Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
пʼятницю, 14 грудня 2012 р.

Кайдашева сім’я

“Кайдашева сім’я”- це ціла епопея життя українського села в перші десятиліття після реформи 1861 р.
У своїй повісті І. С. Нечуй-Левицький талановито розкрив внутрішні суперечності патріархального села з його індивідуалізмом та дрібновласницькою ідеологією.
7 грудня комедійна вистава у 2-х діях “Кайдашева сім’я” була поставлена на сцені районного будинку культури.
Режисер-постановник Сергій Когут та помічник режисера Ольга Діброва доклали немало зусиль, щоб підготувати виставу за участю місцевих артистів та виготовити декорації. Глядачі були вражені професійною грою артистів, їх вмінням перевтілитися у своїх героїв, в уста яких сценарист вклав розповідь про життя села, мрії й сподівання простого люду.
Вистава, як і повість, починається спокійною лірико-епічною розповіддю. Але сповнене народних жартів, дотепів і комічних сцен дійство поступово набуває сатирико-гумористичного забарвлення. Комізм посилюється від того, що в основі конфліктів лежать нікчемні причини, які викликають все нові й нові сварки, яких не можуть уникнути представники старшого покоління Омелько Кайдаш (Сергій Когут) і Маруся Кайдашиха (Ольга Діброва).
Сини Кайдашів - Карпо (Олексій Рудницький) та Лаврін (Андрій Кондратюк) з дитинства звикли до нестриманих та галасливих батьків. А тому вони не поспішають розкопувати гору, де постійно перевертаються вози із сіном, хоча батько неодноразово нагадує про це.
І ось одружується старший Кайдашів син Карпо. Маруся Кайдашиха солоденькими словами зустрічає невістку Мотрю. Цю колоритну роль вдало зіграла добре відома шанувальникам художньої самодіяльності, ведуча загальнорайонних свят Наталка Рудницька. Згодом її героїня з доброї і слухняної невістки стає самовпевненою господинею, яка не підкоряється свекрусі та ще й кепкує з бідної Мелашки (Аліна Шишко), Лаврінової дружини.
Молоді Кайдаші, сини й невістки, спочатку ділять хату, господарство, а потім намагаються розділити й город.
Варто відзначити бездоганне виконання епізодичної ролі волосного, яку зіграв Юрій Палій.
Слід відмітити, що сценарист і актори немало попрацювали, щоб комедійне дійство проходило не лише на сцені, а й у залі. Глядачі із захопленням сприймали появу багатодітної (13 дітей) сім’ї Балашів (Сергій Шваб та Ірина Вербицька).
Вірність життєвій правді, співчуття знедоленому селянству, чудова співоча українська мова позитивно впливали на глядачів, які разом із героями сміялися й переживали.
На запрошення начальника відділу культури райдержадміністрації Білецької Г. І., яка була ініціатором створення драматичного гуртка, комедійну виставу переглянули й оцінили роботу режисера-постановника Когута С. О. та акторів-аматорів заступник начальника управління культури облдержадміністрації Дзядевич С. М., директор обласного центру народної творчості Кондратюк Ю. П., голова районої ради Мельник О. В., заступник голови райдержадміністрації Олексюк Ю. А. У своїх виступах вони відзначили професійну майстерність Сергія Олексійовича і наших самодіяльних митців. Варто зазначити, що аматорський театральний колектив буде представлено до присвоєння звання «народний». А від вдячних глядачів герої комедійної вистави були нагороджені оплесками, букетами квітів.
Хочеться щиро подякувати всім, хто працював над виставою: учасникам дитячого зразкового ансамблю “Зернятко”, Олегу Чуйку - за музичне оформлення, Надії Пташник - за постановку танців, а також Рожко В. Ф., Костюк І. В., Юшкевич Л. В., Берладин П. Т., Присяжнюк М. В.
Вистава закінчилася, глядачі розійшлися, а в Андрушівці та селах району ще й досі обговорюють комедійну виставу “Кайдашева сім’я”.

0 коментарі:

Архів блогу