Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
пʼятницю, 4 лютого 2011 р.

Пенсійна реформа: реалії і перспективи

Триває обговорення пенсійної реформи. У наших читачів виникає багато запитань, з якими ми і звернулися до начальника управління Пенсійного фонду України в Андрушівському районі О. П. Онищука.
Чи планує влада починати пенсійну реформу „з себе”? Чи зберігається в нинішньому вигляді механізм призначення спеціальних пенсій (держслужбовці, судді, прокурори, журналісти державних та комунальних ЗМІ тощо). Чи збільшується період, за який враховується заробітна плата при визначенні спеціальних пенсій? Який коефіцієнт заміщення (зарплати пенсією) передбачається для різних категорій спецпенсіонерів?
-Передбачається встановити досить суттєві обмеження для спеціальних пенсій (народні депутати, судді, державні службовці, журналісти державних та комунальних ЗМІ тощо), зокрема їх стосуватиметься встановлення максимального розміру пенсії на рівні 12 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність; збільшення періоду, за який їм враховується заробітна плата для обчислення пенсії; зниження максимального відсотка для визначення розміру пенсії; виплата спеціальних пенсій при продовженні роботи проводитиметься у розмірі трудової пенсії.
- Олег Петрович, скажіть, яку суму економії очікується отримати в 2011 році у випадку схвалення парламентом усіх запропонованих заходів пенсійної реформи?
- У випадку схвалення парламентом усіх запропонованих заходів пенсійної реформи економія коштів у 2011 року становитиме понад 1,7 млрд. гривень. Реалізація зазначених заходів дозволить скоротити видатки Пенсійного фонду України та зменшити дефіцит його бюджету.
- Наших читачів цікавить, які ж головні особливості пенсійної системи після реформи?
- В Україні передбачене існування трирівневої пенсійної системи: солідарна (І рівень); накопичувальна (II рівень); система недержавного пенсійного забезпечення (ІІІ рівень). З 2004 року впроваджено солідарну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та систему недержавного пенсійного забезпечення. Стан діючої пенсійної системи потребує невідкладного реформування. Передбачається запровадити II рівень пенсійної системи - обов’язкову накопичувальну та збалансувати діючу солідарну пенсійну систему. Запровадження накопичувальної системи дасть змогу урізноманітнити джерела доходів майбутніх пенсіонерів і забезпечити більш високий рівень пенсій. В той же час збалансування бюджету Пенсійного фонду та реформування солідарної пенсійної системи дасть змогу ліквідувати існуючі проблеми - забезпечити стовідсоткову виплату пенсій із солідарної системи та ліквідувати диспропорції у розмірах пенсій, призначених у різні роки. - Погодьтеся, що прожитковий мінімум, до якого дотягують мінімальну пенсію, не забезпечує існування пенсіонера, якщо він вийде на пенсію і не буде працювати. Як держава буде допомагати в цьому випадку?
- За наявності мінімально необхідного стажу (для жінок - 30 років, для чоловіків - 35) розмір пенсії не може бути меншим прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. За кожний рік страхового стажу понад 30/35 років встановлюється доплата у розмірі 1 відсотка мінімального розміру пенсії за віком.
- А в чому полягає суть накопичувальної системи і чи готова до неї країна? Який відсоток відрахувань буде спрямовуватися на персональні рахунки?
- Накопичувальна система базується на засадах накопичення коштів на індивідуальних пенсійних рахунках та передбачає механізм їх успадкування. Вона дозволить урізноманітнити джерела отримання особою доходів у старості і залучити додаткові інвестиції в економіку держави. Після збалансування бюджету Пенсійного фонду України передбачається розпочати перерахування страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду. Розмір страхового внеску на дату впровадження системи складатиме 2% заробітної плати із подальшим його щорічним підвищенням на один відсоток - до 7%.
- І останнє запитання. Які вимоги ставив МВФ щодо пенсійної реформи? Чи правда, що влада посилила їх пропозиції досить жорсткими пунктами, які боляче вдарять по українцях?
- Вимоги МВФ передбачали, в першу чергу, заходи, які спрямовані на зміцнення фінансового підґрунтя солідарної пенсійної системи та забезпечення бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду. Законопроектом, крім положень, запропонованих МВФ, передбачено також спрощення механізму призначення пенсій, встановлення деяких обмежень, які стосуються пенсійного забезпечення держслужбовців, народних депутатів та ін., а також окремих обмежень для одержувачів спеціальних пенсій.

Бесіду вела Марія ОЛЕКСЮК

0 коментарі:

Архів блогу