Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 1 жовтня 2009 р.

Які бувають телевізори

Телевізорів стає все більше. Дуже часто моделі, що працюють на різних принципах, майже неможливо відрізнити один від одного за зовнішнім виглядом або розміром екрана. Навіть конкуренція технологій в межах одного бренду стала поширеним явищем.

Асортимент інтернет-магазинів вражає уяву достатком плоских панелей, "пузатих" кінескопних пристроїв і невеликих коробочок-проекторів, які на телевізори начебто зовсім не схожі. Тим не менш, у наш час стрімкого технічного прогресу вони бувають і такими. ТБ сьогодні - це будь-який виріб з "електронної" начинкою, що дозволяє дивитися фільми та телепередачі.

Аналогові та цифрові телевізори

Аналогові телевізори

Тобто нецифрові телевізори - до цих пір найпоширеніший вид. До нього можна віднести і старий кінескопний "Рекорд", і малоекранний бюджетний LCD "для кухні". Такі телевізори випускаються і успішно продаються дотепер.

У аналоговому телевізорі сигнал перетворюється на картинку "як є" - без точного розподілу кожного пікселя по екрану, без точної кольори для кожного пікселя і т.д. Якість прийнятого зображення сильно залежить від потужності сигналу та наявності відсутності перешкод. Основна перевага аналогових телевізорів - їх дешевизна. При бажанні можна купити модель за ціну в межах сотні доларів.

Варто мати на увазі, що велика частина телеканалів в межах Східної, так і Західної Європи до цих пір здійснює мовлення в аналогових форматах - версіях PAL, SECAM і т. д. Аналогові формати відрізняються один від одного числом рядків у кадрі, систем кольоровості і т. д. У Росії та Східній Європі зазвичай використовують SECAM, іноді - PAL. Більшість сучасних аналогових телевізорів мультисистемны і підтримують більшість існуючих форматів.

Цифрові телевізори

Вважається, що якість зображення в цифрових телевізорах дуже висока. Зазвичай так воно і є. Сигнал передається у вигляді цифрового коду (умовно - у вигляді 0 і 1), тому чіткість "картинки" не залежить від потужності сигналу. Дані про кожному пікселі передаються або цілком, без перешкод, або не передаються взагалі. Інше залежить від особливостей конкретної технології, що використовується і властивостей цифрового формату. Формат досить багато - DTS, EDTV, HDTV і інші.

Оскільки прихід у наші краї високих технологій в свій час дещо затримався, більшість цифрових форматів так і не встигли знайти застосування. Вони можуть використовуватися окремими супутниковими або кабельними телеканалами, однак сьогодні весь світ вже готується до приходу HDTV - цифрового телебачення високої чіткості зображення. Формат включає кілька підтримуваних дозволів. Варто заздалегідь уточнити, чи відповідають можливості телевізора потребам покупця. Чим більшу роздільну здатність HDTV підтримує телевізор, то краще він сумісний з різними цифровими сигналами - супутникових та кабельних каналів, DVD, новітніх ігрових приставок, нарешті. На сьогоднішній день максимальна роздільна здатність HDTV - 1080p. Інші діючі дозволу - 720p і 1080i.

Формат екрана телевізора

Іноді він вказується як "співвідношення сторін" екрана. Багато хто, ймовірно, помічали, що співвідношення сторін екрану в кінотеатрі відрізняється від аналогічних показників звичайного телевізора. Нічого дивного. У аналогових і бюджетні моделі телевізорів найчастіше використовується формат 4:3 - 4х - ширина, 3х - висота. Формат - 16:9 з часів Едісона використовується в кінотеатрах, звідки він перекочував у широкоформатні телевізори - зазвичай дорогі аналогові або цифрові.

Зображення 16:9 не відповідає малоформатне екрану і навпаки. За необхідності і в залежності від технології воно або "обрізається" по краях, або компенсується темними "рамками" зверху і знизу або з боків екрану, або "розтягується" за допомогою спеціальних алгоритмів. У таких випадках зображення зазвичай не відповідає спочатку задуманого режисером. Таким чином, для промотра якісного широкоформатного відео найкраще підходить екран 16:9. Тим не менше, маленькі телевізори цілком підходять для невеликих приміщень і, завдяки невисокій ціні, користуються успіхом у невибагливих глядачів.

Типи телевізорів

Головне - вибрати відповідну технологію. Кожна з них має свої переваги і недоліки:

Кінескопні телевізори

Звичайні кінескопні телевізори, переважно - бюджетної цінової категорії. Більшість моделей випускається з аналоговими тюнерами, і, відповідно, не може приймати цифровий сигнал без додаткових конверторів. Якість прийому і зображення у аналогових телевізорів значно відрізняється від моделі до моделі, перша ознака тут - ціна. В залежності від цінової категорії випускаються не тільки телевізори з "дутими" кінескопами, але також і з плоскими, і навіть суперплоский екранами, "картинка" на яких практично не викривлюється. Яскравість і контрастність Кінескопного телевізору цілком прийнятні.

LCD (ЖК)

Плоскопанельний тип телевізорів. Принцип роботи - світло від спеціальної потужної лампи проходить через рідкокристалічну матрицю, яка формує власне зображення. Під впливом електричних розрядів матриця з високою частотою змінює ступінь прозорості окремо для кожного кристала-пікселя. Колір додається спеціальними фільтрами. Випускаються як аналогові, так і цифрові LCD-телевізори, у т. ч. з підтримкою HDTV.

Головне достоїнство LCD - мала товщина панелі. Розмір екрану може бути 50+ дюймів (більше 120 см), при цьому панель настільки тонка, що її можна розмістити на стіні, використовувати замість монітора і т.д. Середній ресурс таких телевізорів - більше 30 років.

"Плазма"

Відмінні особливості плазмових телевізорів - це не тільки плоский екран і плоска тонка панель, яку можна повісити на стіну, а й досить екзотична технологія. Навіть сама назва "плазма" - щось прогресивне, з майбутнього.

Екран такого телевізора складається з мільйонів бульбашок-пікселів, заповнених інертними газами. Під впливом електричних розрядів бульбашки світяться. Процесор з величезною частотою роздає "завдання" для кажого пікселя, і, таким чином створюється "картинка".

Плазмові телевізори звичайно випускаються в "цифровому" варіанті. Технологія надійшла в масове виробництво порівняно недавно і витрачати час на розробку морально застарілого аналогового телевізора ціною в кілька тисяч доларів не має сенсу.

Головні недоліки плазмових панелей - не завжди якісне відображення чорного кольору і "вигорання" екрану при тривалому перегляді статичного зображення (наприклад "робочого столу" при роботі з комп'ютером). Хоча плазму зазвичай можна використовувати замість монітора ПК, це не завжди доцільно. Тим не менш, в останніх моделях "вигорання" практично усунуто.

Екрани у "плазми" досить великі - в даний час 42 дюйма - вже норма. Втім, такі розміри повністю відповідають досить високими цінами на плазмові телевізори.

Проекційні телевізори

Найчисленніший підвид. Продукція, що в цьому сегменті телевізори можна умовно розділити на два типи - телевізори з зворотною проекцією і телевізори з фронтальним проекцією.

Телевізор із зворотною проекцією зовні схожий на свого "кінескопа" побратима - великий бокс з екраном. Ззаду всередині - проектор, що транслює через систему лінз зображення на просветний екран;

Телевізор з фронтальної проекцією - власне, не цілком телевізор. Він складається зі світлого відображення екрану, що розміщується на стіні і окремого проектора, який, залежно від типу, може бути розміщений де завгодно - під стелею, на протилежній стіні за спиною глядача, на підставці перед екраном.

Загальний недолік телевізорів із зворотною та фронтальній проекцією - невисокі яскравість і контрастність зображення. Особливо це помітно в освітлених денним світлом приміщеннях. Крім того, телевізори з зворотною проекцією досить громіздкі. Однак, багато хто компенсує особливість їх технології - проекційні телевізори - рекордсмени за розмірами екрану, в деяких випадках - до 100 + дюймів (250 + см). Це вже можна порівняти з цим кінотеатром. Тим більше, що ціна на інші види телевізорів з порівнянними розмірами екранів зазвичай значно вище.

У проекційних телевізорах використовуються такі технології:

ЕЛТ - в основі проектора - один або три міні-кінескопа. Міні-зображення через систему лінз проектується на екран. Через малий ресурсу дорогих кінескопів і складності самостійної підстроювання зображення такі телевізори поступово зникають з продажу.

LCD - вельми перспективна і заслуговує довіри технологія. Принцип дії - світло через один або три прозорих РК-мінідісплея і систему лінз проектується на екран. Телевізори досить дорогі, однак якість зображення забезпечується висока, при цьому, як правило передбачена підтримка цифрового відео. LCD-проектори - реальний конкурент технології DLP.

DLP. Досить екзотичний тип телевізорів. Світло від спеціальної лампи відображається (проектується) на екран за допомогою мільйонів мікродзеркал, кожне з яких кориться власним сигналу. У залежності від ціни використовуються одночіпова або трьохчіпової (окремо для кожного кольору) матриця.

LCoS. Дуже якісна технологія. Щось середнє між LCD та DLP. Світло від лампи падає на дзеркальну поверхню через ЖК-матрицю, таким чином на екран відбивається вже готове зображення. У нових моделях використовуються також трьохчіпової технології - окремо для червоного, зеленого і синього кольорів. На відміну від, наприклад, LCD-проекціонок, в LCoS-телевізорах практично не видно "сітка" на екрані - чорні міжпіксельна проміжки.
Зазвичай всі проекційні телевізори сумісні з цифровими, в т. ч. HDTV типами сигналів. Незважаючи на деякі недоліки, вони цілком окупають свою ціну.

0 коментарі:

Архів блогу