Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
вівторок, 27 травня 2014 р.

В Андрушівському районі вже кілька років живуть незвичні для Житомирщини тварини. І дуже добре себе почувають

В Андрушівському лісництві Попільнянського держлісгоспу є насправді унікальне місце – вольєр, в якому розводять, в тому числі, й рідкісних для Житомирщини тварин. Вольєр цей, площею півтисячі гектарів, знаходиться у складі мисливського господарства ТОВ "КАМІА ПЛЮС", яке у 2009 році рішенням обласної ради отримало у користування понад 5 700 гектарів саме для ведення мисливського господарства. Але від початку – нестандартного мисливського господарства, каже керівник Анатолій Ніколенко "При створенні мисливського господарства основне завдання було зробити вольєр для розведення мисливських тварин. Передусім, це благородний олень, лань, муфлон. Для збільшення популяції також відловлювали в своїх мисливських угіддях кабана і запускали сюди, у вольєр. На сьогоднішній день у вольєрі вже пройшли акліматизацію олені. Зараз у нас тридцять голів оленя, тридцять голів ланей, тридцять голів муфлонів, 127 голів кабана, косулі є. місцеві лише кабани і косулі. А оленів, ланей і муфлонів завозили з мисливських господарств Угорщини".
При цьому купували не аби кого, відбір здійснювався і здійснюється дуже суворий, розповів генеральний директор київської компанії "КАМІА ПЛЮС" Андрій Сухін "В Угорщині ми проводимо конкурс серед господарств. Вони нам надають всі свої сертифікати, всі документи. І, звичайно, показують тварин. Ми обираємо господарство і проводимо там закупку тварин. Останні три роки ми кожного року привозили тварин. І в цьому році ми також привеземо ланей, муфлонів та благородних оленів".

Мисливське господарство – лише один з напрямків роботи компанії, розповідає генеральний директор. Ідея зайнятися цією справою виникла тоді, коли один з напрямків виявився пов’язаним з мисливським господарством. "Зацікавились як чоловіки і як мисливці", – каже Андрій Сухін. Але вже тоді було чітке розуміння, що для них мисливське господарство – це не там, де вбивають тварин. "Ми з'ясували, що на сьогодні в Інтернеті пропонується величезна кількість браконьєрських, незаконних полювань. А законно поїхати на полювання, а особливо просто подивитися на тварин в природі – це нереально. Про тварин, які перебувають у зоопарку, про них дуже важко говорити. Тому що і умови жахливі, і тварини погано виглядають. Зараз вже створюється чимало приватних зоопарків, але щоб тварини жили не в клітках, такого немає. Тому ми й прийняли таке рішення, і відповідно, визначили такий перелік тварин. І щоб це робилося не на рік, не на два, і не просто для себе, приїхати помилуватися, а створювати повноцінне господарство з повноцінною єгерською службою".

Звичайно, з часом, коли буде досягнута оптимальна чисельність тварин, їх планують випускати в лісові угіддя, продавати мисливським господарствам або обмінювати на інших тварин. Проте, полювання за будь-яких обставин має бути цивілізованим, переконаний Андрій Сухін "Коли ми вперше вибирали тварин в Угорщині, чітко визначили один нюанс: культура поводження з тваринами, культура полювання – це культурний спосіб відпочинку, а не спосіб знищення тварини, як у нас ставляться до полювання. Це справді культура, це традиції, які століттями розвиваються в Європі. Тобто, це століття історії і культури розвитку стосунків між природою і людиною. Такий же принцип ми хочемо розвивати і серед мисливців в Україні".

Аби колись, в перспективі, досягти поставленої мети, працювати потрібно довго і наполегливо. Анатолій Ніколенко розповідає, що роз’яснювальну роботу проводять і з мисливцями, і серед місцевого населення, але головна "цільова аудиторія" – діти:"Для дітей з Андрушівки у вольєр проводяться екскурсії. Якщо взяти журнал відвідувань вольєру, з початку року вже провели 85 екскурсій, вольєр відвідали майже три з половиною сотні людей. Для школярів тут проводяться уроки біології, уроки природознавства. Приїжджали діти з Житомира. Щоб зрозуміти, що означає для дітей відвідання вольєру, треба побачити їх обличчя, коли вони, наприклад, гладять оленицю. Я думаю, що якщо дітям з такого віку прищепити любов до тварин, то вони з розумінням будуть відноситися до природи, до тваринного світу".

До слова, єгері і мисливствознавці, які мають досвід роботи не одне десятиліття, говорять про особливе ставлення саме до цієї своєї роботи, про можливості розводити тварин, створювати умови для незвичних гостей, які згодом почуваються тут як удома. "Це ж прекрасно, коли ви ходите і бачите навкруги щось живе. Андрушівка свого часу славилась великою кількістю косулі, стада були до 100-120 голів. Але через важкі зими тварини гинуть. А у вольєрі у них сприятливі умови, тут дванадцять годівниць, дванадцять солонців, водопій, щоденна підгодівля, тому що наші ліси біднуваті трав'янистою рослинністю. В середньому за рік кормів викладається понад 160 тонн".

Звичайно, ніхто не говорить, що все ідеально, але дорогу подолає той, хто йде. З цією істиною цілком погоджується Андрій Сухін. " У нас є, в кого повчитися в тих чи інших аспектах. І я не скажу, що у нас з самого початку все було ідеально. У нас були свої проблеми, свої труднощі. Ми стикалися з розумінням і з нерозумінням, з шкідництвом, халатним ставленням. Можу вам сказати, що лише з території вольєру ми вивезли понад 500 тонн сміття. Сміття побутового, яке тут накопичувалося роками". "Раніше, коли тут не було вольєру, тут було міське звалище, – додає Анатолій Ніколенко. – Всі ями були засипані сміттям, побутовими відходами, чим завгодно. А останні п’ять років кабани допомагають знаходити ці сміттєві схованки, розкопують їх". А люди потім прибирають й надалі збираються це робити, кажуть працівники господарства. Сміття і для звірів шкідливе, і взагалі хіба ж жити серед сміття – це по-людськи?

В цій розповіді не можна обійти ще одну тему – стосунки господарства з місцевим населенням. Мало на кого із 84 користувачів мисливських угідь в нашій області стільки писали скарг і кому робили стільки різних неприємностей. В "КАМІА ПЛЮС" кажуть, що заважають тому, хто працює: "З місцевими жителями у нас чудові стосунки. З усіма, крім незадоволених громадян в особі впійманих або вигнаних браконьєрів, які пишуть скарги в усі інстанції. Скаржаться, що вольєр, бачте, неправильно стоїть, що сюди людей не пускають, або пускають тільки за паспортом, що гриби у вольєрі не дають збирати і так далі. За 2012 рік у нас було вісім перевірок – прокуратура, екологічна інспекції, управління лісового господарства. Присилали комісію райради, ніяких порушень природоохоронного законодавства не знайшли".

При цьому в обласному управлінні лісового та мисливського господарства "КАМІА ПЛЮС" ставлять в приклад іншим і сподіваються, що їх досвід стане у нагоді: "Я сподіваюсь, що коли це господарство у себе розведе необхідну кількість поголів’я, передусім, муфлона, а це дуже цікавий вид для нашої області, то будуть співпрацювати з іншими господарствами. А у інших господарств, в свою чергу, з'явиться зацікавленість впроваджувати у себе новий досвід, буде з кого брати приклад", – сказав начальник управління мисливського господарства обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Логвинчук.

…Насправді у вольєрі хочеться залишитися хоча б на деякий час. Принаймні, для того, аби послухати бувальщини з життя лісу. Як каже Анатолій Ніколенко, тут можна навіть навчитися розуміти, про що думають тварини. Але для цього біля них потрібно жити, знати їх і любити Як це роблять в мисливському господарстві "КАМІА ПЛЮС".

Фото надані прес-службою ТОВ "КАМІА ПЛЮС"

0 коментарі:

Архів блогу