Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 1 жовтня 2009 р.

Дуже корисний HDMI

Серед численних входів / виходів, доступних на службових панелях сучасної відеоапаратури обов'язково знайдеться HDMI-роз'єм. Фактично, цей високошвидкісний інтерфейс є стандартом майбутнього для нових плеєрів і цифрових телевізорів.

Раніше жили простіше і скромніше. Був один антенний RF-вхід в телевізорі, до якого підключався все - ДМВ-антени, звичайні антени і, у кого вони були, відеомагнітофони. Те, що прийшло в 90-і роки минулого століття з великих і малих науково-технічних революцій - називається хаосом. Технологій відео використовувалося багато, і для роботи кожної потрібен окремий вхід на телевізорі - RCA, S-Video, RGB і т.д. Новий етап у розвитку телебачення ознаменувало появу цифрових TV-панелей. Після серії проб з'явився універсальний цифровий інтерфейс для передачі зображень з високою роздільною здатністю - HDMI (High Definition Multimedia Interface).

Цифровий інтерфейс HDMI служить для передачі медіаконтенту (як аудіо, так і відео) від джерела - DVD-плеєра, супутникового ресивера або дешифратора до цифрового телевізору. Дані передаються без стиснення по єдиному кабелю (на відміну від, наприклад, сумісного DVI, що працює тільки із зображенням).

Сьогодні інтерфейс HDMI став де-факто виробничим стандартом для передачі аудіо-та відеоконтенту. Останнім часом його використовують не тільки відомі виробники побутової електроніки - Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RAC), Toshiba, але й найбільші компанії індустрії розваг - Fox, Universal, Warner Bros., Disney та ін. До кінця цього року прогнозуються продажу до 60 млн. пристроїв з HDMI-з'єднаннями.

Розробники стверджують, що головні причини створення інтерфейсу - зручність для користувачів і високу якість одержуваного на виході зображення. Самі користувачі мають з цього приводу різні думки.

Загальні властивості

Безперечно, HDMI - прогресивна технологія. Останній інтерфейс червня 2006 версії 1.3 забезпечує роботу на частоті 340 МГц (до 10,2 Гбіт/сек) - в першу чергу такі показники розраховані на майбутній розвиток формату HDTV, проте вже зараз велика частина потужностей затребувана апаратурою і використовується за призначенням.

Інтерфейс ідеально підходить для роботи з Blu-Ray і HD-DVD, ігрових приставок нового покоління (XBOX 360, Playstation3) і сучасних HDTV-телевізорів.

Інтерфейс сумісний з DVI. Це означає, що теоретично існує можливість перегляду відео з DVI-пристрої на HDMI-телевізорі, і навпаки.

HDMI підтримує підключення ПК до побутової електроніки. Комп'ютер через відеокарту може бути підключений як до цифровому у монітора, так і до телевізора.

Крім того, постійне вдосконалення інтерфейсу ведеться з урахуванням постійної підтримки зворотної сумісності з іншими пристроями.

Відео

HDMI здатний працювати як з цифровим сигналом звичайної якості, так і якості HDTV - з роздільною здатністю від 420p до 1080p для цифрового відео, і, в принципі, з аналоговими системами NTSC, PAL і інш.

Остання версія HDMI 1.3 підтримує 30, 36 і 48-бітний кольору в рамках стандарту RGB - тобто більше мільярда (!) Відтінків - поліпшена контрастність, колірні переходи і т. д. Також передбачена підтримка нових колірних стандартів (напр. xvYCC - в 1,8 разів більше квітів, ніж підтримує сучасний HDTV-сигнал).

Звук

Інтерфейс працює з різноманітними звуковими форматами:

Стерео;
Форматами багатоканального звуку - Dolby Digital, DTS і т.д.;
Форматами недалекого майбутнього - Dolby TrueHD і DTS-HD;
Підтримує передачу 8-канального цифрового аудіо з участотой 192 кГц без стиснення взагалі.

У версії HDMI 1.3 передбачена синхронізація відео-та звукового рядів. Зазвичай відео вимагає дещо більше часу для обробки, ніж звук - інтерфейс HDMI виробляє автоматичне підстроювання.

Взагалі покупцеві слід заздалегідь ознайомитися з конкретними специфікаціями інтерфейсу в купляємій апаратурі. Зазвичай виробники побутової електроніки включають підтримку тільки тих функцій, які вважають необхідними для конкретної моделі виходячи з свого бачення купівельних потреб. Таким чином, номінально більш сучасний інтерфейс HDMI в одній моделі телевізора може не мати функцій, що забезпечуються більш старим - в іншій. Кожну покупку необхідно вибирати, виходячи зі своїх конкретних потреб.

І, головне, щоб уникнути неприємностей варто заздалегідь подбати про те, щоб телевізор з HDMI-інтерфейсом підтримував технологію HDCP.

HDCP

(HDCP) High-bandwidth Digital Content Protection - технологія, розроблена Digital Content Protection, LLC (дочірнє підприємство Intel) для захисту медіа-контенту від несанкціонованого запису. Застосовується як в DVI (рідко), так і в HDMI. В даний час практично всі широкоекранні цифрові телевізори оснащуються HDCP. Оскільки HDCP нерозривно пов'язана з HDMI, саме це викликає основні нарікання користувачів до інтерфейсу.

Як відомо, творці контенту панічний бояться крадіжки і перезапису високоякісного цифрового вмісту піратами. Тому, користувачі нерідко звинувачують кінокомпанії у виникненні деякої плутанини, що виникла на ринку електроніки.

Принцип дії HDCP порівняно простий - пристрої за допомогою HDMI-кабелю встановлюють зв'язок один з одним і обмінюються ключем для дешифрування сигналу. У випадку підключення записуючого пристрою play-модуль відмовляється передавати йому інформацію. У число жертв подібної винахідливості потрапили й власники телевізорів з HDMI, не підтримує технологію HDCP. Такі пристрої захищений контент не тільки не записують, але й не читають.

Це викликає цілком виправдане роздратування покупців, зовсім недавно віддали чималі гроші за високотехнологічну апаратуру. Теоретично пристрій готовий до прийому високоякісного сигналу - фактично його прийому заважає захист від запису HDCP.

На ділі технологія захисту від запису грає роль "невловимого Джо". Новини про злом, Blu-Ray, так і HDCP рознеслися по Інтернету чи не відразу після анонсування технололгій, однак крадіжка і виробництво рідкого поки ще HDCP-контенту обходиться занадто дорого, щоб цим серйозно займатися.

Таким чином, інтерфейс HDMI, безсумнівно корисний і перспективний, майже у всіх виробах отримує нікому, крім декількох медіа-компаній не потрібний додаток у вигляді технології захисту від запису. Тим не менше, вибору в покупців все одно немає - потрібно купувати пристрій з HDMI-входом, або - залишитися на узбіччі прогресу.

0 коментарі:

Архів блогу