Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 1 жовтня 2009 р.

LCD в епоху цифрового телебачення

Конкуренція серед телевізорів дуже висока. Одне з актуальних вимог - можливість обробки цифрових сигналів. У силу специфіки свого походження, LCD телевізори спочатку мають ряд серйозних переваг...

У сучасному світі людина багато в чому покладається на численних технічних "помічників" - автомобілі, комп'ютери, системи GPS, мобільні телефони та іншу електроніку. LCD - технологія зуміла довести свою корисність у всіх сферах людської діяльності. Важко собі уявити скільки-небудь технологічну річ без інформаційного LCD-дисплея, зручного для контролю роботи будь-якого пристрою. Щодня LCD-технологія знаходить собі все нові сфери застосування. Не дивно, що вона завоювала IT-ринок і, врешті-решт, зробила революцію у випуску телевізорів.

LCD-телевізори - це плоскі, стильні пристрої, попит на які зростає з кожним днем.

Принцип роботи

"Рідкі" кристали відкриті в 1888 році австрійським ботаніком. У різних умовах вони володіють різним ступенем прозорості. У 60-ті роки минулого століття вченим вдалося створити перші дослідні моделі екранів на рідких кристалах, однак працювали вони дуже нестабільно для того, щоб з виробництво можна було пустити на потік. Лише порівняно недавно розробники домоглися прийнятних результатів.

У сучасних телевізорах найчастіше використовується технологія TFT LCD - рідкокристалічний дисплей на тонкоплівкових транзисторах. Він складається з двох листів склоподібних поляризованого матеріалу, один з яких покритий TFT - плівкою. У плівці містяться кристали, скільки кристалів - стільки і пікселів. Тонкоплівкові транзистори регулюють подачу струму, змушуючи кристали їх змінюватися деформуватися, забезпечуючи прозорість / непрозорість.

Самі кристали не світяться, тому позаду дисплея розташована флуоресцентна лампа. Дисплей і лампу поділяє білий екран, рівномірно розподіляє світло.

Для отримання кольорового зображення використовується спеціальний фільтр. Він додає червоний, зелений та синій кольори. Будь інший колір може бути створений їх поєднанням. Оскільки пікселі дуже малі, глядач у результаті бачить "цілісну" картинку.

Завдяки особливостям LCD-технології екран не випромінює радіації.

Зображення

Діагональ екрана у LCD-телевізорах досягає 50 дюймів, а в окремих моделях, - і більше. До цих пір виробники не змогли повністю вирішити проблему збільшення розмірів. Для кожного доданого пікселя потрібно додавання трьох транзисторів, у моделях більше 37 дюймів розподіл світу проблематично. На щастя, провідні виробники змогли в значній мірі вирішити цю проблему. Sony, Samsung, Sharp, LG - ось бренди, під якими продаються якісні LCD-телевізори із великою діагоналлю.

Співвідношення сторін екрану в частині моделей - 16:9, цей формат найкраще підходить для перегляду DVD і HDTV, проте, багато моделей зберігають традиційний 4:3, який до цих пір підтримує більшість телеканалів. Невідповідність форматів сигналу і телевізора зазвичай компенсується різними алгоритмами.

Зображення в LCD-телевізорах звичайно набагато яскравіше і контрастнішим, ніж у звичайному ЕЛТ. Він дає гарну "картинку" при будь-якому освітленні. Ні денне світло, ні штучне не здатні перешкодити його коректній роботі.

Дивитися телевізор можна з будь-якого положення, оскільки кут перегляду зазвичай - від 160 градусів, у останніх моделях - до 178 градусів. Раніше вважалося, що "плазма" має кращий кут огляду, однак, відповідні показники обох технологій майже зрівнялися. Як правило, на кут перегляду не в останню чергу впливає "зерно" екрана, т.зв. "dot pitch" - бажано, щоб воно було менше 0,28 мм.

Одна з найважливіших характеристик LCD - час відгуку - чим менше воно, тим краще (показує, наскільки може швидко змінюватися прозорість окремого пікселя без втрати якості зображення). Вимірюється час відгуку в мілісекундах, оптимальний показник від 20 мс і менше. Низький час відповіді дуже важливо при перегляді DVD і HDTV на великих екранах, особливо, динамічних сцен.

На відміну від плазмових і ЕЛТ телевізорів зображення в LCD не "вигоряє", тому він дуже гарний для роботи з комп'ютером або підключення відеопріставок. Якість відображення тексту і графіки дуже висока.

Одна з поширених помилок - "чим більше роздільна здатність, тим більше картинка". Це не завжди так. У більшості звичайних ЕЛТ телевізорів - дозвіл VGA (640х480 пікселів), в LCD можуть бути також XGA (1024х768) або W-XGA (1280х768). Перш, ніж вивчати цифри, краще порівняти саму "картинку".

Технічні особливості

Зазвичай LCD-телевізори продають з вбудованою аудіосистемою, тюнерами і т. д., проте краще дізнатися раніше, що включається в комплект. Наприклад, телевізори деяких виробників не підтримують підключення до ПК, що може стати сюрпризом для неуважного покупця, іноді, з розрахунку на роботу в системі домашнього кінотеатру, телевізор не оснащений динаміками. Важливо, щоб телевізор підтримував HDTV-сигнал. Цифрове зображення з високою роздільною здатністю набагато якісніше, ніж звичайне. Сьогодні з HDTV працюють деякі кабельні та супутникові канали платні, в перспективі з ним буде працювати і звичайне телебачення.

0 коментарі:

Архів блогу