Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
вівторок, 13 травня 2014 р.

Щоб подорож до лісу була приємною

Ніжне, ласкаве сонце, п’янке повітря так і манять до лісу, де після довгого зимового сну прокидається природа. З’являються перші зелені паростки, квіти, оживають дерева. Попереду кілька вихідних та Травневі свята. І багато хто захоче провести їх на природі.
Звертаємо увагу, що протягом пожежонебезпечного періоду Правилами пожежної безпеки в лісах України забороняється розведення багать. Памятайте, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою адміністративну відповідальність громадян у вигляду штрафу.
Якщо ж без багаття не обійтися то його краще розпалювати у спеціально відведених місцях зон відпочинку або на місці попереднього. Якщо ж такого місця немає, його слід облаштувати. Обкопайте або обкладіть камінцями чи обсипте землею (піском), не залишайте вогнище без нагляду навіть на короткий час. Невеликі займання, які виникли в результаті викиду жаринок з вогнища, необхідно гасити негайно, заливаючи водою, засипаючи землею чи піском, покриваючи брезентом, затоптуючи взуттям, збиваючи мокрими ганчірками, віниками, гілками. Залишаючи місце відпочинку, обов’язково залийте вогнище водою чи засипте землею чи піском. Переконайтеся, що воно зовсім погасло і вітер не роздмухає його, адже це може стати причиною пожежі.
У більшості випадків лісова пожежа виникає через необережність людей: непогашеного вогнища, кинутого недопалка, тліючого патронного пижа, який впав у суху траву після пострілу, тощо (близько 70 відсотків усіх лісових пожеж), рідше – в результаті удару блискавки (10-15 відсотків). Найбільш пожежонебезпечні ліси в середині та в кінці весни, коли на поверхні ґрунту багато торішнього листя та сухої трави.
Якщо ж пожежа виникла – не панікуйте. Перш за все зателефонуйте до найближчого лісового господарства та пожежно-рятувального підрозділу (101, 2-18-09). Не приймайте поспішних, необдуманих рішень, не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний бік. Закривши голову і обличчя – йдіть проти вітру. При цьому треба зняти з себе всі горючі, легкозаймисті речі та одяг, що плавиться. Органи дихання захистіть тканиною, складеною в кілька шарів та змоченою у воді.
Пожежі можна уникнути, дотримуючись простих правил і тоді ваш відпочинок буде радісним, а спогади приємними і довгими.

Андрушівський РС Управління ДСНС України у Житомирській області

0 коментарі:

Архів блогу