Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
пʼятницю, 2 жовтня 2009 р.

"Плазма" у індустії розваг

Ідея змусити плазму "працювати" в плоских дисплеях народилася ще в 60-і роки минулого століття. Однак, тільки сучасний рівень розвитку виробництва дозволив плазмовим телевізорів стати фаворитами в гонці технологій...

Плазмові телевізори використовують унікальну технологію, принципово відмінну від ЕЛТ та LCD. Сама ідея була висловлена ще в 60-і роки XX століття, але тільки недавно виробникам вдалося знизити собівартість до прийнятних величин. Ось уже кілька років в продажу є плоскі, широкоекранні панелі, виготовлені з використанням "плазмового" ноу-хау. Товар продається під самими відомими брендами.
Спочатку високі ціни на плазмові телевізори відходять у минуле. Тепер вони цілком доступні мільйонам покупців, а їх якість часто вище, ніж біля телевізорів з іншими типами дисплеїв.

Принцип роботи

Як працює плазмовий телевізор?

Між двома скляними панелями знаходиться більше мільйона осередків-пікселів, заповнених інертним газом - неоном або Ксеноном і покритих кольоровим фосфором. На електроди подається електричний струм, що перетворює газ в плазму * (звідси й назва). Плазма світитися в ультрафіолетовому діапазоні. УФ-промені примушують світитися фосфор, яким покриті осередки.

Кожен піксель складається з трьох субпіксель - окремих осередків, покритих червоним, зеленим або синім фосфором. Поєднання субпіксель створює кольорову або білу крапку. Для створення відтінків у "плазмі" варіюється інтенсивність світіння пікселя, а активні субпіксель змінюються тисячі разів в секунду.

Весь процес контролюється мікропроцесором, який розподіляє подачу струму на електроди.

* У нормальних умовах газ складається в основному з незаряджених атомів. Під впливом електрики він перетворюється на плазму, що складається з іонів (позитивно заряджених атомів) і електронів.

Зображення і екран

Якість зображення в "плазмі" часто вище, ніж у кращих моделях Кінескопних Телевізорів, крім того у плазмових телевізорів є безліч унікальних переваг:

Екран "плазми" здатний відображати 16,7 мільйонів кольорів - більше, ніж може розрізняти людське око. "Картинка" при цьому виходить максимально реалістичної та насиченою.

За останні роки виробникам вдалося значно поліпшити відображення чорного кольору, збільшилися показники чіткості, яскравості і контрастності дисплеїв. На відміну від ЕЛТ проекційних телевізорів, "плазма" не має проблем з якістю "картинки" на периферії екрана. Кут огляду в плазмових телевізорах зазвичай, значно вищий, ніж в LCD та проекційних моделях.

Діагональ екрану в плазмових телевізорах - від 32 до 63 дюймів і вище. Не так давно Samsung представив 102-дюймову панель. Для комфортного домашнього перегляду оптимальний варіант - телевізор з діагоналлю в 60 дюймів. Зображення на абсолютно плоскому екрані зовсім не спотворюється.

Як правило, в плазмових телевізорах використовується широкий, 16:9 формат, який дає якісну "картинку" при прийомі HDTV сигналу і перегляді DVD.

Технічні особливості

Більшість плазмових телевізорів готові до роботи з HDTV сигналом, проте існують моделі, що підтримують лише EDTV (Enhanced Definition TVs). Хоча таке зображення значно краще, ніж у звичайному телевізорі, до якості HDTV йому далеко.

Додаткова функція - плазмові телевізори здатні приймати VGA і SVGA сигнали при роботі з комп'ютером. Відеогра на плазмовому екрані дає приголомшливий "ефект присутності".

Завдяки унікальній технології, яка використовується в плазмових телевізорах, на якість зображення не впливають магнітні поля, наприклад, від близько розташованих динаміків.

Недоліки:

Деякі плазмові панелі не мають TV-тюнера. Для перегляду телепрограм доведеться купувати його додатково.

Через особливості фосфорного покриття може статися "вигорання" екрану при тривалому перегляді статичного зображення. На сьогоднішній день ця проблема багато в чому вирішена, але все ж таки, "плазму" краще використовувати для перегляду фільмів і телепередач, ніж для роботи з комп'ютером. Колишню яскравість "вигорілому" екрану повернути неможливо.

Для світіння газу потрібна напруга в сотні вольт, тому плазмова панель споживає багато енергії, при цьому система досить сильно нагрівається. Охолоджувальні вентилятори виробляють шум.

При цьому плазмові панелі залишаються одним з найбільш своєчасних і затребуваних товарів. Легкі, плоскі і стильні, вони чудово виглядають в будь-якому інтер'єрі. Ціна на них постійно падає, а розміри екрану до цих пір перевершують показники конкурентів.

0 коментарі:

Архів блогу