення до системи пенсійного страхування.
Одним із основних принципів загальнообов’язкового державного пенсійного страхування є обов’язкове страхування осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту), фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.
З 1 січня 2004 року відповідно до статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до страхового стажу (тобто періоду роботи, що враховуватиметься при обчисленні пенсії) зараховуються лише ті періоди, за які наймана особа, яка працює за трудовою угодою, або суб’єкт підприємницької діяльності сплачували внески до Пенсійного фонду України. Обов’язок нараховувати та сплачувати внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону покладено на роботодавця.
Наприклад, якщо трудовий договір з працівником укладено на 0,5 мінімальної заробітної плати, то найманій особі, яка пропрацювала повний місяць, до страхового стажу зарахується лише половина місяця і, відповідно, відпрацювавши рік, людині зарахується лише півроку до пенійного стажу. Тобто робимо висновок: щоб працівнику заробити неохідний мінімальний страховий стаж (для жінок - 20 років, для чоловіків - 25 років) необхідно пропрацювати 40 років і 50 років відповідно. А що говорити про тих працівників, які укладають трудові угоди на 0,25 мінімальної заробітної плати і менше.
Тож подбайте про свою пенсію вже сьогодні.

Ганна Козак,
заступник начальника,
начальник відділу обліку надходження платежів управління Пенсійного Фонду України
Новини Андрушівщини

0 коментарі:

Архів блогу