Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 13 серпня 2009 р.

Підсумки, що спонукають до посилення зусиль

В Андрушівський районний центр зайнятості протягом січня-липня 2009 року звернулися у пошуках роботи 2317 осіб, в тому числі: жінок – 1101, молодь до 35 років – 806. 1369 осіб – жителі сільської місцевості.

Проходили навчання за направленням служби зайнятості 194 особи під замовлення роботодавців, в тому числі 137 – безпосередньо на виробництві.

Постійно проводиться профорієнтаційна робота з учнями загальноосвітніх шкіл району.

З метою формування правильної мотивації вибору професійної діяльності, формування готовності до визначення власного професійного майбутнього, заохочення молоді до отримання професій, актуальних на ринку праці, у звітному періоді було проведено 10 уроків «Реальне трудове життя» для 169 випускників шкіл району. 156 випускників обстежено із застосуванням профдіагностичних методик, а також День відкритих дверей центру зайнятості для учнів ЗОШ району, «Ярмарок професій» для 250 учнів та 3 презентації професій на базі КП ДОЗ «Чайка», на яких учні змогли ознайомитися з послугами, які надає служба зайнятості, довідатися про актуальні професії на ринку праці, переглянути інформаційні папки та фільми з розповідями про професії, скористатися довідниками навчальних закладів, отримати інформаційні матеріали.

Центр зайнятості працює з громадянами, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці.

Згідно з розпорядженням райдержадміністрації, на підприємствах району заброньовано 18 робочих місць. Протягом січня-липня 2009 року працевлаштовано 4 особи цієї категорії на заброньовані робочі місця: двох жінок, які мають дітей віком до 6 років – у ВАТ «Червонський цукровик» та ТОВ «Андрушівський маслосирзавод», та двох випускників ПТУ (дітей сиріт) – у ТОВ «Андрушівський маслосирзавод».

Брали участь в оплачуваних громадських роботах 534 особи. Вони працювали на таких підприємствах: КП „Комсервіс”, Територіальний центр по обслуговуванню пенсіонерів, ПП «ІМПАК», ПП «Андрушівка», КП ДОЗ «Чайка», Червоненська селищна та Старокотельнянська, Мостівська, Павелківська, Бровківська, Малоп’ятигірська, Любимівська, Каменівська, Нехворощанська, Крилівська, Глинівецька, Забарська, Міньковецька та Новокотельнянська сільські ради, на що використано 44,7 тис.грн. із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття України.

Проблемою лишається відсутність вільних робочих місць та вакантних посад на діючих підприємствах, організаціях та установах району.

За станом на 1 серпня 2009 р. на підприємствах району є 34 вакантні посади. За станом 1 серпня 2009 р. на обліку перебуває 936 осіб, навантаження на одну вакансію становить 28 чол.

Особливістю районного ринку вакансій є те, що 43% вакансій – із заробітною платою, що не перевищує прожитковий мінімум, а це дуже ускладнює працевлаштування незайнятих громадян.

Разом з тим не всі підприємства, організації, установи подають звіти про наявність вільних робочих місць, укомплектування яких вони потребують.

У поточному році продовжено двосторонню угоду з Андрушівським управлінням праці і соціального захисту населення про надання соціальних послуг особам з обмеженими фізичними можливостями з питань працевлаштування. У центрі зайнятості обладнано куточок, у якому зібрано нормативні документи для цієї категорії осіб, довідковий матеріал про навчальні заклади для інвалідів. Протягом нинішнього року послугами служби зайнятості скористалися 61 особа з обмеженими фізичними можливостями, з них 11 осіб – працевлаштовано, 20 – знято з обліку з різних причин, 27 – продовжують перебувати на обліку в пошуках роботи.

Згідно з Програмою зайнятості на 2009 рік, є завдання щодо створення в районі 1080 нових робочих місць у всіх сферах економічної діяльності. У січні-липні створено 258 нових робочих місць.

Одним із болючих питань роботи центру зайнятості є заборгованість підприємств району зі сплати внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, сума якої станом на 01.07.2009р. становить 430 тис. грн. У зв’язку з тим, що більшість підприємств-боржників перебувають у стані банкрутства або ліквідації, значна частина боргу по сплаті страхових внесків є безнадійним боргом.

Для подолання негативних явищ у сфері зайнятості та соціального захисту безробітних зосереджено зусилля на підвищення якості надання соціальних послуг, розширення форм роботи з клієнтами.

На основі аналізу ринку праці вивчаються реальні потреби підприємств, організацій, установ району всіх форм власності в підборі кадрів, ініціюється залучення безробітних до участі в оплачуваних громадських роботах – як однієї із форм тимчасової зайнятості.

Робота центру зайнятості спрямована на максимальне цільове використання вільних робочих місць для працевлаштування безробітних, особливо соціально незахищених верств населення.

З метою підвищення ефективності професійного навчання здійснюється направлення на профнавчання згідно з потребами ринку праці, розширюються обсяги підвищення кваліфікації за робітничими професіями, підготовка під конкретні робочі місця та за професіями, що дають можливість займатися трудовою та підприємницькою діяльністю.

Можливості служби зайнятості в наданні соціальних послуг та результати роботи центру зайнятості постійно висвітлюються в засобах масової інформації.

Степан Солопій, директор Андрушівського районниго центру зайнятості

0 коментарі:

Архів блогу