Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
вівторок, 23 травня 2017 р.

Інформація до історичної довідки мікрорайону Гардишівка Андрушівського району, м.Андрушівка

Найважливішими питаннями життя нашої країни наприкінці 20-х років (xx ст.) було питання колективізації сільського господарства. Уже в 1928 році на засіданні Андрушівського райнарткому розглядалось це питання і відмічалось, що в 1928 році в районі уже були первісні сільськогосподарські об`єднання - товариства СОЗи та машинно-тракторні товариства.
1929 року було створено колгосп «Серп і Молот», першим головою якого було обрано Римара Степана Семеновича. 1934 року колгосп був переіменований іменем Куйбишева. 1951 року колгосп села Гардишівка було укрупнено з колгоспом с.Волиця, а 1957 року – розукруплено.
Друге укрупнення колгоспу пройшло в 1959 році з Андрушівкою і названо іменем Шевченка.
В післявоєнні роки в колгоспі був запроваджений стахановський рух , активними учасниками якого були : Климчук Настя, Шиманська Устина, Березова Тетяна, Крижанівська Ольга , Климчук Ганна та інші.
Під час Великої Вітчизняної війни гітлерівські загарбники зруйнували колгосп по-звірячому розправлялися з населенням. Весною 1942р. гітлерівці розстріляли в лісі 4 комуністи. Багато молоді було вивезено на каторжні роботи в Німеччину. Після війни зруйноване господарство було повністю відбудовано. В колгоспі збудовано новий свинарник. Побудовано два приміщення для школи та багато житлових будинків.
В 1958 році в жителів села є 6 мотоциклів,одна легкова машина, 3 телевізори,багато радіоприймачів . Все село електрифіковано та проведено радіо. В селі відкрито фельдшерський пункт , де працює Гербич Микола Іванович , є клуб,бібліотека сільська та шкільна. В сільській бібліотеці нараховується 5 тисяч книг, 600 читачів. Першим бібліотекарем була Веровчук В.Д, Лєбєдєва К.О. З 1980 року по сьогодення працює Бурякова Л.І.
Школа с. Гардишівка заснована на початку 20 ст. як церковно-парафіальна, учнями були діти селян,котрі працювали на поміщицьких землях ,гуральні і цукроварні, власником яких був відомий цукрозаводчик М.Терещенко.
Після революції 1917 року, школа стала початковою і лише після війни 1941-1945 рр, вона почала функціювати як семирічка,а дещо пізніше – як Гардишівська восьмирічна школа. У 1975 році у зв`язку з приєднанням с.Гардишівка до Андрушівки, назва школи змінилася, вона стала найменуватися Андрушівською восьмирічкою, а згодом неповною середньою школою. Тривалий період з (1975 по 1992 рр ) школу очолював здібний організатор і керівник Л.А.Коваль.
При ньому добудувалося приміщення школи, кількісно збільшився педколектив, зросла його професійна і методична майстерність, поліпшились показники навчально-виховного процесу. Школа пишається своїми випускниками ,серед яких кавалер 3-х орденів Слави О.В.Броніцький , А.Б.Лазанський, І.В. Чорноморденко, В.С.Бех. Назавжди в історії школи залишаться її кращі вчителі справжні майстри педагогічноюї справи.
Першою вчителькою була Н.С Рудякевич, О.М.Семикашева, О.М.Рудюк, Я.С. Скрижицька, Н.І.Уманець. З 1992 року школу очолює В.І.Ульянинський. Тут навчається 125 учнів, навчально-виховний процес здійснюють 14 вчителів, з яких 12 мають вищу освіту,2-середню спеціальну, 1-вчитель вищої категорії,7-першої категорії. Нині педагогічний колектив цілеспрямовано і результативно працює над актуальною науково-методичною проблемою «Кожному уроку-ініціативу вчителя,методологію творчого пошуку». В березні 1975 року Гардишівка входить до складу м.Андрушівка.

Наші орденоносці:
Орден Слави 3 ступені:
Войцехівський Г.Г.
Ковальчук В.Ф.

Матері-героїні:
Ткачук Є.
Абрамович П. Поліщук Т.

В 2002 р. відкрито Українську православну церкву Київського патріархату «Святого Димитрія Солунського». Настоятель церкви протоієрей отець Микола.

Бібліотекар Бурякова Л.І.

0 коментарі:

Архів блогу