Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
пʼятницю, 3 березня 2017 р.

Аграрії вийшли в поле

Весна поступово вступає в свої права. Ще зовсім недавно на полях лежав сніг, а вже тепер гуркочуть трактори. Пройде ще небагато часу і хлібороби знову вийдуть в поле.
Рік, що минув, мав свої здобутки та досягнення. Вирощений непоганий урожай зернових культур, збільшено валове виробництво таких стратегічно важливих культур, як соняшник, соя, озимий ріпак. Але зупинятись на досягнутому не варто.
Лише ті господарі, які сміливо впроваджують у виробництво сучасні технології мають можливість вижити в несприятливих умовах конкуренції.
Більшість господарств ще із зими підготували насіння, поновили його сортовий та репродукційний склад.
Сільськогосподарськими підприємствами району прогнозується засіяти ярими культурами на площі 39,0 тис.га, в тому числі зерновими -18,0 тис.га, з них ранніми зерновими - 4.5 тис. га, під цукрові буряки відводиться 1,0 тис.га, кукурудзу на зерно 12,4 тис.га соняшник - 3,0 тис.га , сою -16,2 тис.га, під картоплю та овочі 440 гектарів.
Згідно структури посівних площ ярих культур, впровадження інтенсивних, прогресивних технологій прогнозується зібрати в цьому році 169.0 тис. тон зернових при середній урожайності 60 ц/га, що на 20 тис. тонн більше проти минулого року, а це є основою економічного достатку, зростання кожного підприємства.
На сьогоднішній день господарствами району проведено підживлення озимої пшениці на площі 3тис.га та ріпаку на площі 450 га, даний агрозахід являється другим етапом формування врожаю цього року.
Для проведення комплексу весняно-польових робіт в господарствах району буде задіяно 300 тракторів, 138 сівалки, понад 200 одиниць грунтообробної техніки, коефіцієнт готовності техніки до посівної становить 95%.
Крім того потрібно 710 тонн дизельного палива, 50 тонн бензину, 15 тонн мастил, на даний час господарства району забезпечені пально-мастильними матеріалами на 75 %.
Позитивним моментом є і те, що переважна частина господарств переходить від звичайного обробітку грунту до застосування енергозберігаючих технологій із використанням комбінованих, широкозахватних агрегатів, енергонасичених машин та механізмів (ПП «Імпак», ПОСП «Надія», товариства «Укр Агро РТ», «Старокотельнян- ське», «Добробут», «Жива нива», «Спіка»).
Останнім часом істотно зміцнилася матеріально-технічна база господарств. За минулий рік господарствами району закуплено 26 одиниць сільськогосподарської техніки на загальну суму 19,1 млн, гривень, у цьому році лише за січень-лютий вже придбано три трактори. Щорічне оновлення машино-тракторного парку на нову потужну висонопродуктивну техніку дасть змогу в значній мірі прискорити темпи проведення весняно-польових робіт, а саме якісно провести передпосівний обробіток грунту, посів в оптимальні строки.
Оранізація весняно-польових робіт має бути націлена на проведення їх у максимально короткі строки по можливості в одному технологічному циклі з сівбою. Основна перевага в обробітку грунту повинна бути зосереджена на використанні широкозахватних агрегатів. Найбільшу продуктивність і волого- і ресурсозберігаючий ефект забезпечує застосування сучасних посівних комплексів для «прямоЇ» сівби та використання багатофункціональних грунтообробних-посівних агрегатів.
Головне нинішньої весни - максимально зберегти накопичену вологу ,прискорити проведення всіх агротехнічних прийомів на весняному полі, вчасно посіяти та доглянути за культурами.

Н.Лисюк, головний спеціаліст відділу АПР
andrushivka-online.pp.ua

0 коментарі:

Архів блогу