Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 1 жовтня 2009 р.

Як підключити ПК до телевізора?

Живі фарби і широкі екрани нових цифрових телевізорів виробляють яскраве потужне враження. Тому, рано чи пізно у будь-якого глядача виникає питання: чи можна скористатися всіма перевагами ТБ при роботі з комп'ютером? Можна!...

Перехресна сумісність дуже популярна серед цінителів якісної електроніки. Фотоапарат прямо підключається до принтера, Flash-плеєр до телефону, телефон до КПК і все це - сумісне з персональним комп'ютером. Не дивно, що і сам комп'ютер являє собою систему різноманітних підключаються блоків. Тому можливість використовувати телевізор замість монітора - цілком логічне рішення.

Програмні та апаратні засоби для такої сумісності існують вже давно. Сучасні можливості відеокарт дозволяють у деяких випадках підключати до комп'ютера більше одного дисплея. Звичайно, найчастіше відеокартою підтримується "полегшений" варіант - під час роботи aльтернатівного монітора основний відключається, але, не рідкість і системи з двома і більше одночасно працюють "екранами".

Інтерфейси

Існує безліч варіантів підключення телевізора до комп'ютера, як для широкоекранних цифрових моделей, так і для скромних аналогових телевізорів:

RCA (A/V для штекерів "тюльпан")
Цей універсальний роз'єм можна знайти майже на будь-якій відеокарті. Через нього можливе підключення комп'ютера до більшості аналогових і багатьом цифровим телевізорів. Якість зображення при підключенні до RCA найскромніше, головне його достоїнство - масовість.

S-Video
Вихід є на багатьох відкритих. Забезпечує передачу по трьох каналах - один для даних про яскравість і дві - про кольоровості. Якість зображення значно вище, ніж при використанні RCA.

DVI - HDMI
Сучасні цифрові інтерфейси передачі відео. Дуже схожі, але, за допомогою HDMI додатково передається звук (до 8 каналів), тоді як з DVI для звуку є окремий кабель. Інтерфейси сумісні один з одним без спеціальних конвертерів, виключно за рахунок кабелю-перехідника, обидва підтримують HDCP (High Definition Content Protection) - захист від несанкціонованого запису захищеного копірайтом контенту. Саме тому вони становлять потенційну загрозу для прогресивних користувачів. Тим не менше, інтерфейси досить поширені у відкритих. Багато карти забезпечені DVI вже сьогодні, за деякими даними, зовсім недавно з'явилися карти на GeForce 7600 GT а також сімейства Radeon з виходами HDMI.

VGA (D-Sub)
Один з типів RGB-з'єднань, найчастіше використовується для підключення до комп'ютера монітора. Роз'ємом RGB оснащено багато сучасні цифрові телевізори. Однак, з назви не слід, що вихід підтримує тільки дозвіл VGA. З'єднання підходить для дозволів SVGA, QXGA, UXGA і т.д. Підтримується, мабуть, найвищу якість зображення.
У випадку, якщо виходи на відеокарті комп'ютера не відповідають роз'ємів телевізора, застосовуються різні додаткові пристрої, що забезпечують повну сумісність і модульованого сигналу, якщо це не зроблено відеокартою, не тільки з новинами, але й по частотах і т. д. Іногдa пристрою досить дороги, але в деяких випадках, особливо для аналогових телевізорів, вони просто необхідні.

Аналогові телевізори

Можливості аналогових телевізорів дещо обмежені. Вони створені під давно існуючі системи кольоровості. Стандарт NTSC підтримує максимальний дозвіл в 525 рядків, PAL і SECAM - 625, а реальний дозвіл - ще менше. Як наслідок, аналогового телевізора зазвичай не може забезпечити комп'ютерне дозвіл вище 640х480, для сучасних потреб - вельми скромні здібності.

Заявлена частота аналогових телевізорів - 50 і 100 Гц, насправді цих показників ніхто і ніколи не досягав. Варто знати, що комфортна робота перед звичайним комп'ютерним монітором можлива при величинах в 70-80 Гц.

Крім того, у всіх аналогових телевізорах використовується т.зв. черезстрокова развертка (кадр послідовно створюється двома напівкадрів з непарних та парних ліній). У моніторах - розгортка прогресивна. Втім, деякі знавці вважають розгорнення оптимальною для перегляду відео, ігор і т. д. - сцен з великою кількістю руху.

Оптимальні інтерфейси для "прямого" з'єднання телевізора з комп'ютером - аналогові RCA і S-Video. За допомогою спеціальних конвертерів можна також забезпечити сумісність роз'ємів телевізора з комп'ютерним VGA-виходом відеокарти. При цьому сигнал, природно, втрачає в якості.

І все ж, аналоговим телевізорів вдалося зайняти міцні позиції в боротьбі за затребуваність для роботи з ПК. Текстові матеріали на екрані є досить невиразно і розмито, зате для перегляду відео це ще один плюс. "Розмитість" зображення дозволяє згладити артефaкти, супутні програмної обробці цифрових відеороликів. Крім того, аналоговий телевізор - доступний за ціною пристрій для проведення бюджетних презентацій.

Цифрові телевізори

LCD, плазмові та проекційні телевізори, як правило, вже забезпечені прямим VGA-входом для комп'ютера. Найновіші моделі самого початку створювалися для HDTV - телебачення з високою роздільною здатністю зображення, вони легко інтегруються з ПК з високими показниками дозволі. Останнім часом вони спочатку виконуються в сумісному з комп'ютером варіанті (TV/Computer monitor).

Дуже якісні показники у РК панелей, що успадкували технологію від моніторів. Грань телевізор / монітор в них майже неможливо розрізнити. LCD-телевізори займають мало місця і відмінно працюють зі статичним зображенням. У цьому відношенні вони перевершують "плазму".

Хоча кольори в плазмових телевізорах часто більш яскраві і "живі", ніж в LCD, при довгому перегляді нерухомої "картинки" в "вигоряє" внутрішнє фосфорна покриття "плазми". Хоча, завдяки новітнім розробкам, ця проблема вже втратила колишню гостроту, вона все ще зберігається.

Проекційні телевізори не завжди відображають кольори з достатньою яскравістю, особливо - рівні чорного, проте саме вони - лідери за розмірами екранів, до цих пір не досягнутим іншими технологіями.

У всіх цих випадках переважніше VGA-з'єднання або цифрове з'єднання DVI - HDMI комп'ютера і телевізора. Вони демонструють найкращі результати. Відповідність дозволів сигналу / зображення в телевізорі забезпечується засобами вбудованого тюнера або відеокарти ПК.

Більшість цифрових HDTV-телевізорів відрізняють великі розміри екранів, можливість якісного відтворення відео в широкому форматі, можливість блискучого проведення презентацій і повноцінних 3D-комп'ютерних ігор. За необхідності цифрові панелі легко відображають текст і дрібну графіком.

Таким чином, телевізори зуміли зберегти свою корисність навіть у "грі на чужому полі". Великі екрани дозволяють їм справлятися з низкою важко здійсненних для звичайних моніторів завдань. Цілком імовірно, що з розвитком промислових технологій ці два типи пристроїв будуть об'єднані в єдиний медіаблок, придатний до використання в будь-якій цифровому середовищі.

0 коментарі:

Архів блогу