Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 1 жовтня 2009 р.

Що таке HDTV?

Випускати цифрові телевізори без підтримки HDTV в наші дні - поганий тон. Навіть невеликі моделі підтримують цю технологію. Тим часом, далеко не всім відомо, як багато нових можливостей відкриває наявність наклейки "HDTV ready" на екрані...

HDTV (High Definition Television) - стандарт для цифрового телебачення високої чіткості зображення. Спочатку американський, термін став загальним для цифрових форматів мовлення з заданими характеристиками. ATSC для США, DBV для країн Західної Європи, ISDB - для Японії. Можна сподіватися, що в найближчий десяток років і Росія з країнами СНД перейдуть на DBV модифікацію HDTV.

Варто знати, що телебачення стандарту HDTV - цифрове, однак не всі цифрове телебачення - HDTV. У Сполучених Штатах, наприклад, прийнято 18 стандартів цифрового мовлення, і HDTV - лише краща за якістю пізніша модифікація. З огляду на темпи розвитку телебачення, можна з упевненістю сказати, що не остання.

Цифрове телебачення

За якістю "картинки" цифрове телебачення вигідно відрізняється від аналогового. Проходячи через ретранслятори, підсилювачі та кабелі, аналоговий сигнал неминуче піддається впливу зовнішніх факторів, що неминуче позначається на якості зображення. У цифровому телебаченні сигнал передається двійковим кодом - 01 00 10 і т. д. Зображення в цьому випадку або зберігає оригінальну якість, або, при надслабких сигналі, відсутня взагалі.

Великий досвід застосування "цифрових" рішень в телемовленні накопичений американськими компаніями:

Перехідних етапом до телебачення високої чіткості зображення є SDTV (Standard Definition Television). Роздільна здатність зображення (*) в цьому цифровому стандарті - 420i - ідентична до вирішення аналогового стандарту NTSC. Покращена якість забезпечується лише за рахунок відсутності перешкод.

EDTV (Enchanced Definition Television) - часто представляється як технологія, дуже близька до HDTV, проте, на ділі є лише апгрейдом SDTV і значно поступається якості "справжнього" телебачення з високою чіткістю зображення.

Ці стандарти свого часу не отримали поширення в Росії та СНД і навряд чи отримають визнання тепер, з появою HDTV - найсучаснішої технології.

Дозвіл і типи розгортки

Головна перевага HDTV перед PAL, NTSC и др. - число пікселів на кадр. Дозвіл в сучасних телевізорах в рази відрізняється від дозволу в старих моделях. Іноді в описах вказується співвідношення пікселів по ширині / висоті, останнім часом відзначається число рядків по вертикалі і тип развертки (напр. 720p, 1080i та ін (p) - в даному випадку прогресивна, (i) - черезстрокова).

Аналогові моделі телевізорів підтримували лише розгорнення. У цьому випадку рядка відображаються на екрані через одну - непарні, потім парні і т. д. На думку користувачів і фахівців, такий тип розгортки найкраще підходить для перегляду статичних зображень.

Прогресивна розгортка підтримується більш дорогою і складною апаратурою, однак вона оптимальна для відео з динамічними сценами, і, на відміну від чересстрочної, в цьому випадку непомітно мерехтіння екрана.

На сьогодні налагоджено виробництво кращих HDTV-телевізорів 1080p - у перспективі такий дозвіл може стати загальноприйнятим світовим стандартом.

Формат зображення

Формат зображення - це коефіцієнт співвідношення його сторін. Для телевізорів прийняті дві основні формати: 4:3 (переважно для старих типів) і 16:9 (стандарт широкоекранних телевізорів і HDTV). В ідеалі формат відео і основний підтримуваний телевізором формат повинні збігатися. В іншому випадку зображення масштабується відповідно до можливостей апаратури. Для HDTV-телевізорів це неактуально - за рідкісними винятками їх "рідний" формат - 16:9.

Технічні особливості

Широке розповсюдження HDTV-телебачення передбачає значні витрати, які не тільки для користувачів, але і для широкомовних компаній - доведеться повністю міняти знімальну і передавальну апаратуру. Крім того, аналогові телевізори непридатні для прийому цифрового сигналу. Єдиний вихід для глядача, який не бажає розлучатися зі старим (Кінескопні) - покупка тюнера, що конвертує цифровий сигнал в аналоговий. Але, звичайно, якість HDTV у цьому випадку недосяжне.

Вибираючи телевізор слід враховувати, що "готовність до прийому HDTV" (лейбл "HDTV ready") ще не означає можливості миттєвого підключення. Такі телевізори лише надають можливість для додаткового підключення цифрового тюнера, і тільки комплексні моделі володіють вбудованим HDTV-тюнером.

Необхідно також ознайомитися з додатковими можливостями: наявністю роз'ємів, сумісністю з вже наявними будинку пристроями - DVD-плеєрами, ігровими приставками і сучасними звуковими системами (HDTV-сигнал підтримує аудіо форматів "звук навколо").

До повної перемоги цифрового телебачення ще дуже далеко. Наприклад США, лідер з впровадження цієї технології, перенесли терміни повного переходу на "цифру" з 2006 на 2009 рік. Європа планує перехід не раніше 2014 року. На сьогоднішній день в Європі працює порівняно мало супутникових та кабельних каналів з підтримкою HDTV, всі вони не можуть похвалитися багатим асортиментом цікавих передач.

У Росії, за винятком рідкісних несміливих спроб, HDTV-мовлення не отримало розповсюдження. Згідно з планами Російської радіомовної мережі, повний перехід буде здійснено до 2015 року, при сприятливих умовах - вже до 2009 року. Україна планує ощасливити своїх громадян не пізніше ЄС - до 2014. Для більшості ж країн СНД це питання поки що не цілком на часі.

Проте, за HDTV - майбутнє. Вже зараз виробники електроніки та мовні компанії вкладають величезні кошти в розвиток технології. Прихід "антенного" телебачення з високою чіткістю зображення - питання не дуже далекого майбутнього. Поки ж любителі хорошою "картинки" можуть вести перегляд передач із супутників, знайти кабельний канал з HDTV-програмами або користуватися можливостями Інтернет-телебачення.

0 коментарі:

Архів блогу