Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 1 жовтня 2009 р.

"Час відгуку" в LCD телевізорах

На думку одних, ця характеристика є найважливішою для LCD-телевізорів. Інші вважають, що реальної якості зображення вона ніяк не відображає. У будь-якому випадку, на розробку теми витрачено достатньо коштів, щоб звернути на неї увагу.

Серед факторів, що визначають якість відображення "картинки" на екрані LCD-телевізора, специфікація "час відгуку" (response time) зазвичай одержує саму неоднозначну оцінку фахівців і простих користувачiв. На жаль, виною тому не тільки звичайний плюралізм думок, властивий будь-якій сфері знань. Компанії - виробники телевізорів внесли чималу лепту у створення плутанини в цьому питанні.

У загальному випадку, час відгуку - це швидкість, з якою рідкокристалічна осередок-піксель LCD-дисплея здатний змінювати ступінь прозорості, формуючи зображення. Однак, чи не кожен виробник вважає своїм обов'язком запровадити власну "систему координат", виходячи з власних уявлень про суть явища.

Основний момент, який об'єднує всі розрізнені специфікації - для всіх систем прийнято вважати, що, чим менше час відгуку, тим вища якість зображення. Це особливо актуально для застарілих LCD-телевізорів або виробів виробників "третього дивізіону" - молодих корейських або китайських компаній, що не мають достатньо коштів на впровадження ефективних технологій.

Великі показники часу відгуку означають, перш за все, розмиту "картинку". Швидко рухомі об'єкти в цьому випадку залишають за собою так званий шлейф, помітний для очей глядача. У першу чергу це властивість може виявлятися при перегляді спортивних передач, динамічних сцен у фільмах, також його дію можуть випробувати на собі любителі екшн - комп'ютерних ігор (при грі на приставці або підключенні телевізора в якості монітора).

Якими б не були показники яскравості, контрастності і роздільної здатності екрана телевізора, низька швидкість відгуку може звести нанівець задоволення від перегляду. Тому частина виробників, що володіє малими матеріальними і технічними можливостями підійшла до вирішення питання творчо - за допомогою винаходу власних систем вимірювання часу відгуку.

Варіанти

Для ранніх LCD-телевізорів існував єдиний стандарт виміру - так званий rise-and-fall response або TrTf (Time rising, Time falling). У цьому випадку вказується час переходу (в мілісекундах - мс) "рідкого" кристала від активного стану (чорний колір) до неактивного (білий) і назад. Реально береться до уваги 90% активність для чорного і 10% активність для білого кольорів. Відомий розробник стандартів компанія VESA прийняла його для телевізорів і моніторів.

Тим не менше, жорстких директив тут поки що немає. Незважаючи на авторитет VESA, виробники знайшли поле для маніпуляцій і в цих рамках. Так, наприклад, у специфікаціях телевізора вказується лише половинний час - перехід осередку від чорного до білого. Це дозволяє "скоротити" час відгуку вдвічі. Додаткова можливість маніпуляції цифрами - декларування максимальних швидкостей відгуку пікселів замість середньостатистичних.

Ще один спосіб вимірювання часу відгуку - GTG (Gray to Gray). Тут вимірюється не перехід від чорного до білого, а час градації від одного тону сірого до іншого. Зрозуміло, що всі ці специфікації один з одним не корелюються.

Відзначаючи в інструкції показник часу відгуку, далеко не всі виробники вказують, за якою системою вони заміряні. Багато хто не вказують його взагалі. Одні - бо не вважають це важливим, інші тому, що вказувати їм, власне, нічого.

"Канонічний" варіант

Та, все-таки, найбільш поширеним є стандарт TrTf (Time rising, Time falling). У першу чергу він застосовується великими компаніями "з ім'ям".

Оптимальний час відгуку по цій системі в недавньому минулому становила 20-25 мс. За словами фахівців, цього цілком достатньо для комфортного перегляду "швидкого" відео. Однак, якщо вірити користувачам, деякі з них здатні розрізняти шлейф і на дванадцять, і навіть на восьми мілісекундах. Очевидно, це індивідуальні особливості зорового сприйняття окремих людей, тому що, за деякими оцінками, зображення на екрані 50 Гц кінескопа телевізора приблизно еквівалентно 16 мілісекундах LCD.

Висновок

В обставинах, що склалися, не можна не визнати, що, хоча "час відгуку" - величина, безумовно важлива, головну увагу слід звертати в першу чергу на деталі: систему вимірювання, суб'єктивний рейтинг виробника і т.п.

На щастя, компанія VESA вже приступила до уніфікації загального стандарту на основі TrTf. Залишається сподіватися, що незабаром він буде прийнятий повсюдно.

0 коментарі:

Архів блогу