Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 11 квітня 2013 р.

Порядок виконання судових рішень

5 червня 2012 року було прийнято Закон України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» (далі Закон), який набрав чинності 1 січня 2013 року. Законом встановлються гарантії держави щодо виконання судових рішень та виконавчих документів, визначених Законом України «Про виконавче провадження» та особливості їх виконання. Тобто держава гарантує виконання рішення суду про стягнення коштів та зобов’язання вчинити певні дії щодо майна, боржником за яким є: державний орган; державні підприємство, установа, організація; юридична особа, примусова реалізація майна якої забороняється відповідно до законодавства.
Законом встановлено, що виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган, здійснюється Державною казначейською службою України в межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання коштів з рахунків такого державного органу, а в разі відсутності у зазначеного державного органу відповідних призначень - за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду.
Із заявою про виконання рішення суду стягувач звертається до Державної казначейської служби України у строки, встановлені Законом України «Про виконавче провадження», тобто протягом року, якщо інше не передбачене законом. Термін рахується з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, - з наступного дня після його постановлення.
Разом із заявою стягувач подає до Державної казначейської служби України документи та відомості, необхідні для перерахування коштів, згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.
У разі неподання стягувачем документів та відомостей у місячний строк з дня отримання ним повідомлення, Державна казначейська служба України повертає заяву стягувачу. Стягувач має право повторно звернутися до Державної казначейської служби України для виконання рішення суду у строки, зазначені вище, перебіг яких починається з дня отримання стягувачем повідомлення Державної казначейської служби України.
Перерахування коштів стягувачу здійснюється у тримісячний строк з дня надходження до Державної казначейської служби України необхідних для цього документів та відомостей.
Якщо Державна казначейська служба України протягом трьох місяців не перерахувала кошти за рішенням суду про їх стягнення, стягувачу виплачується компенсація в розмірі трьох відсотків річних від несплаченої суми.
Відповідно до вказаного Закону стягнення проводяться, зокрема, щодо виконання судових рішень по виплаті надбавки до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, передбачені Законом України «Про соціальний захист дітей війни».

Валентина Сіра,
начальник районного управління юстиції

0 коментарі:

Архів блогу